لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۵۶

قمه زنی در ایران و ممنوعیت آن در برخی مناطق کشور


معاون عملیات فرماندهی انتظامی استان قم از اجرای طرح ویژه پلیس برای ممانعت از قمه زنی در این استان خبر داده است.

خبرگزاری مهر از سرهنگ مجتبی ایرانی، معاون عملیات فرماندهی انتظامی استان قم نقل کرده است طرح ویژه پلیس برای ممانعت از قمه زنی با حضور کامل نیروهای نظامی برای برقراری امنیت اجرا خواهد شد.

سرهنگ ایرانی در مورد جلوگیری از قمه زنی گفته است «خوشبختانه پس از فرمان مقام معظم رهبری مشکلاتی در خصوص قمه زنی در قم شاهد نبوده ایم اما نیروی انتظامی به منظور پیشگیری از این اقدام جلساتی را با مسئولان برگزار کرده است». او همچنین تاکید کرده است که نیروهای انتظامی از دسته های عزاداری خواسته است از حمل علم خودداری کنند و در صورت تخلف با مجرمین برخورد خواهد شد.

از سویی دیگر ایرنا، خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی روز ٢٠ آبان گزارش داد تعدادی از مردم خمینی شهر روز دوشنبه در مراسم سینه زنی از زنجیر تیغی استفاده کردند.
برپایه این گزارش، حدود ٣٥٠ نفر، به ویژه جوانان محله «آدریان» خمینی شهر به مدت سه ساعت زنجیر تیغی زدند و صدها تن از زنان و مردان شهر نیز آن ها را همراهی کرده بودند. شاهدان گفته اند تعدادی طلبه زینبیه اصفهان و افراد غیرمحلی نیز بین آن ها بوده اند.

ایرنا گزارش داده است این افراد با هماهنگی قبلی از بلندگو، طبل، خودرو و سنج استفاده می کردند و تعدادی از آن ها مخالفان عزاداری را نفرین کرده بودند. برپایه این گزارش، عکاسی و فیلمبرداری ممنوع از این مراسم بوده است.

عباس رحیمی، امام جمعه خمینی شهر به ایرنا گفته شورای عالی امنیت ملی کشور تنها مرجعی است که می تواند مانع گسترش قمه زنی در خمینی شهر شود.

در شرایطی که هواداران و طرفداران قمه زنی به شیوه های مختلف از این آیین دفاع می کند، در تارنمای رسمی قمه زنی، فتواهایی از مراجع تقلیدی همچون آیت الله حائری، آیت الله نائینی و آیت الله وحید خراسانی در دفاع از قمه زنی و مضر نبودن آن منتشر شده است.

تابناک، آذر ماه سال گذشته در مقاله ای زیر عنوان تاریخچه ورود قمه زنی به ایران از آیت الله علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی نقل کرد «وقتی کمونیست ها بر منطقه آذربایجان شوروی سابق مسلط شدند، همه آثار اسلامی را از آن جا محو کردند، مساجد را به انبار تبدیل کردند ... و هیج نشانه ای از اسلام و تشیع باقی نگذاشتند، فقط یک چیز اجازه دادند و آن قمه زدن بود».

تابناک نوشته است «هیچ دلیل شرعی که بتوان با آن قمه زنی یا اعمال شبیه به آن به عنوان عزاداری و جزع برمی شمارد، وجود ندارد، اما متاسفانه بعضی از طرفداران قمه زنی برای این که کار خود را توجیه کنند و وجهه شرعی به آن بدهند، دست به تحریفاتی در متون روایات نیز زده اند».

قمه زنان قمه زنی را از جمله بخش های جدایی ناپذیر و واجب عزاداری برای امام حسین می داند و با استناد به این که عزاداری برای امام حسین از جمله شعائر الهی و واجب است، بنابراین قمه زنی نیز جایز و حتی مستحب به شمار می رود. برخی از مدافعان قمه زنی آن را عاملی برای مستحکم تر کردن پایه های دین و افزایش تعداد علاقه مندان به مذهب شیعه می دانند.

تابناک می نویسد قمه زنی نوعی بدعت است که اختراع شده و هیچ سابقه ای در عصر ائمه و حتی قرون نزدیک به آن نداشته است.

مرتضی مطهری در مورد قمه زنی گفته بود «قمه زنی و بلند کردن طبل و شیپور از ارتدوکس های قفقاز به ایران سرایت کرد و چون روحیه مردم برای پذیرفتن آن ها آمادگی داشت، همچون برق در همه جا دوید».

رسانه های داخلی ایران به نقل از کارشناسان مذهبی و فتوای آیت الله خامنه ای در مورد حرام بودن مراسم قمه زنی می گویند این فتوا کافی است که جوانان شیعه ایرانی از قمه زنی و «چنین فعل حرامی» بپرهیزند.
XS
SM
MD
LG