لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۰۵

تبعات افزایش بهای سوخت و نگرانی مردم


شکل گیری صف های طولانی در پمپ بنزین های ایران
شکل گیری صف های طولانی در پمپ بنزین های ایران
اقتصاد ایران به دلایل مختلف از جمله وجود تحریم های اقتصادی بین المللی و نیز مدیریت نامناسب، در سال های اخیر با تبعات پیش بینی نشده و چالشهای جدیدی روبرو بوده و اجرای مرحله دوم طرح هدفمند کردن یارانه ها به نگرانی ها افزوده است.

افزایش بهای حامل های انرژی، موجب بروز نگرانی هایی در بین مردم شده و دولت نیز برخلاف پیش بینی های اولیه اش با انصراف درصد کمی از دریافت کنندگان یارانه نقدی روبرو شده است.

در آستانه اجرای مرحله دوم طرح هدفمند کردن یارانه ها، زمزمه های گران شدن بنزین نگرانی مصرف کنندگان را برانگیخته و شکل گیری صف های طولانی مقابل پمپ بنزین ها، پیش از اعلام نرخ جدید، نشانگر این نگرانی هاست.

با این وجود وزیر نفت ایران روز سه‌شنبه خبر داد که قیمت بنزین در سال جدید هنوز نهایی نشده است.

بیژن زنگنه در عین حال گفته است که بهای بنزین قطعاً تک‌نرخی هم نمی‌شود.
خبرگزاری مهر روز چهارشنبه گزارش کرده بود از ساعت ۲۴ پنج‌شنبه چهارم اردیبهشت ماه قیمت جدید بنزین، گازوئیل و سی‌ان‌جی که سه نرخی خواهد بود رسماً اعلام و اعمال خواهد شد.

یک روز پیش از آن حسن روحانی، گفته بود که به خاطر شرایط تورمی کشور، قیمت‌ بنزین با شیبی ملایم افزایش می‌یابد که اثر آن بر تورم بسیار کم خواهد بود.

بالارفتن قیمت بنزین در ایران پیش از این نیز تبعات تورمی داشته است.آیا این بار هم چنین خواهد شد و آیا دولت قادر خواهد بود با تدابیری این تبعات احتمالی را مهار کند؟

احمد علوی، اقتصاددان و استاد دانشگاه در سوئد به صدای آمریکا می گوید که هرگونه افزایش قیمتی از کالا و خدمات گرفته تا حامل های انرژی باعث بالا رفتن نرخ تورم در ایران خواهد شد.

طرح هدفمند کردن یارانه ها اما این روزها با مساله ای دیگر هم روبرو است . اینکه چه کسانی باید یارانه های نقدی دولت را بگیرند و میزان انصراف دهندگان از دریافت این یارانه ها چه اندازه است.

محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت، روز چهارشنبه گفت که تنها ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر از دریافت یارانه نقدی انصراف دادند. پرسش اینجاست که چرا تعداد انصراف دهندگان از دریافت یارانه نقدی، با وجود تبلیغات گسترده ای که صورت گرفت، تا این حد پایین بوده است؟

رسول نفیسی، جامعه شناس در ایالت ویرجینیا در پاسخ به این پرسش به صدای آمریکا می گوید در جوامعی مثل ایران که رابطه ملت و دولت ضعیف است و سیستم دقیق مالیاتی برقرار نیست، مردم معمولا سعی می کنند که میزان دقیق دارائی های خود را به حکومت گزارش ندهند.

پایین بودن سطح در آمدها در کشور، عدم اعتماد مردم به سیستم اجرای طرح و سودجو بودن و ارائه اطلاعات غلط به دولت از جمله دلایل مطرح شده است.

روز دوشنبه، محمد شریعتمداری٬ معاون اجرایی رییس جمهور ایران اعلام کرد که بر اساس آماری که ثبت‌نام کنندگان در سایت رفاهی ارائه کرده‌اند٬ دستمزد بخش قابل توجهی از جامعه به سمت حداقل میل می‌کند.او با این حال تاکید کرد که این آمار هنوز خام است و بانک‌های اطلاعاتی در حال پردازش داده‌ها هستند.

یک عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس هم در این باره گفته بود که بیش از ۶۰ درصد ثبت‌نام کنندگان اعلام کرده‌اند که درآمدشان در ماه کمتر از ۶۰۰ هزار تومان است.
  • 16x9 Image

    کوروش صحتی

    عمده گزارشهای او در مورد مسائل سیاسی داخلی ایران، حقوق بشر و جنبش های اجتماعی است.

XS
SM
MD
LG