لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۲۷

ایران صحنه انتخابات بدون حضور ناظران بین المللی


ایران صحنه انتخابات بدون حضور ناظران بین المللی
ایران صحنه انتخابات بدون حضور ناظران بین المللی

خبرگزاری فرانسه زیر عنوان «ایران در آستانه گزینش نمایندگان مجلس در کشاکش اختلاف با غرب» در گزارشی از تهران می نویسد ایران روز جمعه صحنه رای گیری برای انتخاباتی پارلمانی است که رهبران کشورمشتاقانه می خواهند آن را به عنوان مدرکی حاکی از بی اعتنائی به غرب جلوه دهند - که علیه برنامه اتمی پرسش برانگیز تهران تحریمهای تنبیهی وضع کرده است.

در این رای گیری قریب ۳۴۰۰ متقاضی امیدوار به اشغال ۲۹۰ کرسی مجلس ، با یکدیگر رقابت می کنند.

شمار ایرانیان واجد شرایط رای دادن به حدود ۳۸ میلیون نفر می رسد، اما همه آنان در رای گیری شرکت نخواهند کرد.

بایکوت درخواستی احزاب عمده اصلاح طلب، همراه با سلب صلاحیت هر کاندیدای فاقد وفاداری مطلق به رژیم اسلامی، به معنای سلطه آسان محافظه کاران برلیست های رای گیری است.

این در عین حال به معنای کم شدن شانس حامیان جنبش اپوزیسیون سبز و گروههای اصلاح طلبی است که برگزار کننده تظاهرات اعتراضی گسترده ای در پی آخرین انتخابات سراسری در ایران بودند - انتخابات ریاست جمهوری در سال ۲۰۰۹ که محمود احمدی نژاد را مجددا و به رغم فریادهای حاکی از تقلب در رای گیری، به مقام ریاست جمهوری بازگرداند.

این بار، رای گیری به صحنه ای برای کشمکش میان محافظه کاران حامی احمدی نژاد، و جریانی افراطی مبدل شده است که از او بیزارند. هر یک از دو طرف مدعی است که به آیت الله علی خامنه ای رهبر ارشد بیشتر وفادار است.

رژیم نگران که نگران کم بودن شمار رای دهندگان است زیرا می تواند شاخصی برای اندازه گیری حمایت مردم تلقی شود، بارها از افراد واجد شرایط رای دادن درخواست کرده است در رای گیری روز جمعه مشارکت کنند.

آیت الله خامنه ای در این هفته گفت برای نشان دادن اراده ملی به دشمن، به گونه ای که درک کند نمی تواند در مقابل ملت به ایستد، حضور انبوهی از رای دهندگان ضروری است.

احمدی نژاد رای دادن را یک وظیفه ملی خوانده است، و احمد وحیدی وزیر دفاع می گوید بی شک مشارکت بیشتر رای دهندگان قدرتمندی بیشتر امنیت ملی را منعکس خواهد کرد.

آنان روی نتایجی حساب می کنند که نشان دهد نسبت رای دهندگان بیشتراز ۵۵ درصدی باشد که پس از برگزاری آخرین انتخابات پارلمانی در سال ۲۰۰۸ اعلام شد.

عباس علی کدخدائی، سخنگوی شورای نگهبان که مامورتشخیص صلاحیت کاندیدها و تائید نتایج رای گیری است می گوید مشارکت رای دهندگان با شکوه تر از انتخابات قبلی خواهد بود.

اسمعیل احمدی مقدم، رئیس پلیس گفته است که اوضاع امنیتی برای برگزاری یک انتخابات سالم کاملاً مساعد است.

به هیچ سازمانی از خارج اجازه حضور برای تائید شمار رای دهندگان و نتایج رای گیری داده نشده است.

کدخدائی که روز پنجشنبه در یک کنفرانس خبری صحبت می کرد گفت حضور ناظران بین المللی به معنای توهین به مردم ایران خواهد بود که پس از انقلاب اسلامی ۱۹۷۹، خود سرنوشت خود را تعیین می کنند. وی گفت ما به خارجیها اجازه دخالت نمی دهیم.

نتیجه رای گیری در شکل بخشیدن به صحنه سیاسی در ایران در سال۲۰۱۳ که انتخابات ریاست جمهوری برگزار می شود، کمک خواهد کرد. در آن هنگام احمدی نژاد دومین دورۀ ریاست جمهوری اش به پایان می رسد، باید این مقام را به یک جایگزین بسپارد.

مبارزات انتخاباتی گنگ و مبهم بوده است و به مسائل اصلی که رای دهندگان با آنها روبرو هستند، از جمله اوضاع وخیم اقتصادی ناشی از آثار تحریمهای غربی کمتر توجه شده است.

ریال، پول ملی ایران، از آغاز سال جاری که تحریمهای جدید آمريکائی و اروپائی اعلام شد، نیمی از ارزش خود را از دست داده است.

فروش نفت، که حیاتی ترین کالای صادراتی ایران است، به سبب محدودیتهای استفاده از تسهیلات بانکی بین المللی، با دشواریهای فزاینده ای روبروست.

واردات نیز درگیر مشکلات ناشی از محدودیت در دسترسی به دلار و دیگر ارزهای خارجی است.

مردم ایران حتی پیش از مواجه شدن با تحریمها، از تورم شدید، که رسماً۲۱ درصد اعلام شده است اما گفته می شود به بیش از ۳۰ درصد می رسد شکایت داشتند.

نرخ بیکاری نیز که رسماً ۱۲ درصد اعلام می شود، پیش از تحریمها، یکی دیگر از زمینه های نگرانی بوده است.

XS
SM
MD
LG