لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۵۶

آیا هاشمی رفسنجانی می آید؟


با آن که ثبت نام برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری ایران سومین روز خود را پشت سر گذاشته و تنها دوروز دیگر از این مهلت باقی ست، هنوز سخنرانی هاو اعلام مواضع و ابراز نظرهای نامزدهای احتمالی ادامه دارد.
داوطلبان این دوره را شاید بتوان به سه گروه تقسیم کرد: افراد گمنام و غیرسیاسی که حضور بی سابقه شان برای ثبت نام مایه شگفتی و گاه تمسخر شده است، نامزدهایی که در عرصه سیاست و جامعه شناخته شده اند و به هر دلیل خود را شایسته این مقام می دانند و گروه سوم دو فرد سرشناس اند که آمدنشان بر اساس تصمیمی شخصی نیست بلکه به دلیل دعوت هواداران پرشورشان است و تردیدشان به خاطر وجود مخالفان بی گذشت در عرصه قدرت. محمد خاتمی و اکبر هاشمی رفسنجانی هنوز برای تصمیم گیری در مرحله تردید قرار دارند. هرچند که احتمال ورود آقای رفسنجانی به عرصه انتخابات بیش از آقای خاتمی براورد می شود.

محمد خاتمی:
حق نداریم بیش از آنچه می خواهند رای بیاوریم
محمد خاتمی رئیس جمهوری پیشین ایران می گوید با آن که نگران رای اکثریت نیست اما اگر بیاید هم حق ندارد از آن چه می خواهند بیشتر رای بیاورد.
به نوشته سایت کلمه، روز پنجشنبه ۱۹ اردیبهشت، محمد خاتمی که در جمع دانشجویان سخن می گفت در پاسخ به دعوت دانشجویان برای شرکت در انتخابات گفت در رای اکثریت مردم کوچک ترین تردیدی ندارد اما به گفته او «اگر بنا باشد اصلاح طلبان یا افرادی از آنان را از رده خارج کنند هیچ حساب افکار عمومی و افکار جهانی را هم نمی کنند. آن چه مهم است این است که کسانی را که نمی خواهند نیایند و من مطمئن هستم که نمی خواهند ما بیاییم. تازه اگر از این مرحله هم بگذریم حق نداریم بیش از آن چه می خواهند رأی بیاوریم».

در این نشست که به دعوت جمعی از دانشجویان برگزار شده و هدف از آن دعوت از خاتمی و مجاب کردن او به ثبت نام برای انتخابات بود، آقای خاتمی پس از شنیدن سخنان و استدلال های دانشجویان گفت:« همه حرف های شما و دیگران این بود که کشور در بحران است. من هم قبول دارم ولی اگر یک نفر که مورد توجه مردم است و قائل به اعتدال است با او برخورد کنند آیا بحران کم تر می شود یا بیشتر؟ آیا اعتماد مردم به حکومت و سوء ظن برطرف می شود یا بیشتر می شود؟ آیا بهانه ای برای کسانی که می خواهند فشار و تحریم و احیاناً اقدامات خطرناک دیگر را علیه ما راه بیاندازند نمی دهد؟»

آقای خاتمی در این سخنان ضمن مقایسه دستاوردها و کارکردهای دولت خود با دولت احمدی نژاد در زمینه ایجاد اشتغال، آزادی های دانشجویان و استقلال دانشگاه ها، حق برخورداری از فن آوری هسته ای، از تهدیدها و فشارهاو ک حتی تنبیه ها و موانعی که در راه آمدن او ایجاد شده سخن گفت . اوگفت:« حتی یک انجمن اسلامی وقتی می خواهد مراسم ۱۶ آذر را برگزار کند، شرط این است که آن فرد را دعوت نکنید و حتی کسانی که تمایل به او دارند نیز ممنوع هستند. آیا تصور می کنید ولو مردم بخواهند، به سادگی راه را برای او برای گرفتن مسؤولیت باز می گذارند؟».

روزنامه کیهان نزدیک به رهبری، هفته گذشته در شدیدترین حملات خود به محمدخاتمی، او را وطن فروش و مفسد فی الارض شمرد که با انتقاد شدید عده ای از جمله علی مطهری و احمد توکلی ، دو نماینده مجلس روبرو شد. محمد خاتمی به دانشجویان گفت روی سخنش در مورد تریبون های به گفته او «کین توز و دروغ پرداز» و « ناسزاگویی و اباطیل» آنان نیست بلکه روی او به جانب دستگاه های رسمی است که به گفته او، می گویند: «فلانی و فلانی را نمی گذاریم بیایند و افراد را به خاطر رابطه با آن ها تحت فشار و تهدید و حتی تنبیه قرار می دهند.». رهبر اصلاحات در ایران با اشاره به انتخابات شوراها گفت:« برای انتخابات شوراهای شهر احضار و تشویق و تنبیه می کنند که بکشید کنار. اجازه نمی دهیم بیایید.»

محمد خاتمی در این سخنان باردیگر خواستار عملی شدن تصمیم اکبر هاشمی رفسنجانی برای نامزدی ریاست جمهوری شد.

آقای رفسنجانی گفته است در صورتی که رهبری مخالف نباشد آماده است نامزدی خود را برای ریاست جمهوری اعلام کند. اما تاکنون نشانه ای از شرکت او در انتخابات دیده نشده است.

اکبر هاشمی رفسنجانی: می آید یا نمی آید؟
به نوشته روزنامه اعتماد احتمال آمدن آقای رفسنجانی بیشتر شده است.
روزنامه اعتماد روز پنجشنبه ۱۹ اردیبهشت با انتشار مصاحبه ای با محمد هاشمی رفسنجانی از قول او نوشت:« آقاي هاشمي تصميمي به آمدن نداشتند اما پس از درخواست‌هاي زياد، فكر مي‌كنم تاحدودي از اين تصميم دست بردارند. مسائل سني و جسمي و امثال اينها نمي‌تواند مانع باشد چرا كه هنوز هم حاج آقا هر روز قبل از ساعت ۹ صبح به مجمع مي‌آيند و تا پس از نماز مغرب و عشا دائما هم فعال هستند. حاج آقا مشكل جسماني ندارند».

نامه نمایندگان مجلس علیه رفسنجانی
از زمانی که اکبر هاشمی رفسنجانی تمایل خود را به شرکت در انتخابات برای احراز مقام ریاست جمهوری اعلام کرده و آن را موکول به موافقت رهبری دانسته است، حملات مخالفان او جنبه آشکار تر و شدیدتری یافته است. تا جایی که حدود یک صد تن از نمایندگان مجلس با انتقاد از مواضع آقای رفسنجانی در باره اسرائیل و جایگاه ولایت فقیه در حکومت نامه ای سرگشاده علیه او منتشر کرده و خواستار بازگشت او به « اندیشه های امام راحل و آیت الله خامنه ای» شده اند. آقای رفسنجانی اخیرا گفته بود که: «ما با اسرائیل سر جنگ نداریم اما اگر اعراب جنگ کنند ایران نیز از آنان حمایت می کند». او همچنین درباره حکومت و ولایت گفته بود:« مردم صاحب حکومت هستند و خدا حق حکومت را به دوازده معصوم داد و بعد از آن هر فردی که مسئول حکومت شد به رأی مردم آمد و اگر دولت بر مردم تحمیل شود مردم در شرایط خطر همکاری نمی کنند و هیچ دولت دیکتاتوری نمی تواند در دنیا موفق شود».

تشدید موضع گیری کیهان و سایت های نزدیک
باوجود شمار فراوان کسانی که خواستار ورود آقای هاشمی رفسنجانی به عرصه انتخاباتند، اما مخالفان ورود او نیز کم نیستند. در میان این مخالفان ، علاوه بر شخصیت ها و رسانه های هم سو با کیهان، بعضی از اعضای خانواده خود او نیز وجود دارند.

روزنامه کیهان روزچهارشنبه ۱۸ اردی بهشت نوشت خانم عفت مرعشی، همسر آقای هاشمی رفسنجانی به هنگام حضور در دادگاه فرزندش مهدی هاشمی، در مورد ورود همسرش به انتخابات گفته است: «حاج آقا قطعا وارد عرصه انتخابات نمی شوند. انتخاباتي وجود ندارد، مگر براي اين ها کاري دارد که راي‌ها را عوض کنند». کیهان در حالی این مطلب را منتشر کرده که دادگاه مهدی هاشمی روز یکشنبه ۱۵ اردیبهشت برگزار شده بود.
کیهان این سخنان را «پرسش برانگیز» توصیف کرد.

سایت رجانیوز نیز روز پنجشنبه در مقاله ای این سخنان را «کلید زدن پروژه تقلب» و «همسویی با خط ضدانقلاب » دانست.

پیش از آن نیز محمد خامنه ای برادر بزرگ رهبر جمهوری اسلامی ضمن سخنان تندی آقای رفسنجانی را هم سو با آمریکا و دشمنان جمهوری اسلامی خوانده بود.
XS
SM
MD
LG