لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۳۲

۲۶ روز تا انتخابات؛ سکوت انتخاباتی موسوی و کروبی


خانواده های میرحسین موسوی و مهدی کروبی، دو نامزد معترض انتخابات قبلی اعلام کردند آنها درباره انتخابات آینده ریاست جمهوری نظری نداده اند.

۸۱۳ روز است که موسوی و همسرش زهرا رهنورد و همچنین مهدی کروبی در خانه های شان در بازداشت خانگی هستند.

در روزهای اخیر برخی سایت های خبری نزدیک به نهادهای امنیتی از موضع گیری انتخاباتی موسوی و کروبی خبر داده بودند.

پیش از این، سایت مشرق نوشته بود موسوی از آمدن هاشمی خوشحال نیست و برعکس کروبی از حضور هاشمی رفسنجانی استقبال کرده است.

خانواده های موسوی و کروبی در پیامی در سایت کلمه اعلام کرده اند موسوی و کروبی با محدودیت ها و ممنوعیت های شدید امنیتی مواجه اند و تاکنون نیز اظهارنظری درباره انتخابات نداشته اند.

موسوی و کروبی دو نامزد انتخابات سال ۸۸ هستند که هرگز نتیجه آن انتخابات را نپذیرفتند. آنها در انتخابات سال گذشته مجلس موضعی نگرفتند.

با اینکه این دو چهره مخالف دولت، تمایلی به انتخابات نشان نداده اند، برخی از فعالان سیاسی منتقد دولت، خواستار شرکت در انتخابات هستند. محمد خاتمی رییس جمهوری سابق ایران اعلام کرده در انتخابات از نامزدی اکبر هاشمی رفسنجانی حمایت می کند.

همچنین مصطفی تاجزاده از جمله زندان سیاسی از معترضان خواسته به هاشمی رای بدهند چون هاشمی رفسنجانی در آخرین نماز جمعه سال ۸۸ اش، از معترضان به انتخابات حمایت کرد و خواستار دلجویی از آنها شده بود.

دو روز تا فهرست نامزدها

تنها دو روز دیگر، شورای نگهبان اسامی نامزد های نهایی انتخابات ریاست جمهوری را اعلام می کند.

عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان به خبرگزاری ها گفت که صلاحیت حدود چهل نامزد بطور جدی بررسی شده است. در انتخابات گذشته، شورای نگهبان، به ندرت صلاحیت ده نفر را تایید کرده بود.

خبرگزاری ایسنا گزارش داده که محمود احمدی نژاد سفر خود به تایلند را به دلیل مشغله ریاست جمهوری لغو کرد. به نظر می رسد او می خواهد در زمان اعلام صلاحیت نامزدها – روز سه شنبه- در تهران باشد.

پیش از این حامیان آیت الله خامنه ای هشدار دادند که رد صلاحیت رحیم مشایی باعث می شود احمدی نژاد دست به اقدامی جنجالی بزند و حتی شاید انتخابات را برگزار نکند.

حامیان رهبر جمهوری اسلامی همچنین اعلام کردند اگر احمدی نژاد چنین کند، سپاه انتخابات را برگزار می کند.

مهدی طائب، رئیس قرارگاه امنیتی عمار در تهران روز شنبه گفت «دعا کنید احمدی نژاد ردصلاحیت مشایی را قبول کند».


استعفا و رد صلاحیت ها

برخی از محافظه کاران که برای انتخابات نامزد شده اند، از نامزدی استعفا داده اند. بطور مشخص یحیی آل اسحاق، نامزد حزب موتلفه اسلامی با صدور بیانیه ای، از نامزدی در انتخابات انصراف داد.

گفته می شود صلاحیت کامران باقری لنکرانی نامزد مورد تایید محمدتقی مصباح یزدی رد شده است. روح الله حسینیان امروز به خبرگزاری ها گفت که تعدادی از وزرای سابق دولت احمدی نژاد به شورای نگهبان نامه نوشته اند و شهادت داده اند که او مدیر و مدبر است.

برخی منابع خبری در ایران اعلام کرده اند با مشخص شدن رد صلاحیت ها برای برخی از نامزد ها، آنها تمایل دارند بجای اعلام رد صلاحیت شان، خود از انتخابات کنار بکشند. البته یحیی آل اسحاق در بیانیه خود چنین موضوعی را مورد اشاره قرار نداد.

در عین حال، تعدادی از نمایندگان مجلس از محمدحسن ابوترابی فرد نایب رییس مجلس خواستند از نامزدی در انتخابات انصراف دهد. «میرقسمت موسوی» از نمایندگان مجلس با ابراز امیدواری نسبت به انصراف ابوترابی فرد، ارتباط این موضوع با شایعه ی ردصلاحیت ابوترابی فرد را بی اساس دانست.

بعد از حضور هاشمی رفسنجانی در انتخابات، حامیان آیت الله خامنه ای به دنبال ائتلاف هستند اما هنوز نتوانسته اند.

علیرضا زاکانی، یکی از نامزد های انتخابات روز یکشنبه در نشستی خبری گفت که از میان حدادعادل، سعید جلیلی و کامران باقری لنکرانی و او، تنها یک نفر در نهایت در انتخابات خواهد ماند.

دکورهای انتخاباتی

خبرگزاری فارس تصاویری از استودیوی برنامه های انتخاباتی تلویزیون دولتی ایران منتشر کرد. این خبرگزاری اعلام کرد تلویزیون برای انتخابات ریاست جمهوری و تبلیغات نامزدها، ۵ برنامه اصلی در نظر گرفته است.
قرار است نامزد های انتخابات مانند انتخابات گذشته در مناظره هایی شرکت کنند اما صدا و سیمای جمهوری اسلامی اعلام کرده اگر تعداد نامزد های نهایی بیش از پنج کاندیدا باشد، از اجرای مناظره های دو به دو خودداری می کند.

نامزدها

گروهی بنام «جبهه مردمی اصلاحات» طی بیانیه ای اعلام کرد هاشمی رفسنجانی کاندیدای مورد حمایت این گروه خواهد بود.

سعید جلیلی در یک نشست خبری میان حامیان خود گفت: «ما بر این باور وارد انتخابات ریاست جمهوری شده ایم که اعتقاد داریم گفتمان انقلاب اسلامی که از حضرت امام (ره) به یادگار مانده و گفتمانی که مقام معظم رهبری امروز علمدار آن هستند، برای شئون مختلف جامعه و عرصه حکومت حرف دارد.»

محمدرضا عارف، راهکارهایی را برای آنچه «توسعه مناطق مرزی و توسعه پذیر» نامید، ارایه داد.

در انتهای این راهکارهای عارف، آمده است:«ما شهروند درجه یک و دو نداریم! همه ایرانیان از هر قوم، مذهب و نژادی که باشند و به هر زبانی که سخن بگویند، شهروند درجه یک هستند. اما اگر نتوانیم توسعه مناطق مرزی را عملیاتی کنیم، این ایده بر روی کاغذ خواهد ماند و در ذهن مردمان عزیز استان های مرزی و کمتر توسعه یافته، این سوال بدون پاسخ خواهد ماند که چرا برخی برخوردار هستند و برخی نابرخوردار. دولت آینده باید در راستای دستیابی به هدف شریفِ عدالت، به جای نگاه صرفاً عمرانی، نگاه فعال سازی سازوکارهای رشد پایدار و پاینده را در پیش بگیرد. و با نصب مدیران شایسته بومی، مقتدر و باثبات که اختیارات کافی برای توسعه مناطق را دارند، زمینه رشد مناطق هدف را فراهم کند. اگر مدیریت بر مبنای عقلانیت باشد شک ندارم که سال های بعد واژه مناطق محروم را فقط می توان در کتاب های تاریخ پیدا کرد. به امید آن روز از پای نخواهیم نشست.»

غلامعلی حدادعادل در دانشگاه امیرکبیر به بازداشت خانگی رهبران مخالف دولت اشاره کرد و گفت: «حداد عادل: شاید کروبی و موسوی در حصر راحت ترند.» او همچین اعلام کرد برای وحدت اصولگرایان حاضر است کنار برود.

مصطفی کواکبیان دیگر نامزد انتخابات هم۵۰ برنامه خود برای دولت یازدهم را اعلام کرد. از جمله او به طرح ضربتی برای تک رقمی کردن نرخ بیکاری، کنترل واردات بی رویه با سازوکار مناسب تعرفه ای، کاهش نرخ تورم به زیر 20 درصد با جلوگیری از رشد نقدینگی، اجرای کامل اصول قانون اساسی به ویژه اصول فصل سوم مربوط به حقوق ملت اشاره کرد.
XS
SM
MD
LG