لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۲۱

فشاری دیگر بر درآمد نفتی ایران


روزنامه واشنگتن پست می نویسد از تابستان گذشته که اروپا خرید نفت ایران را متوقف کرد، نفتکش های ایران راهی کشورهای شرقی چون چین، هند، و کره جنوبی شده اند. شماری از این کشورها منتقد تحریم های آمریکا هستند و بازارهای قابل اتکای خود را به ایران عرضه کرده اند.

در ادامه مقاله واشنگتن پست با عنوان «فشاری دیگر بر درآمد نفتی ایران» آمده است اما شاید این وضع زیاد طول نکشد. به گفته مقامات دولتی آمریکا تا دو هفته دیگر، دولت اوباما تمهیداتی را اجرا می کند که یکی از بزرگترین منابع باقیمانده درآمد نفت ایران را مسدود می کند. طبق این اقدام که از ششم فوریه اجرایی می شود، ایران همچنان می تواند از فروش نفت به بازارهای آسیایی درآمد داشته باشد با این تفاوت که درآمدش نقد نخواهد بود.

بر اساس این قانون، که بخشی از تحریم های تایید شده سال گذشته است، دولت های خارجی هرگونه پرداخت در قبال نفت ایران را که در حساب های بانکی است محفوظ می دارند. ایران تنها می تواند با این پول تنها از کشور میزبان کالاهای محلی بخرد، کالاهای مصرف مثل دارو، و نخواهد توانست در آمد حاصل از فروش نفت خود را به شکل نقد به کشور ببرد.

مقامات دولتی آمریکا پیش بینی می کنند که این تمهید جدید چشمگیرترین ضربه را از زمان اعمال تحریم های سخت از تابستان گذشته تاکنون، بر اقتصاد ایران وارد کند. آنان می گویند یکی از فایده های جانبی این اقدام جدید تاثیر بر شرکای تجاری ایران است که به زودی درخواهند یافت حمایت از تحریم های سخت علیه ایران برایشان نفع اقتصادی دارد.

دیوید کوهن، مسئول بخش مبارزه با تروریسم و اطلاعات اقتصادی وزارت خزانه داری آمریکا می گوید: «اغلب این کشورها با ایران عدم توازن تجاری دارند و حالا ایران مجبور است دنبال راهی برای خرج کردن پول نفتش در آن کشورها باشد.»

تحریم های جدید علیه ایران در حالی به اجرا درمی آید که دولت اوباما در تلاش برای ائتلاف با کشورهای حامی سیاست های سخت علیه ایران است. تحریم های سخت علیه ایران در یک سال گذشته موجب سقوط ارزش پول ایران شده است. هدف از اعمال این تحریم ها واداشتن رهبران ایران به توقف برنامه بحث انگیز هسته ای است اما درعین حال شماری از کشورها و گروه های حقوق بشری اعمال تحریم ها را محکوم کرده اند. منتقدان می گویند تحریم ها رفتار دولت ایران را تغییر نداده و در عوض زندگی مردم عادی را دشوار کرده است. شماری دیگر از کشورها که خریدار عمده نفت ایران بودند، از اثر تحریم ها بر اقتصاد خود نگران هستند.

حتی برخی کشورهای حامی تحریم ها چندان مطمئن نیستند. کره جنوبی که پذیرفت تکیه به نفت ایران را کاهش دهد اواخر سال گذشته میلادی خرید نفت ایران را افزایش داد. ترکیه، شریک عمده تجاری ایران با پرداخت طلا به جای پول در ازای نفت ایران، عملا تا حدی تحریم ها را دور زد و کنگره آمریکا را بر آن داشت تا با تصویب قانونی جدید این اقدام را غیرقانونی کند.

تحلیلگران آمریکایی می گویند قانون جدید «خرید کالاهای محلی»، با مجبور ساختن ایران به صرف میلیاردها دلار برای خرید کالاهای محلی کشورهای خریدار نفت، کمک می کند تا کمبود درآمد آن کشورها جبران شود. از سوی دیگر، ادعای ایرانی ها مبنی بر این که تحریم ها کالاهای مصرفی در ایران را کاهش داده و مردم عادی را گرفتار رنج کرده خنثی می کند.

واشنگتن پست بدون آن که مسئله دشواری زندگی در ایران در سایه تحریم ها را رد کند می گوید مقامات دولتی آمریکا و تحلیلگران مستقل معتقدند که تهران درباره تاثیر تحریم ها بر معیشت مردم عادی و بیماران مبالغه می کند. آنان می گویند ایران اغلب ملزومات بهداشتی و درمانی خود را تولید می کند و به هر صورت، با قانون جدید ایران به خرید خوراک و مواد پزشکی با مشتریان نفتی اش تشویق می شود.

یک مقام آمریکایی ارشد که نخواست نامش فاش شود به واشنگتن پست گفت: «ما دارو و وسائل پزشکی را تحریم نکرده ایم. مشکل عمده ایران سوء مدیریت حاکم بر این کشور است.»

دولت آمریکا استثنائاتی را نیز قائل شده است تا اقتصادهای در حال توسعه آسیب نبینند. سال گذشته هنگامی که کنگره آمریکا تحریم هایی را علیه صنعت گاز طبیعی ایران پیشنهاد کرد، دولت ترکیه گفت که نمی تواند بپذیرد که یکی از منابع تامین گاز طبیعی خود را از دست بدهد. این کشور هشدار داد که شاید مجبور شود تحریم های جدید را نادیده بگیرد.

یک دیپلمات خاورمیانه ای نیز به واشنگتن پست گفت «تحریم گاز طبیعی ایران، تحریم ترکیه است. تاثیر این اقدام بر ایران اندک است و مشتریان ایران بیشترین آسیب را می بینند.» مارک دوبویتز، مدیر بنیاد دفاع از دمکراسی در واشنگتن و آشنا به تحریم ها می گوید در نهایت دولت اوباما کنگره را وادار کرد تا کشورهای متکی بر گاز طبیعی ایران را معاف کند.
XS
SM
MD
LG