لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۴۳

بیمه دانا یوز ایرانی را بیمه عمر می کند


شکارگاه اکبر شاه گورکانی در هند، ۱۶۰۲. می گویند او همزمان ۱۰۰۰ یوز در خدمت داشت که در شکار از آنها استفاده می کرد.
شکارگاه اکبر شاه گورکانی در هند، ۱۶۰۲. می گویند او همزمان ۱۰۰۰ یوز در خدمت داشت که در شکار از آنها استفاده می کرد.

بیمه دانا علاوه بر بیمه عمر یوز ایرانی محیط بانان و حافظان یوزها را نیز تحت پوشش رایگان درمانی و حوادث قرار می دهد

به گزارش خبر آنلاین، مدیرعامل بیمه دانا، روز یکشنبه در گفت و گو با این سایت خبری از تصویب مصوبه ای خبر داد که بنا برآن در صورت مرگ هر یوز ایرانی ۵۰ میلیون تومان به حساب صندوق حمایت از یوز ایرانی ریخته شود.

به گفته بیژن صادق، مدیرعامل بیمه دانا، این تصمیم که در چارچوب مسئولیت های اجتماعی این بیمه قرار دارد، روز یکشنبه ۱۵ دی ماه در هیئت مدیره این بیمه به تصویب رسید. بنابراین مصوبه این بیمه نامه برایگان در اختیار سازمان محیط زیست قرار داده می شود.

یوز ایرانی امسال به عنوان نماد تیم فوتبال ایران در مسابقات جام جهانی تعیین شده و تصویرش بر پیراهن فوتبالیست های ایرانی ترسیم می شود.

به گفته آقای صادق، بنا براین مصوبه همچنین برای محافظان و محیط بانان و حامیان یوز ایرانی بیمه تکمیلی رایگان برای پوشش خدمات درمانی و بیمه رایگان برای حوادث گروهی و نیز برای آتش سوزی در پاسگاه های محیط بانی در نظر گرفته است.

بیمه عمر یوز ایرانی که اعتباری یک میلیاردتومانی برای آن پیش بینی شده، اولین بیمه عمر از این نوع است که به گفته مدیرعامل بیمه دانا برای حمایت از نسل یوز ایرانی تدوین شده است.

یوز و انسان
یوز از دیرباز با انسان هم زیستی داشته است . این حیوان که به آسانی اهلی می شود در گذشته در دربار بزرگان و شاهان نگاه داری می شد و در شکار آنان را همراهی می کرد. در نقاشی های بازمانده از قرن های گذشته این حیوان همراه با محافظانش در حالی که قلاده بر گردن دارد به صورت آزاد دیده می شود. می گویند در دربار اکبر شاه هند هم زمان یک هزار یوز وجود داشت که در شکار های شاهانه از آنها استفاده می شد. گرفتن و اهلی کردن شمار گسترده یوزهای بالغ، که راه و روش شکار را از مادران خود آموخته باشند، برای استفاده از آن ها در شکار از مهم ترین عوامل انقراض این حیوان در هند شمرده می شود. در میان همه یوزهایی که در هند اسیر بودند تنها یک مورد زاد و ولد وجود داشته است.

یوز ایرانی گونه بشدت در معرض نابودی
یوز یا یوزپلنگ ایرانی یا چیتای ایرانی یا یوزپلنگ آسیایی، بشدت در معرض خطر انقراض قرار دارد. در حال حاضر تنها چند ده قلاده از آن در ایران باقی مانده است.

این حیوان، که تندرو ترین حیوان روی خشکی است، از۰ ۲۰۰ سال پیش در نقاط مختلف آسیا که از عربستان تا هند امتداد داشت و ایران و آسیای مرکزی و افغانستان و پاکستان را دربر می گرفت، زندگی می کرد ،اما اکنون نسل آن در سراسر آسیا، از میان رفته است و تنها در نواحی دورافتاده و نیمه بیابانی مرکزی ایران وجود دارد.

انسان، بزرگ ترین عامل نابودی یوز ایرانی
پیش روی بیابان ها و تبدیل زمین های زیستگاه این حیوان به اراضی کشاورزی و مسکونی که سبب از بین رفتن علف زارها و کاهش شکار برای تغذیه این حیوان شده است، نیز شکار این حیوان توسط شکارچیان، و آزار و اذیت آن توسط انسان ها که با کشیدن جاده ها و نزدیک شدن محیط زندگی انسان ها به زیستگاه آنها افزایش یافته است، نسل یوز ایرانی را بشدت رو به نابودی برده است.

در حال حاضر منطقه کویری و کوهستان های بافق و یزد بهترین زیستگاه این حیوان به شمار می رود اما میزان امنیت این حیوان در این منطقه نیز مدام کاهش می یابد.

روز یوز پلنگ ایرانی و برنامه های حفاظتی
در ایران روز نهم شهریور را روز یوزپلنگ ایرانی نام نهاده اند. این نام گذاری به دلیل واقعه آزار و اذیت یک یوز مادر و سه توله اش در شهرستان بافق بود که در روز نهم شهریور ۱۳۷۳ برای نوشیدن آب به نخلستان های اطراف بافق رفته بودند و در آنجا با حملات چوب و سنگ مردم روبرو می شوند. یوز مادر فرار می کند و دو توله بر اثر ضربه هاکشته می شوند و تنها یکی از آن ها نجات می یابد.

برای حفظ این حیوان که آخرین بازمانده های آن تنها در ایران یافت می شود، و نامش در لیست قرمز حیوانات در معرض نابودی قرار دارد، سازمان حفاظت محیط زیست ایران ، با همراهی برنامه توسعه سازمان ملل و موسسه محیط زیست جهانی و انجمن حفاظت از حیات وحش امریکا برنامه مشترکی برای حفظ این حیوان به اجرا گذاشته اند. اجرای این برنامه ها به دلیل کمبودهای فنی ناشی از تحریم ها تاحدی دستخوش اختلال شده است.

انجمن دوست داران یوز ایرانی نیز سازمانی غیردولتی متشکل از جوانان دوستدار طبیعت است که با برگزاری مراسم ویژه و آموزش مردم محلی در آگاه سازی مردم و حفاظت از این حیوان فعالیت می کند.

تصادف های جاده ای قاتل یوز ایرانی
با اینهمه تنها در یک ماه گذشته پنج یوز ایرانی کشته شده اند. به گفته مرتضی اسلامی، مدیر انجمن دوستداران یوزپلنگ ایرانی، پروژه های معدن و راه سازی که به زیستگاه های این حیوانات تجاوز می کند، از مهم ترین عوامل مرگ و میر یوز ایرانی ست. به گفته او دوسوم مرگ یوز های ایرانی در ایران در سال گذشته بر اثر تصادف با خودروها در جاده ها بوده است. او تعداد یوز ایرانی را در حال حاضر بین ۴۰ تا ۷۰ عدد ذکر کرده است.
XS
SM
MD
LG