لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۱۴

ایران چقدر با بمب اتم فاصله دارد؟


برگردان مقاله ای از نشریه «نشنال» در تحلیل توان هسته ای ایران و قابلیت تهران برای تولید سلاح هسته ای.

درسال ۱۹۹۲ بنیامین نتانیاهو، که آن زمان نماینده پارلمان آن کشور بود، به جامعه جهانی هشدار داد ایران ۳ سال و نیم با دستیابی به سلاح هسته ای فاصله دارد. وی تأکید کرد این تهدید باید به دست جبهه متحد جهانی به رهبری ایالات متحده ریشه کن شود.

حال پس از دو دهه بعد، نتانیاهو که اکنون نخست وزیر اسرائیل است، به جامعه جهانی هشدار می دهد که ایران تا نیمه سال آینده میلادی به سلاح هسته ای دست خواهد یافت. مقامهای آمریکا اما در ماه اوت گفتند یافته های آمریکا حاکی از آن است که ایران در آستانه رسیدن به سلاح هسته ای نیست و تصمیمی راهبردی هم برای رسیدن به آن ندارد.

سیاستمداران ایالات متحده در عین حال معتقدند که ایران قابلیتهای خود را برای تولید سلاح هسته ای محفوظ نگاه داشته و از این روی، امکان دستیابی به سلاح هسته ای را دارد. ایالات متحده بر آن است که برنامه غنی سازی اورانیم ایران مغایر با معاهدات مصوب شورای امنیت سازمان ملل متحد است.

اما ایران چقدر با دستیابی به بمب اتمی فاصله دارد؟ البته اگر اصلاً بمب بخواهد، که
قصدی است که جمهوری اسلامی انکار می کند. اغلب کارشناسان باور دارند که ایران دست کم دو سال با رسیدن به سلاح اتمی فاصله دارد.

مارک فیتزپتریک، کارشناس باسابقه خلع سلاح اتمی در موسسه بین المللی مطالعات راهبردی در بریتانیا، می گوید که حتی اگر ایران قادر باشد غنای اورانیم خود را به ۹۰ درصد برساند، تولید سلاح هسته ای که قابلیت سوار شدن بر موشک بالیستیک را داشته باشد، دست کم یک سال طول می کشد؛ در نتیجه دستیابی ایران به سلاح اتمی در مجموع لااقل ۲ سال زمان می خواهد.

پیتر جنکینز که سفیر پیشین بریتانیا در آژانس بین المللی انرژی اتمی است،‌ می گوید ایران تنها به یک بمب اتمی قانع نخواهد بود، چون اساسا چنین تصمیمی منطقی نیست و باید برای مقابله با کشوری چون اسرائیل، بیش از یک بمب هسته ای داشت. آقای جنکینز برآن است که قدرت هسته ای احتمالی خاورمیانه(یعنی ایران) به دست کم ۲۰۰ سلاح هسته ای نیاز خواهد داشت.

گزارشی که به تازگی در آمریکا منتشر شده و نزدیک به ۲۰ مقام شاخص امنیتی از هر دو حزب عمده سیاسی آمریکا آن را امضا کرده اند، حاکی از آن است که ایران ۱ تا ۴ ماه نیاز خواهد داشت تا اورانیم با غنای کافی برای بمب اتم تولید کند و میزان تولید آن را نیز به اندازه ای برساند که بتواند دست کم یک سلاح هسته ای بسازد. دو مشاور امنیتی سابق آمریکا نیز در میان امضاکنندگان این گزارش بوده اند، برژینسکی و سکاوکرافت؛ و همچنین شخصیتهای شناخته شده ای چون تامس پیکرینگ (دیپلمات ارشد پیشین) و آنتونی زین (ژنرال سابق ارتش). این گزارش بر مبنای مدارک و مستندات منتشر شده تهیه شده است.

لئون پانه تا، وزیر دفاع آمریکا ماه گذشته گفت که واشنگتن نظارت اطلاعاتی مستمری بر فعالیتهای ایران دارد و درصورت قصد جمهوری اسلامی مبنی بر دستیابی به سلاح هسته ای، از این قصد باخبر خواهد شد و ظرف چند ماه تصمیم لازم برای مقابله با آن را اتخاذ می کند و در این راستا اقدام خواهد کرد.

آقای جنکینز می گوید که ایران چند سال است که مواد اولیه لازم برای ساختن سه بمب اتمی را تهیه کرده، اما هیچ حرکتی با نیت رسیدن به سلاح هسته ای نداشته ، و نشانی هم از آن دیده نمی شود که اکنون چنین قصدی داشته باشد.

ایران از سال ۲۰۰۷ (۵ سال پیش) تاکنون، بیش از ۶۸۰۰ کیلوگرم اورانیم با غنای ۵ درصد تولید کرده، که برای سوخت راکتور اتمی کافی است. کارشناسان انرژی هسته ای می گویند اگر این میزان قدری غنی تر شود، می تواند برای تولید تعدادی سلاح هسته ای استفاده شود.

آژانس بین المللی انرژی اتمی در ماه اوت(دو ماه پیش) گزارش کرد که ایران حدود ۱۹۰ کیلوگرم اورانیم با غنای ۲۰ درصد تولید کرده که کارشناسان هسته ای می گویند میزانی است که اگر اندکی دیگر غنی شود، برای ساختن یک بمب اتم کافی خواهد بود. این موسسه اما همچنین گفته است که بیش از یک سوم این مقدار به شکل اکسید تولید شده و بنابراین تنها ۹۰ کیلوگرم از آن غنای متوسط دارد، و بقیه این مقدار، با غنای پایین تولید شده است.

طی روزهای اخیر، بحران ریال نشان داده است که تحریمهای تشدید شده غرب علیه ایران اثرگذار بوده است؛‌ راهی که اغلب سیاستمداران غربی برآنند باید برای مقابله با ایران و جلوگیری از اتمی شدن آن در پیش گرفته شود و بر اقدام نظامی ترجیح و تقدم یابد.
XS
SM
MD
LG