لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۸ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۲۸

وداع با ایرج گرگین؛ مراسم بزرگداشت او در واشنگتن


مراسم بزرگداشت ایرج گرگین، پیشکسوت رسانه‌ای بعد از ظهر یکشنبه دوم بهمن ۱۳۹۰، در دانشگاه مریلند در نزدیکی واشینگتن دی سی برگزار شد.

ایرج گرگین، از مدیران پیشین تلویزیون ملی ایران و از نادر کارشناسان رسانه ای بود که تاسیس چندین ایستگاه رادیویی و راه اندازی و مدیریت برنامه های فراوان رادیو و تلویزیونی را در کارنامه پربار خود دارد. او صبح جمعه، ۲۳ دیماه، در سن ۷۷ سالگی بر اثر بیماری در بیمارستانی در شهر فیرفکس در ویرجینیای آمریکا درگذشت.

در این مراسم یادبود، شماری از چهره‌های فرهنگی ساکن آمریکا از جمله احمد کریمی حکاک، پژوهشگر ادبی و مدیر «مرکز روشن برای مطالعات ایرانی» در دانشگاه مریلند، منصور فرهنگ نماینده اسبق ایران در سازمان ملل متحد، و استیو فربنکس ایران‌شناس و نخستین مدیر رادیو آزادی، کامبیز محمودی مشاور ارشد بخش فارسی صدای آمریکا، مهناز افخمی مدير سازمان همکاری زنان برای آموزش، درباره فعالیت‌های فرهنگی و رسانه‌ای او سخنرانی کردند. ایرج گرگین بنیانگذار رادیو آزادی، بخش فارسی رادیو اروپای آزاد-رادیو آزادی بود و سال ها سردبیری این رادیوی فرهنگی را برعهده داشت. همچنین سه تن از همکاران سابق ایرج گرگین در این مراسم سخنرانی کردند. نازی عظیما گفت ایرج گرگین، نمونه یک انسان نجیب است. امیرمصدق کاتوزیان با اشاره به تاثیر ایرج گرگین بر روزنامه نگارانی که با او همکاری داشته اند گفت «تحریریه متشخص و محترم» میراث فراموش نشدنی گرگین برای روزنامه نگاران ایرانی است.

نیما تمدن، دیگر همکار سابق ایرج گرگین در رادیوفردا با اشاره به تاثیری که او بر ارتقاء سلیقه فرهنگی مردم در چند دههه اخیر داشته است پیشنهاد کرد که فرصت مطالعاتی (فلوشیپ) ویژه ای به نام ایرج گرگین و برای حمایت از دانشجویان علوم ارتباطات ایجاد شود.

مدیریت و اجرای مراسم بزرگداشت نیز توسط فریدون فرح اندوز، گوینده پیش کسوت رسانه‌های فارسی و مدیر پیشین بخش خبر در شبکه دوم رادیو و تلویزیون ملی ایران انجام شد و در پایان مراسم «اعظم»، همسر ایرج گرگین به یاد همسرش سخنرانی کرد.

ایرج گرگین کار حرفه‌ای مطبوعاتی را همزمان با تحصیل در رشته ادبیات فارسی، در دهه ۱۳۳۰ با روزنامه کیهان آغاز کرد و مدتی نیز مدیر داخلی «کیهان فرهنگی» بود.

در اوائل دهه ۱۳۴۰ سرپرستی و مسئولیت «برنامه دوم - رادیو تهران» به ایرج گرگین واگذار شد. این رادیو با تمرکز بر مباحث فرهنگی و هنری به پایگاهی برای معرفی هنر و ادبیات جدید ایران، تئا‌تر و موسیقی جهان در کنار مسائل تاریخی و اجتماعی تبدیل شد.

چهره‌های فرهنگی و صاحب نامی مانند احمد شاملو، فروغ فرخ‌زاد، نادر نادرپور، سیمین بهبهانی، مهدی اخوان ثالث، هوشنگ نهاوندی، فرخ غفاری، فریدون رهنما، محمدجعفر محجوب، عبدالله توکل و گروهی دیگر از شاعران، نویسندگان و هنرمندان بنام در «برنامه دوم» حضور یافتند و گروهی از آنان نیز با آن همکاری کردند.

ایرج گرگین از اواسط دهه ۴۰ خورشیدی و با تاسیس تلویزیون ملی ایران مرحله دیگر از فعالیت های رسانه ای اش را آغاز کرد. او که ابتدا به عنوان گوینده و گزارشگر به تلویزیون ملی ایران پیوسته بود در سال‌های بعد سمت ‌هایی چون ریاست روابط عمومی و انتشارات، مدیریت خبر و مدیریت تولید در این سازمان را به عهده گرفت. او در این سال ها مجله «تماشا»، نشریه هفتگی سازمان رادیو و تلویزیون ملی ایران را نیز منتشر می کرد.

از سال ۱۳۵۵ و با تقسیم تلویزیون ایران به دو شبکه، مدیریت شبکه دو به ایرج گرگین واگذار شد. این شبکه همانند برنامه دوم رادیو تهران، بیشتر بر پخش برنامه‌های فرهنگی تمرکز داشت.

ایرج گرگین کمی بعد از وقوع انقلاب ۵۷ و خروج از ایران، رادیو امید را به عنوان یکی از نخستین رادیوهای مستقل و روزانهٔ فارسی زبان در سال ۱۳۶۱ در لس آنجلس تاسیس کرد. دانش گسترده در زمینه های مختلف فرهنگی و هنری و احاطه بر دانش رسانه با تکیه بر تحصیلات دانشگاهی و تجربه کاری، در کنار سلیقه یگانه ایرج گرگین در برنامه سازی تلویزیونی و رادیویی، از او چهره ای منحصر به فرد در عرصه مدیریت رسانه ای پدید آورد.

گرگین در سال ۱۳۷۷ به پراگ نقل مکان کرد و به عنوان یکی از پایه گذاران اصلی بخش فارسی رادیو اروپای آزاد / رادیو آزادی (که چند سال بعد تبدیل به رادیوفردا شد) همکاری خود را با این سازمان آغاز کرد که تا سال ۱۳۸۸ ادامه یافت.

ایرج گرگین هفته آینده در شهر لس آنجلس به خاک سپرده می شود.

XS
SM
MD
LG