لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۳۹

گزارش صندوق بین المللی پول در مورد اقتصاد ایران


ایران: داده های صندوق بین المللی پول نشان می دهد که تحریم ها اثری نداشته است

تازه ترین داده های منتشر شده از سوی صندوق بین المللی پول حاکی از پیش بینی مثبت در مورد اقتصاد ایران در سال 2013 و کاهش میزان تورم در آن کشور است.

نیویورک تایمز می گوید جمهوری اسلامی ایران بر اساس این داده ها، ادعاها مبنی بر این که تحریم های غرب اقتصاد را فلج، و پول ملی کشور را بسیار تضعیف کرده رد می کند.

گزارش صندوق بین المللی پول، که سالی دو بار در نشریه «چشم انداز اقتصاد جهان» منتشر می شود، همزمان با افت شدید ارزش ریال ایران ارائه شد. در هفته های اخیر، مردم ایران با نگرانی از کاهش ارزش پس اندازهای ریالی شان در برابر دلار، برای خرید ارزهای خارجی به صرافی ها هجوم برده اند.

مقامات ایران سقوط ارزش ریال را بخشی از جنگ اقتصادی آمریکا و دیگر قدرت های غربی علیه کشورشان خوانده، مبارزه با بازار سیاه ارز را شروع کردند و معاملات ارزی را محدود کردند به صرافی های مجاز با قیمت هایی که به طور مصنوعی ثابت نگه داشتند.

گزارش صندوق بین المللی پول که روز دوشنبه منتشر شد، پیش بینی کرده است که تولید ناخالص ملی ایران در سال جاری 9.% کاهش می یابد؛ اما سال آینده 8.% افزایش خواهد داشت. بر اساس این داده ها همچنین پیش بینی شده که تورم در سال آینده از میزان کنونی یعنی 25.2 درصد به 21.8 درصد کاهش یابد.

وبسایت شبکه خبری دولتی پرس تی وی و خبرگزاری نیمه رسمی فارس نیوز با استناد به این داده ها می گویند گزارش صندوق بین المللی پول نشان می دهد که کشور نه تنها با تحریم اقتصادی که بر نفت و عملیات مالی تحمیل شده کنار آمده، بلکه به رغم موانع در حال رشد هم هست. تیتر درشت وبسایت پرس تی وی این بود: «صندوق بین المللی پول می گوید ایران در جنگ علیه تحریم های غرب پیروز خواهد شد.»

وفا عمرو، سخنگوی صندوق بین المللی پول می گوید این نهاد مالی داده های ایران را پیش از سقوط ارزش ریال در ماه جاری پردازش کرده بود.

اما اقتصاددانان مستقل گفته اند حتی با محاسبه تغییرات اخیر، به نظر می رسد گزارش صندوق دستکم تا حدی بر اساس میزان تورم در ایران، و آنچه که دولت تهران «نرخ معتبر ریال برای مبادله با ارزهای خارجی» می خواند، استوار باشد.

استیو هنک، استاد اقتصاد و کارشناس مسائل ارزی در دانشگاه جانز هاپکینز، و پژوهشگر ارشد مؤسسه کیتو در واشنگتن، در چند سال اخیر همزمان با تشدید تحریم های غرب، روند تضعیف ریال در برابر دلار در بازار سیاه را دنبال کرده است. او می گوید: «نمی دانم صندوق چه چیزهایی را در نظر گرفته، ولی می دانم که نکات درست را در نظر نگرفته است.»

براساس محاسبات آقای هنک، به خاطر بی ارزش شدن ریال، نرخ واقعی تورم در ایران 196% بوده؛ که به شدت بر بهای واردات و دیگر کالاها در آن کشور اثرگذاشته است.

نشانه های دیگر انزوای اقتصادی ایران بر اثر تحریم هایی که برای فشار آوردن به برنامه اتمی جمهوری اسلامی به اجرا درآمده، در ماههای اخیر خود را نشان داده است. تهران می گوید برنامه اتمی اش مقاصد صلحجویانه دارد، اما کشورهای غربی بیم ان دارند که ایران قصد دارد به توان تولید سلاح اتمی دست یابد.

خطوط کشتیرانی مرسک دانمارک، بزرگترین کمپانی حمل و نقل دریایی جهان، روز سه شنبه اعلام کرد که تمام مبادلات بازرگانی اش با ایران را قطع کرده است. این شرکت پیشتر اغلب معاملات با آن کشور را به حال تعلیق درآورده بود. خبرگزاری رویترز به نقل از سخنگوی کمپانی مرسک نوشته است «این یک تصمیم عاقلانه و عمل گرایانه است که پس از سبک سنگین کردن فواید انجام تبادلات بازرگانی محدود با ایران در برابر ریسکٍ از دست دادن فرصت های تجاری دیگر، از جمله با آمریکا، اتخاذ شد.»
XS
SM
MD
LG