لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۳۶

آژانس: ايران به ذخيرۀ اتمی خود افزوده است


آژانس: ايران به ذخيرۀ اتمی خود افزوده است
آژانس: ايران به ذخيرۀ اتمی خود افزوده است

در گزارش محرمانه آژانس بین المللی انرژی اتمی که جزئیاتش روز دوشنبه توسط منابع مختلف منتشر شد، آمده است که ایران مجموعۀ دیگری به سانترفیوژهای خود افزوده است و اورانيوم را در غلظت ۲۰ درصد توليد می کند که خيلی کمتر از غلظت ۹۰ درصدِ مورد نياز برای سلاح های اتمی است اما خيلی بالاتر از غلظتی است که برای سوخت رآکتورهای اتمی لازم است.

آژانس اتمی سازمان ملل می گويد مقدار ذخيرۀ اورانيوم غنی شده در ايران به دو و نيم تُن رسيده است که حتی اگر يک و دو دهم تُن آن هم طبق قراردادِ برزيل و ترکيه به خارج فرستاده شود، بازهم جمهوری اسلامی ايران به اندازۀ کافی برای توليد سلاح های اتمی اورانيوم در اختيار خواهد داشت.

«مايک هامر» سخنگوی شورای امنيت ملی کاخ سفيد گفت اين گزارش مؤيّد امتناع جمهوری اسلامی ايران از متابعت از پيش شرط های بين المللی لازم برای مذاکره در مورد برنامۀ اتمی خود است.

سانترفیوژها دستگاه های غنی سازی اورانیوم هستند و بنا به این گزارش ایران هنوز بهره برداری از مجموعۀ جدید دستگاه های سانترفیوژ را آغاز نکرده است. همچنین تهران در واکنش به درخواستی که آژانس بین المللی انرژی اتمی اکنون چندین ماه است بر آن پافشاری می کند، به بازرسان آژانس اجازه داد بازرسی های بیشتری از تأسيسات هسته ای داشته باشند. با این حال این نهاد وابسته به سازمان ملل متحد در مورد ماهیت برنامۀ هسته ای ایران و احتمال فعاليت های نظامی اتمی در گذشته و حال، ابراز نگرانی میکند.

از سوی دیگر منوچهر متکی وزیر امور خارجۀ ایران که به ژاپن سفر کرده است روز دوشنبه گفت در مورد توافق هسته ای اخیر با ترکیه و برزیل خوشبین است. آقای متکی در گفتگو با خبرنگاران در توکیو گفت همکاری ایران و آمریکا در آینده امری است امکان پذیر با این حال وزیر امور خارجۀ ایران در پاسخ به سؤالی در مورد افزایش تنش ها در مورد برنامۀ هسته ای ایران و فشارهای آمریکا برای تشدید تحریم ها علیه ایران گفت، همکاری ایران با آمریکا بستگی به تغییر سیاست های آمریکا دارد.

آقای متکی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود توافق هسته ای اخیر ایران با ترکیه و برزیل را شبیه به پیش نویس هسته ای سال گذشتۀ آژانس بین المللی انرژی اتمی توصيف کرد.

در ماه اکتبر سال گذشته به جز ایران تمام طرف های دیگرِ پیش نویس توافقنامۀ هسته ای یعنی آمریکا، روسیه و فرانسه با آن موافقت کردند. اکنون بر اساس توافق اخیر، ایران می گوید حاضر است هزار و ۲۰۰ کیلوگرم از اورانیوم خود را که در حد ۳ درصد غنی شده است برای غنی سازی در حد سوخت هسته ای از کشور خارج کند. در حالی که این همان میزانی است که در پیش نویس توافقنامۀ هسته ای ماه اکتبر مطرح شده بود اما در آن زمان این میزان ۷۰ درصد ذخیرۀ اورانیوم ایران بود. در همين حال از آنجایی که ایران در این مدت به فعالیت های غنی سازی خود ادامه داده است در حال حاضر هزار و ۲۰۰ کیلوگرم فقط کمتر از نيمی از ذخیرۀ اورانیوم ایران را تشکیل می دهد.

مقام های آمریکایی توافق اخیر را بی اهمیت جلوه داده و تأکید دارند جمهوری اسلامی ایران تنها در تلاش برای وقت کشی و جلوگیری از تشدید تحریم ها علیه تهران است.

ایران سه ماه پیش اعلام کرد غنی سازی اورانیوم با درصد بالا را آغاز کرده است. فعالیت های غنی سازی ایران با زیرِ پا گذاشتن قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد صورت می گیرد. باوجود اتهام های غرب مبنی بر تلاش ایران برای دستیابی به تسلیحات اتمی، ایران ماهیت برنامۀ هسته ای خويش را صلح آمیز توصيف می کند.

XS
SM
MD
LG