لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۲۷

استارت نو و کارنامه سیاسی پرزیدنت اوباما


استارت نو و کارنامه سیاسی پرزیدنت اوباما
استارت نو و کارنامه سیاسی پرزیدنت اوباما

گروهی از سناتورهای دموکرات و جمهوری خواه، بعد ازظهر چهارشنبه سومین پیروزی بزرگ را در دوره انتقالی کنگره نصیب پرزیدنت اوباما کردند. تصویب پیمان کنترل تسلیحاتی موسوم به «استارت نو» هشت ماه پس از امضای آن جایگزین پیمان مشابهی می شود که یک سال از زمان انقضای آن می گذرد. جدال چند ماهه جمهوریخواهان با دموکرات ها درباره پیمان استارت نو سرانجام با حمایت ۱۳ سناتور جمهوری خواه و همه سناتورهای دموکرات شامل دو سناتور مستقل دموکرات با ۷۱ رأی موافق در برابر ۲۶ رأی مخالف به تایید سنا رسید و این پیمان را راهی مسکو کرد تا پس از تایید دومای روسیه، به اجرا گذاشته شود. حضور با اهمیت جو بایدن معاون رئیس جمهوری آمریکا در رای گیری روز چهارشنبه در سنا، حاکی از اهمیت فوق العاده این امر برای کاخ سفید بود. تایید دو حزبی پیمانی که هدف اصلی آن کاهش حجم زرادخانه های هسته ای دو کشور روسیه و آمریکاست، آخرین پیروزی از موفقیت های اصلی برای پرزیدنت اوباما و دموکرات ها در دوره پس از انتخابات میان دوره ای به شمار می رود. انتخاباتی که بسیاری از تحلیل گران انتظار داشتند با بن بست های حزبی روبرو شود.

کارشناسان امور کنگره آمریکا می گویند مصالحه ۸۵۰ میلیارد دلاری پرزیدنت اوباما بر سر تمدید معافیت های مالیاتی با جمهوری خواهان که در اوایل ماه جاری صورت گرفت، راه را برای پیشبرد تایید پیمان استارت نو و دیگر لوایح چالش برانگیز هموار کرد. جان کری رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا با قبول افزودن دو متمم به لایحه تایید پیمان استارت نو توانست آرای جمهوری خواهان را حفظ کند. یکی از این متمم ها که از سوی دو سناتور جمهوری خواه جان مک کین و باب کورکر و همچنین از سوی سناتور مستقل دموکرات جو لیبرمن عنوان شده بود، تعهد پرزیدنت اوباما برای توسعه سیستم دفاع موشکی به رسمیت می شناسد و متمم دوم در پاسخ به نگرانی های سناتور جان کایل منتقد اصلی پیمان بر وعده کاخ سفید در مورد مدرن سازی زرادخانه هسته ای آمریکا مهر تایید می زند. این متمم ها تغییری در متن پیمان به وجود نمی آورد که نیاز به مذاکره مجدد با روسیه باشد. بوریس گریزلف رئیس مجلس روسیه روز چهارشنبه اعلام کرد چنانچه تغییری در متن پیمان از سوی سنای آمریکا صورت نگرفته باشد، دومای روسیه روز جمعه می تواند آن را به رای بگذارد. مقامات روسی از مدت ها پیش در انتظار سنای آمریکا برای تایید این پیمان بودند.

کنستانتین کاساچیُف رئیس کمیته امور بین الملل دومای روسیه در این باره گفته است «این پیمان نه تنها برای امنیت و روابط روسیه و آمریکا اهمیت دارد بلکه اتفاقی مهم در ارتباط با ثبات جهانی هم محسوب می شود و تاثیر به سزایی بر بسیاری از تحولات جهان از جمله روند عدم گسترش سلاح هسته ای خواهد گذاشت.» پیمان استارت نو دو کشور روسیه و آمریکا را ملزم می کند تا در هفت سال آینده تعداد کلاهک های هسته ای استراتژیک خود را به ۱۵۵۰ و سکوهای پرتاب را به ۷۰۰ واحد کاهش دهند. همچنین به بازرسان دو کشور اجازه می یابند تا زرادخانه های یکدیگر را تحت نظر داشته باشند.

پیمان استارت نو اولین پیمان تسلیحاتی با روسیه ظرف هشت سال گذشته به شمار می رود و نخستین پیمانی است که در این زمینه از سوی یک رئیس جمهوری دموکرات در آمریکا به امضا رسیده و در سنا تصویب شده است.

XS
SM
MD
LG