لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۲۹

چرخش به سوی ریاض، سیلی حماس بر صورت ایران


خالد مشعل (چپ) رهبر حماس، محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی (راست)
خالد مشعل (چپ) رهبر حماس، محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی (راست)

نشریه اسرائیلی تایمز آو اسرائیل می نویسد گروه فلسطینی حماس پس از سال ها پیوند با ایران به نظر می رسد که طی تغییر ناگهانی در مسیر ژئواستراتژیک خود، به عربستان سعودی تمایل پیدا کرده است.

خالد مشعل، رهبر حماس در رأس هیئتی بلندپایه از این گروه جمعه گذشته برای ملاقات با مقامات سعودی از جمله ملک سلمان، پادشاه عربستان، و محمد بن نایف، ولیعهد به ریاض رفت. ترکیب هیئت حماس نیز قابل ملاحظه بود: موسی ابومرزوق معاون مشعل و صالح العروری، نماینده حماس در ترکیه.

روزنامه الرساله حماس نوشت ملک سلمان، پادشاه عربستان سعودی از حماس و فتح درخواست کرده تا در میانجی قرار دادن مصر در مذاکرات صلح دو طرف، ریاض را یاری دهند. این روزنامه نوشت مشعل با نامه ای که به ملک سلمان مجوز این کار را می داد، وارد ریاض شد در حالی که محمود عباس، رهبر جنبش فتح نامه ای ننوشته بود.

نشریه تایمز آو اسرائیل می نویسد، تغییر جهت ناگهانی حماس انقلابی و گرایشش به عربستان سعودی با توجه به پرهیز تدریجی اش از ایران طی سال های اخیر، چندان هم تعجب ندارد. حماس فقط به دنبال پول نیست و بیش از آن به دنبال دست و پا کردن اربابی قدرتمند برای خود در منطقه است.

خلیل الحیه، از رهبران حماس روز دوشنبه از کشورهای مسلمان و عرب تقاضای پول و سلاح کرد. همزمان ابو مرزوق، تلاش کرد تا توضیح دهد سفر هیئت حماس به عربستان سعودی به معنای فاصله گرفتن از ایران نیست.

ابومرزوق روی فیسبوک خود نوشت: «هدف حماس در راستای بیت المقدس و اساس استراتژی آن آزادی فلسطین باقی خواهد ماند.»

او گفت آمریکا در حال بررسی دوباره متحدانش در خاورمیانه است و با این حال دشمنی خود با جنبش حماس را حفظ کرده است.

درخواست کمک حماس از آمریکا ایران را آزرده خاطر کرده است. الاخبار، روزنامه طرفدار حزب الله و طرفدار ایران چاپ لبنان روز یکشنبه نوشت: «حماس یک قدم به ریاض نزدیک می شود و دو قدم از ایران دور می شود.»

پس از سفر هیئت حماس به ریاض، خبرگزاری نیمه رسمی فارس گزارش داد که ملک سلمان از مشعل خواسته صدها نیروی آموزش دیده حماس را برای مبارزه دوشادوش ارتش سعودی در مقابل حوثی ها تحت حمایت ایران، به یمن بفرستد. سخنگوی حماس بلافاصله گزارش خبرگزاری فارس را رد کرد و آن را «کذب محض» خواند.

تایمز آو اسرائیل سپس به گزارش های مشابه در روزنامه های دیگر ایرانی اشاره می کند که به عملکرد خالد مشعل انتقاد کرده اند. از جمله روزنامه قانون که تیتر زده بود «حماس: شماره حسابی در تهران، سنگری در ریاض.»

رز صیمط، تحلیلگر مسائل ایران در دانشگاه تل آویو به تایمز آو اسرائیل گفت پس از جنگ میان اسرائیل و حماس در غزه در تابستان گذشته، رسانه های ایرانی امیدوار بودند که حماس در حمایت از محور سنی علیه ایران «متوجه اشتباهاتش بشود.» او گفت: «اتحاد حماس با عربستان سعودی در جریان جنگ یمن سیلی دیگری بر صورت ایران بود که دریافت حماس، عربستان سعودی را به ایران ترجیح می دهد.»

با این وجود صیمط معتقد است که ایران و حماس نمی توانند متحدان بی عیب و نقص هم باشند. شاخه نظامی حماس خواستار سلاح هایی خواهد بود که عربستان سعودی هرگز ارائه نخواهد داد و ایران از آن سو همواره به یک شریک چشمگیر فلسطینی نیاز خواهد داشت.

XS
SM
MD
LG