لینکهای قابل دسترسی

جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۵۲

گزارش سیاسی: ممانعت مقامات قاهره از سفر رهبر ناراضی مصر به ایالات متحده


وزارت امورخارجه ایالات متحده از دولت مصر خواسته است تا تصمیم خود مبنی برممنوعیت خروج نورازکشور را مورد بازبینی قرار دهد

مقامات مصر اخیرا" از سفر ایمن نور، رهبر ناراضی این کشور به ایالات متحده ممانعت به عمل آوردند. نور برای ایراد چند رشته سخنرانی در سازمان های مختلف به ایالات متحده دعوت شده بود.

در حالی که مقامات مصر ادعا می کنند اعمال چنین ممنوعیتی یک اقدام قانونی ست، طرفداران نور می گویند این تصمیم ازجمله اقدامات اخیر دولتمردان مصراست که پیش از فرارسیدن انتخایات پارلمانی سال آینده، به هدف به حاشیه راندن گروه های مخالف به مرحله اجرا گذاشته اند.

ایمن نور که درانتخابات ریاست جمهوری سال ٢٠٠٥ مصر، رقیب اصلی حسنی مبارک، رئیس جمهوری کنونی بود با فشارها و چالش های سیاسی غریبه نیست.

نوربنیانگزار حزب «ال قاد» ونمایانگردیدگاه لیبرال دموکراتیک است که توجه ویژه ای به مسائل مربوط به حقوق بشر دارد.

نور با تاسیس این حزب درتلاش بود تا قانون اساسی کشور را اصلاح کند، حوزه قدرت رئیس جمهور را محدود نماید ومقدمات شرکت چندین نامزد ریاست جمهوری را درانتخابات کشور فراهم کند.

مقامات مصر اخیرا" با خروج این رهبرناراضی که برای شرکت درچندین کنفرانس درموسسه کارنگی برای صلح و نهادهای دیگرعازم ایالات متحده بود، مخالفت کردند.

وزارت امورخارجه ایالات متحده از دولت مصر خواسته است تا تصمیم خود مبنی برممنوعیت خروج نورازکشور را مورد بازبینی قرار دهد.

نورمی گوید از تدریس درهمه دانشگاه های دولتی منع شده است، به حساب های بانکی خود دسترسی ندارد ونمی تواند خود را نامزد هیچ یک ازانتخابات مصر نماید.

وی اندک زمانی پس ازانتخابات سال ٢٠٠٥، به اتهام تقلب بازداشت وسه سال زندانی شد. نورمی گوید این دوران محکومیت، توطئه ای به هدف خارج کردن وی از حوزه سیاست بوده است.

مقامات مصر ادعا می کنند منع سفر نورازکشور، شرط آزادی پیش ازموعد مقرر وی اززندان بوده است.

این رهبر ناراضی که وکیل است ضمن مخالفت با این ادعا می گوید با حوزه آزادی های خود آشناست و برای احقاق حق خود از پا نخواهد نشست.

نورمی افزاید مبارزه با فساد سیاسی، بویژه فعالیت های مخربی که پس از انتخابات و از زمان آزادی خود مشاهده کرده است، یک تصمیم فردی نیست بلکه ایفای یک وظیفه می باشد.

محمد کمال، استاد دانشگاه قاهره و ضو کمیته مشورتی حزب دموکراتیک ملی حاکم ضمن انکار ادعای نورمی گوید: « این چهره سیاسی مصر از آزادی های بسیاری برخورداراست و اتهامات وی مبالغه آمیزند. ایمن نورآزاد است تا درهر کارزارسیاسی که تمایل دارد شرکت کند. وی با آحاد مردم و رسانه ها درتماس است و شاید باید ازخود بپرسد آیا هدفی که وی پیگیری می کند بین عموم مردم مصرازمحبوبیت برخوردار است یا خیر.»

دیگر گروههای ناراضی مصر نیز از موانع موجود بر سر راه مشارکت آزادانه درحیات سیاسی مصر ابزارناخشنودی می کنند.

دانشجویان مسلمان دانشگاه قاهره به اقداماتی که آن ها را از شرکت درانتخابات اتحادیه دانشجویی منع می کند، اعتراض می کنند.

این گروه دانشجویی مسلمان درسطح ملی به طور رسمی ازمعرفی نامزد های خود در انتخابات منع شده اند.

قانون اساسی مصر، مشارکت احزاب سیاسی که ماهیت مذهبی دارند را به رسمیت نمی شناسد.

این گروه مسلمان علیرغم ممنوعیت قانونی، با معرفی ٨٨ نامزد مستقل در انتخابات پارلمانی، موفقیت های سیاسی کسب کرده است.

بنا به گفته اکرام شار، قانونگزار گروه برادری مسلمان، حزب حاکم برای منزوی کردن گروه های مخالف تلاش های بسیاری انجام داده است.

وی می گوید: « اکثریت جامعه وشهروندان صادقی که به کشورشان عشق می ورزند، ازآزادی عقیده، مشارکت دریک گفتگوی آزاد و منصفانه و حتی شرکت در انتخابات منع شده اند.»

نوردرتلاش گسترده تری به منظورافزایش فشار بر حزب حاکم درمصر با چندین گروه ناراضی دیگر ائتلافی تشکیل داده و کارزاری زیرعنوان « دید ال ویراسا» (مبارزه با ارث) به راه انداخته است. این عبارت کنایه ای به جمال مبارک، پسر رئیس جمهوری کنونی و رئیس کمیته سیاست گذاری حزب دموکرتیک ملی ست که به باورناظران برای جانشینی مقام پدرش آماده شده است.

نورمی گوید هرشهروند حق دارد درمراحل انتخاب و تصمیم گیری برای سرنوشت کشورش نقش ایفا کند.

وی می گوید کارزارجدید به هدف محدود کردن تصمیم هایی که بدون رای مردم اخذ می شوند، به راه انداخته شده است و مردم می خواهند تا حاکمان کشور با رای و اراده آن ها برگزیده شوند.

پرزیدنت مبارک ٨١ ساله که طی ٢٨ سال گذشته برمسند قدرت در مصر تکیه زده است، هنوز تصمیم خود مبنی برنامزدی درانتخابات سال آینده که برای شش سال دیگردوره ریاست جمهوری وی را تمدید خواهد کرد را اعلام نکره است.

اما بسیاری بر این باورند رویدادهای انتخابات پارلمانی سال آینده، جو سیاسی کشور را برای انتخابات ریاست جمهوری سال ٢٠١١ مصر آماده خواهد کرد.

XS
SM
MD
LG