لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۵۴

ایران و اینترنت


خانه آزادی در گزارش جدیدی که در آن به ارزیابی آزادی جهانی اینترنت و رسانه های دیجیتالی می پردازد، می گوید در ایران آزادی اینترنت از هر جای دیگری در جهان کمتر است.

گزارش، ۳۷ کشور را از نظر باز بودن فضا ارزیابی کرده و ایران در ردیف آخر قرار گرفته است (بدتر از کشورهای سرکوبگر مانند چین، کوبا و برمه).

خانه آزادی می گوید از زمان اعتراضاتی که در ایران در پی برگزاری انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۱ به راه افتاد، مقام های امنیتی به آزادی اینترنت حمله شدیدی را آغاز کرده اند. هزاران وب سایت را بسته اند؛ در زمان های حساس سرعت اینترنت را آگاهانه به شدت کاهش داده اند، برای کنترل ارتباطات اینترنتی به سلسله اقداماتی دست زده اند، ده ها وب لاگ نویس را تهدید و دستگیر کرده اند، بسیاری را هدف محاکمه، شکنجه و حبس انفرادی قرار داده اند. دست کم یک نفر در بازداشت پلیس جان خود را از دست داده است.

در همین حال، رژیم ایران اینترنت را برای پیشبرد برنامه خود به کار گرفته است. دولت از صدها جایگاه اینترنتی برای دفاع از رهبران ایران و سیاست هایشان و نیز بی اعتبار کردن صداهای مخالفان یا فعالان حقوق بشر حمایت می کند. به تازگی دولت یک رقابت و مسابقه وبلاگک نویسی ترتیب داد، که فقط بر روی بلاگ هایی که سانسور نمی شوند، یعنی طرفدار رژیم هستند، باز بود. برنده مسابقه امید حسنی اعلام شد، وبلاگ نویس مشهور طرفدار دولت، که به شدت از محمود احمدی نژاد، رییس جمهوری حمایت می کند.

حتی جدید تر، مقام های ایرانی برنامه هایی را برای آنچه «اینترنت حلال» می نامند اعلام کرده اند، که از طریق سانسور بسیار گسترده دولت، به عنوان یک شبکه اینترنتی سراسری منطبق بر اصول اسلامی کار خواهد کرد.

هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا روش رو به گسترش دولت های خودکامه برای محدود ساختن آزادی اینترنت را تقبیح کرده است. وی به ویژه به ایران اشاره کرده، جایی که در آن «مقام ها، وب سایت های مخالفان و رسانه ای را می بندند، رسانه های اجتماعی را هدف می گیرند، و اطلاعات مربوط به هویت مردم خود را می دزدند تا بتوانند آنها را دنبال کنند.»

خانم کلینتون یادآور شد چنین سیاست هایی به یک «دست بازنده» منتهی می شود: «توسل به سرکوب بیشتر و ادامه هزینه های ناشی از عقایدی که بسته شده اند و مردمی که در صحنه حضور ندارند.»

هیلاری کلینتون گفت: در نهایت، آزادی اینترنت یک مقوله حقوق بشری، آزادی و والائی انسان است و آمریکا همیشه در کنار کسانی که به گونه ای مسالمت آمیز از حقوق اساسی خود، چه شخصا، چه به صورت چاپی و نوشتاری، یا در پیکسل های اینترنت استفاده می کنند خواهد ایستاد.»

XS
SM
MD
LG