لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۵۵

ایران، دومین زندان خبرنگاران


«کمیته حافظت از خبرنگاران» ایران را دومین زندان خبرنگاران در جهان خوانده است.

براساس آمار این سازمان مدافع حقوق روزنامه نگاران، ایران ٤٥ خبرنگار را در زندان بازداشت کرده است.

این گزارش از جمله به ستار بهشتی، وبلاگ نویس ایرانی که در بازداشت مقامات جمهوری اسلامی در زندان کشته شد، اشاره کرده است. همچنین ژیلا بنی یعقوب و همسرش بهمن احمدی امویی، روزنامه نگارانی که دوران محکومیت خود را در زندان سپری می کنند، در این گزارش مطرح شده اند.

در بخشی از گزارش سالانه این سازمان مدافع حقوق خبرنگاران آمده که ترکیه، چین و ایران با بازداشت های گسترده بیشترین آمار زندانیان فعال در روزنامه نگاری را در جهان به خود اختصاص داده اند. به این ترتیب آنها را «بزرگترین زندان روزنامه نگاران و فعالان حرفه خبری در جهان» خوانده است.

براساس آمار این سازمان که در نیویورک مستقر است، ۱۳٢ خبرنگار در سال ٢۰١٢ به اتهاماتی همچون خیانت، تروریسم و مخالفت با نظام سیاسی حاکم، زندانی شده اند.

«کمیته حافظت از خبرنگاران» تاکید کرده که دولت های این کشورها به بهانه اتهاماتی همچون تروریسم و اقدام علیه دولت، مخالفان و فعالان حرفه خبری را به سکوت وا داشته اند و آن ها را بازداشت کرده اند.

ترکیه با بازداشت و زندانی کردن ٤۹ خبرنگار، بزرگترین زندان روزنامه نگاران جهان نامیده شده است. بر اساس گزارش این کمیته، مقامات ترکیه خبرنگاران و سردبیران کرد را به اتهام توطئه علیه دولت و تروریسم، به اسارت درآورده اند.

این سازمان تاکید کرده که دولتمردان کشورهایی مثل ترکیه با سوء استفاده بی رویه از قانون مبارزه با تروریسم، فعالیت های خبری گروه های غیرقانونی و تحقیق آنها در مورد موضوعات حساس را به فعالیت های تروریستی و اقدام علیه حکومت مرتبط می کنند و فعالان و خبرنگاران را با این اتهامات زندانی می کنند.

چین سومین زندان بزرگ جهان برای خبرنگاران و فعالان اینترنتی است. مقامات پکن هم به اتهاماتی همچون فعالیت های تروریستی و اقدام علیه حاکمیت، روزنامه نگاران ناراضی و خبرنگارانی که اخبار مربوط به گروه های اقلیت قومی کشور را پوشش می دهند به اسارت درآورده است.

بنا به گزارش این کمیته، از ۳٢ خبرنگار در بند در چین، ١۹ نفر اقلیت های ایغور و یا تبتی هایی هستند که به دلیل پوشش اخبار مربوط به تنش های نژادی سال ٢۰۰۸ زندانی شده اند.

در گزارش این کمیته از اریتره و سوریه هم به عنوان بعضی از خطرناک ترین کشورهای جهان برای روزنامه نگاران نام برده شده است. بازداشت های خودسرانه در زندان های مخفی، عدم دسترسی به وکیل و یا ملاقات با اعضای خانواده و عدم تفهیم اتهام علنی، در این کشورها خیلی دیده شده است.

«کمیته حافظت از خبرنگاران» در گزارش سال ٢۰١٢ خود همچنین از ویتنام، آذربایجان،
اتیوپی، ازبکستان و عربستان سعودی نام برده است که در فهرست ده زندان بزرگ خبرنگاران محسوب می شوند. مقامات آذربایجان و ازبکستان با بهره گیری از اتهامات تلافی جویانه ای همچون حمل مواد مخدر و یا چاقوکشی، گزارشگران و سردبیران منتقد دولت را زندانی کرده اند.

در این گزارش همچنین به ١۹ مورد اتهامی بی ارتباط با خبرنگاری و «جعلی» اشاره شده است که به بهانه آن روزنامه نگاران منتقد به سکوت واداشته شده اند.

براساس تحلیل «کمیته حافظت از خبرنگاران»، بازداشت روزنامه نگاران و فعالان رشته های خبری در سال ٢٠١٢ و در مقایسه با سال ٢٠١١ در سطح جهان ٢۹̷۶ درصد افزایش یافته است. این میزان افزایش در طی دهه گذشته بی سابقه بوده است.
XS
SM
MD
LG