لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۲۱

زنی که در راه آزادی بپا خاست


زنی که در راه آزادی بپا خاست
زنی که در راه آزادی بپا خاست

روز اول ماه دسامبر برابر با دهم آذر، آمریکا سالروز شروع حرکتی را جشن میگیرد که پس از گذشت ۵۳ سال توانست برای نخستین بار یک آمریکائی آفریقائی تبار را به عنوان رئیس جمهوری خود بر گزیند.

روز اول ماه دسامبر، سالروز مخالفت « رزا پارکز» یک زن آمریکائی آفریقائی تبار است که به تنهائی علیه تمام سنت های آن روز در آمریکا بپا خاست و جنبشی را پایه گزارد که به جنبش مدنی شهرت یافت. جنبشی که به سیاهان حق راًی اعطاء کرد، اجازه داد در اتحادیه های کارگری عضویت یابند، از برنامه های کمک های فدرال بدون توجه به جنس – رنگ پوست و مذهب استفاده کنند و در چهارچوب آموزشی در کشور از امکانات برابر بهره برند.

روز اول ماه دسامبر سال ۱۹۵۵ میلادی بود که رزا پارکز پس از یک روز طولانی در مونتگمری در ایالت آلاباما سوار بر اتوبوس شد، بهای بلیط خود را پرداخت و بر روی یکی از صندلی های خالی اتوبوس نشست. اما پس از آن که بنابر خواست راننده اتوبوس حاضر نشد صندلی خود را در اختیار یک مرد سفید پوست قرار دهد؛ توسط پلیس باز داشت شد. اما بلافاصله سوار شدن به اتوبوس های آن شرکت تحریم شد. تحریمی که کمی بیش از یک سال بطول انجامید.

این تحریم در آن ایالت از سوی یک واعظ محلی بنام مارتین لوتر کینگ انجام گرفت. اما در حقیقت اقدام آرام و شجاعانه رزا پارکز بود که ملهم دگرگونی مارتین لوتر کینگ و رسیدن وی به مقام رهبری جنبش ملی حقوق مدنی در آمریکا شد.

در آن روز، روزی که تاریخی شد، رزا پارکز در حقیقت باز هم خسته بود، اما نه از یک روز طولانی پر کار بلکه از برخوردی که هر روز وی و تک تک آمریکائی های آفریقائی تبار با آن روبرو میشدند. از تفاوت ها، از نابرابری ها.

رزا پارکز سالها بعد در کتاب خود که در سال ۱۹۹۴ میلادی نوشت میگوید «رفتار بدی که با ما میشد، درست نبود».

سرانجام پس از آن که ۳۸۱ روز سوارشدن بر اتوبوس ها در مونتگمری بایکوت شده بود؛ دیوان عالی آمریکا بر این راًی داد که تفاوت بر سر نشستن بر روی صندلی بین سفید و سیاه برخلاف قانون اساسی آمریکاست.

رزا پارکز بارها مورد تحقیر قرار گرفته بود. پول اتوبوس را می پرداخت اما پیش از آن که سوار بر اتوبوس شود، راننده آن را بحرکت در میآورد و وی را بر جای باقی میگزارد.

۴۰ سال بعد، با تمام آنچه آفریقائی های آمریکائی تبار بدست آورده بودند، هنوز بنظر میرسید که راهی طولانی در پیش است.

رزا پارکز در این باره میگفت ما هنوز برای آن که بتوانیم در روابط قومی خود در این کشور پیشرفت کنیم، راهی دراز در پیش روی داریم.

اکنون سال هاست که در آمریکا، همه ساله ماه فوریه را بنام ماه تاریخ سیاهان گرامی میدارند.

رزا پارکز به سراسر جهان سفر کرد، با رهبران مختلف ملاقات کرد، به دریافت جوائز متعددی نایل آمد و مادر جنبش مدنی نام گرفت اما پاسخ وی همیشه متواضعانه بود.

زنی که با مقاومت یکتای خود جنبش مدنی را در آمریکا پایه گزارد، زنی که برای آزادی بر خاست سالهای آخر عمر خود را به آرامی در « دیترویت» گذراند و ۶ سال پیش در سن ۹۲ سالگی در همان شهر در گذشت.

قانون مدنی آمریکا سرانجام در روز دوم ماه ژوئیه سال ۱۹۶۴ میلادی توسط پرزیدنت لیندون جانسون رئیس جمهوری وقت آمریکا به امضاء رسید.

XS
SM
MD
LG