لینکهای قابل دسترسی

پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۳۵

انتقاد رئیس سیا از فیلم هالیوودی بازداشت بن لادن


مایکل مورل، (نفر دوم از سمت چپ) رئیس موقت سی آی ای
مایکل مورل، (نفر دوم از سمت چپ) رئیس موقت سی آی ای
به نوشته روزنامه نیویورک تایمز، مایکل مورل، رئیس موقت سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا-سیا- از فیلم جدیدی که به عملیات بازداشت اسامه بن لادن می پردازد انتقاد کرده و می گوید این فیلم درباره نقش بازجویی های سخت در یافتن سرنخ محل اختفای بن لادن، مبالغه می کند.

او روز جمعه در پیامی درباره فیلم سی دقیقه پس از نیمه شب (Zero Dark Thirty) گفت:« این فیلم این تصویر اشتباه را ترسیم می کند که تکنیک های سخت، که بخشی از برنامه سابق ما در بازداشت و بازجویی بود کلید یافتن بن لادن بوده است. این تصویر اشتباه است.»

آقای مورل در پیام خود همچنین می گوید: «واقعیت این است که سرنخ های متعدد اطلاعاتی تحلیلگران سیا را کمک کرد تا نتیجه بگیرند بن لادن در ابوت آباد مخفی شده است.» ابوت آباد شهری در پاکستان است که گروه تفنگداران ویژه آمریکا در مه ۲۰۱۱ طی عملیاتی رهبر گروه القاعده را در آنجا از پای درآوردند. به گفته مورل «برخی سرنخ ها از زندانیانی استخراج شد که تحت بازجویی های طاقت فرسا قرار گرفتند. اما منابع بسیار دیگر نیز در این میان دخیل بود.»

این تکنیک ها از جمله شامل «واتربردینگ» (ایجاد حس خفگی در آب) نیز بوده است.

مدیر موقت سی آی ای گفت: «این که فیلم تکنیک های سخت بازجویی را تنها راه موثر برای گرفتن اطلاعات از زندانیان نشان می دهد، محل مناقشه است.»

قبل از آقای مورل، که یکی از نامزدهای اصلی برای پست ریاست سیا است، سه سناتور آمریکایی در بینانیه ای اظهارنظر مشابهی را ارائه دادند.

همزمان، اظهارات آقای مورل نزدیک به اظهاراتی است که سال گذشته، لئون پانه تا، رئیس اسبق سیا ایراد کرده بود و همچنین اظهارات دیگر مقامات ارشد آمریکایی در زمان ریاست جمهوری جرج بوش که بر مفید بودن تکنیک های سخت بازجویی تاکید کرده بودند.

امسال خوزه رودریگز، که در زمان اعمال تکنیک های سخت بازجویی بر زندانیان، بر عملیات مبارزه با تروریسم سیا نظارت داشت در روزنامه واشنگتن پست نوشت که گرفتن بن لادن با «اطلاعات استخراج شده از تروریست هایی میسر شد که پس از تحمل روشهای سخت اما قانونی بازجویی، پذیرفتند بخشی از ( و نه تمام) دانسته های خود را بگویند.»

مایکل هایدن، رئیس سیا در زمان بوش نیز سال گذشته گفته بود که «بخش حیاتی» اطلاعاتی که منجر به بازداشت بن لادن شد، «از سه زندانی سیا، که همگی تحت بازجویی های سخت قرار گرفتند به دست آمد.»

برخی منتقدان سینما و فعالان می گویند فیلم سی دقیقه پس از نیمه شب نگاه مبهم و دوپهلویی به شکنجه دارد. فیلم در برخی صحنه ها این پیام را می رساند که ترس و درد، گاهی اطلاعات غیر قابل اتکا تولید می کند و برعکس، یک زندانی ممکن است هنگام خوردن غذا در یک فضای آرام اطلاعات مفیدی را به بازجو بدهد.

آقای مورل همچنین می گوید فیلم نقش تحلیلگران و ماموران سیا را که برای گرفتن بن لادن تلاش می کردند، از جمله کسانی که در عملیات های مرتبط کشته شدند را کمرنگ جلوه می دهد.

Zero Dark Thirty یک اصطلاح نظامی و به معنای سی دقیقه پس از نیمه شب است. کاترین بیگلو، کارگردان فیلم گفته است که این عنوان برای فیلم به تاریکی و مخفیانه بودن عملیات ده ساله بازداشت بن لادن نیز اشاره دارد.
XS
SM
MD
LG