لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۴۹

واکنش جهانی به آزمايشهای موشکی جمهوری اسلامی ايران


واکنش جهانی به آزمايشهای موشکی جمهوری اسلامی ايران
واکنش جهانی به آزمايشهای موشکی جمهوری اسلامی ايران
<!-- IMAGE -->

روز دوشنبه تلويزيون دولتی پرس تی وی در ايران گزارش داد که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ايران توانسته است در طی رزمايش اخير خود که کماکان نيز ادامه دارد، با موفقيت موشکهای زمين به زمين شهاب۳ و سجيل را آزمايش کند. سپاه پاسداران از روز گذشته دور جديدی از آزمايش های موشکی را آغاز کرده است. اين آزمايش موشکی در شرايطی انجام ميشود که تنش ميان تهران و کشورهای غربی بر سر بحران هسته ای جمهوری اسلامی بالا گرفته است. در تازه ترين واکنشهای بين المللی کاخ سفيد آزمايش موشکی روز دوشنبه را «تحريک آميز» خواند و گفت که اين آزمايشها طرح جديد پرزيدنت اوباما که مبتنی بر طراحی مجدد سيستم دفاع ضد موشکی در مقابل تهديد ايران است را توجيه می کند.

<!-- IMAGE -->

رابرت گيبز، سخنگوی کاخ سفيد امروز به خبرنگاران حاضر گفت : «بطور واضح ، پرتاب اين موشکها يک عمل از پيش طراحی شده نظامی بوده است. من بالشخصه اين عمل را در کنار ديگر رفتارهای تحريک آميز ايران در قبال بقيه دنيا قرار می دهم و نتيجه گيری من از اين بحث اين است که تغيير رويه آمريکا در مورد سپر دفاع موشکی در دو هفته اخير، از طرحی که برای مقابله با موشهای بالستيک دوربرد ارائه شده بود به سپری در برابر موشکهای ميانبرد، در همين راستا توجيه پذير است.»

آزمايشهای موشکی اخير ايران درست چند روز پيش از ملاقات سران گروه ۵+۱ با نمايندگان ايران بر سر مناقشه اتمی اين کشور با غرب صورت می گيرد. آقای گيبز در اين مورد گفت که اکنون ايران با يک تصميم مهم در اينباره روبروست: «آنها می توانند به همان راهی که اکنون می روند ادامه دهند، حتی اکنون که دنيا به اطلاعات مهمی در مورد تأسيسات اتمی پنهان ايران در قم دست يافته است. و يا می توانند از برنامه ساخت سلاح اتمی دست بردارند و در راستای اعتماد سازی در دنيا قدم گذاشته و با تمام کشورهای دنيا رابطه ای بر اساس نياز امنيتی خود برقرار کنند و نه بر اساس تهديد اتمی.»

سپاه پاسداران ادعا می کند که در طی رزمايش اخير، برای نخستين بار از موشك‌های سوخت جامد و دو مرحله‌ای سجيل در رزمايش خود استفاده کرده است. در عين حال يک سخنگوی وزارت امور خارجه ايران روز دوشنبه گفت که آزمايش های موشکی انجام گرفته قسمتی از يک رزمايش نظامی بوده که از ماهها قبل طراحی شده بود و هيچ ربطی به انتشار اطلاعات در مورد ساخت تأسيسات اتمی سرّی ايران در قم ندارد. ايران همواره ادعا کرده که برنامه اتميش تنها جنبه صلحدوستانه دارد.

در همين حال وزارت امور خارجه آمريکا نيز در روز دوشنبه در رابطه با آزمايشهای موشکی صورت گرفته از سوی ايران ابراز نگرانی کرد. پی جی کراولی سخنگوی وزارت امور خارجه آمريکا امروز گفت که «ايران در حال دنبال کردن سناريوی کره شماليست» که تلويحاً به اين اشاره دارد که ايران در پی تحريک جامعه جهانيست. وی در گفتگو با خبرنگاران گفت : «وظيفه من اين نيست که به ايران مشاوره بدهم. شايد آنها در حال تکرار سناريوی کره شمالی در قبال برنامه ساخت تسليحات هسته ای می باشند، سناريويی که برای کره شمالی اصلاً خوب پيش نرفته است. در واقع چنانچه قصد تحليل مورد کره شمالی را داشته باشيد، دليل انسجام بين المللی در مقابل آنچه ايران انجام می دهد، دقيقاً همين رفتار تحريک آميز کره شمالی در ابتدای سال جاری ميلادی در مقابل بقيه کشورها بود که برای اين کشور شديدترين تحريمها را به ارمغان آورد. بنا بر اين بنظر من وقت آنست که ايران دست از ساخت سلاح اتمی دست بردارد.»

به نظر می رسد اگر گفت و گوهای آتی سران ۵+۱ با ايران با بن بست مواجه شود، کشورهای غربی بايد در پی يافتن جواب برای سئوالاتی سخت در مورد چگونگی تحريم بيشتر ايران باشند .

آزمايشهای موشکی اخير طی رزمايش موسوم به پيامبر اعظم در ايران واکنشهای مختلفی را در سطح بين الملل بهمراه داشته است. در پی واکنش غرب به مانور موشکی اخير ايران، روسيه خواستار برقراری آرامش در جهان شد. به گزارش خبرگزاری فرانسه، يک مقام ديپلماتيک روسيه گفته است دنيا در برخورد با ايران نبايد تسليم احساسات شود. بر اساس اين گزارش، مقام روسی خواستار آغاز مذاکرات موثر با ايران شده است. سرگئی لاوروف وزير امور خارجه روسيه آزمايش ها را «نگران کننده» توصيف کرد و از ايران خواست حداگثر همکاری را با بازرسان سازمان ملل انجام دهد. آزمايش های موشکی يک هفته پس از آن صورت گرفتند که جمهوری اسلامی وجود تأسيسات جديد غنی سازی اورانيوم را که قابل استفاده برای ساختن بمب اتمی است، اعلام نمود.

سپاه پاسداران جمهوری اسلامی می گويد موشک هايی را که اخيرا آزمايش کرده تمام منطقه خاورميانه را زير پوشش خود دارد.

روزنامه نيويورک تايمز طی مقاله ای دربررسی امکان اعمال تحريمهای شديدتر اقتصادی عليه ايران به دنبال فاش شدن جزئيات فعاليتهای هسته ای اش نوشته است به رغم مخالفتهايی که روسيه و چين با تشديد تحريمها عليه ايران دارند امکان اعمال اين دست تحريمها عليه ايران وجوددارد و درضمن به گفته رابرت گيتز وزيردفاع آمريکا فهرست بلند بالايی از انواع تحريمهای ممکن وجوددارد و انتخاب از ميان آنها کار دشواری نيست.

روزنامه لس انجلس تايمز باانتشار مطلبی درمورد همزمان شدن آزمايش دو نوع موشک جديد از سوی جمهوری اسلامی با يوم کيپور مناسبت مذهبی يهوديان طی مطلبی آورده است که بسياری ازاسرائيليان و يهوديانی که درديگر نقاط جهان زندگی می کنند درروز يوم کيپور که روز تقاضای عفو گناهان است درپی استغفار نيستند بلکه ميگويند خواهان صلح و آرامش و کاهش تنش سياسی در اسرائيل و هرکجای ديگر که يهوديان در آن به سر می برند هستند. اِل اِی تايمز می نويسد شماری از ايرانيان يهودی ساکن کاليفرنيا در اين روز خواهان آنند که آنچه را تهديدهای موشکی ايران می خوانند پايان يابد.

لوفيگاروی فرانسه در مطلبی درخصوص آزمايش موشکهای ميان برد و دوربرد از سوی جمهوری اسلامی می پرسد هدف ايران ازايجاد نگرانی برای جامعه جهانی و به ويژه اسرائيل چيست؟ لوفيگارو در ادامه می افزايد اين نه آزمايش؛ که نمايش قدرتی است که جمهوری اسلامی اين لحظه تاريخی را برای انجام آن برگزيده است.

لوموند چاپ پاريس نيز با چاپ مطلبی در مورد افشا شدن دومين مجتمع تأسيسات اتمی ايران درقم درخصوص دعوت مسکو از تهران می نويسد برای نشان دادن حداکثر همکاری با جامعه جهانی کمترين آن بايدهمکاری با آژانس و بازرسان آن و گشودن سايت غنی سازی اورانيوم قم به روی اين بازرسان باشد. به زغم نويسنده لوموند اين تقاضای روسيه و پای فشردن برآن در قياس با گذشته مصرّانه تر تلقی می شود.

و روزنامه بريتانيايی گاردين با انتشار گزارشی در مورد آزمون موشکی تازه ايران می نويسد: اسرائيل درروز روزه يوم کيپورنسبت به اين آزمايش موشکی واکنشی نشان نداده است اما انتظار می رود کمترين واکنش آن تهديد به مقابله به مثل باشد. گاردين در ادامه مقاله به نقل از دستيار ويژه پرزيدنت اوباما در امور خلع سلاح هسته ای نوشته است :«به رغم آنکه اين آزمايش خطری بالقوه تلقی نمی شود به عقيده ما اين گامی شاخص درراستای ظرفيت ايران است برای حمل سلاح .»

XS
SM
MD
LG