لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۲۷

گزارش سیاسی: خیزش قبایل غیرنظامی پاکستان علیه جنگجویان طالبان 


کاترین مادوکس، خبرنگار صدای آمریکا، اسلام آباد

مقامات ارشد پاکستان و ایالات متحده به کرات اعلام کرده اند تغییرعمده ای در دیدگاه و عملکرد عمومی علیه جنگجویان طالبان در پاکستان پدید آمده است.

حمله اخیر صدها عضو قبایل پاکستانی به مواضع طالبان در مناطق دورافتاده شمال غرب، جدیدترین شاهد این مدعاست.

جرقه این یورش ها در پی حمله انتحاری هفته گذشته به یک مسجد زده شد که به کشته شدن دهها تن منجر شد.

یک روز پس از حمله به مسجد به هنگام مراسم عبادی روز جمعه، شوک ناشی از آن در مناطق دورافتاده پاکستان در بخش «دیر علیا» در نزدیکی مرز افغانستان به خشم بدل شد.

این خشم سبب شد ۴۰۰ مرد مسلح قبایل منطقه، یک ارتش متشکل از افراد غیرنظامی به اصطلاح « لشکر» شکل دادند و حمله به جنگجویان طالبان در چندین روستا را شروع کردند.

گزارش رسانه ها از کشته شدن ۷ تا ۱۳ جنگجوی طالبان و تخریب چندین پناهگاه آن ها خبر داده اند.

بنا به گفته فضال الرحمان، مدیر موسسه مطالعات راهبردی در اسلام آباد، به نظر می رسد شورش و خیزش مردم غیرنظامی در « دیر علیا»، آخرین شاهد بر مدعای حس فزاینده ضد طالبان بین عموم مردم منطقه است. این شورش ها، تحول جدیدی بین عموم مردم پاکستان است، پیشرفتی که با حمله های نظامی یک ماهه در دره سوات علیه طالبان مرتبط است. هم اکنون، همزمان با حمایت دولت و عملیات نظامی (دره سوات)، مردم محلی حس کرده اند زمان آن فرا رسیده است تا برای تشکیل یک جبهه مقاومت علیه نیروهای طالبان متشکل شوند و آنچه که اخیرا" شاهد بوده ایم، نشانه های اولیه این روند می باشد.»

رحمان می گوید:« لشکرهای محلی، مشابه آنچه که در دیر علیا شکل گرفته، مقامات پاکستانی را که به این درک نائل کرده که نیروهای نظامی و امنیتی به تنهایی نمی توانند حملات جنگجویان طالبان را در سراسر پاکستان کنترل کنند، دلگرم کرده است. تشویق و تقویت مردم محلی برای ایجاد ساختارهای دفاعی، برای مدیریت امنیت مردم محلی مفید و موثر خواهد بود.»

وی هشدار می دهد بدون پشتیبانی مقامات دولتی، چنین خیزش های محلی ماندگار و بلند مدت نخواهد بود.

آفتاب شرپائو، وزیر کشور پیشین و وزیرارشد استان جبهه شمال غرب می گوید: « مردم محلی به امنیتی که مقامات دولت فراهم می کنند اعتماد ندارند. با این وجود راهکارهایی وجود دارد که دولت می تواند با سرمایه گذاری و تکیه بر آن ها نفرت فزاینده علیه طالبان را حفظ کند. دولت باید اطمینان حاصل کند عملیات دره سوات و آوارگی بیش از دو میلیون تن به شیوه انسانی انجام میشود.»

وی می گوید:« زمانی که عملیات پایان یابد و دولت کنترل این قلمروها را در اختیار گیرد، مقامات باید مردم آواره و بی خانمان این مناطق را به شیوه ای بسیار منسجم به خانه هایشان بازگرداند. باید مراحل بازسازی و سکونت این افراد آغاز شود و نیروهای پلیس نظم عمومی را برقرار کنند. افکارعمومی سراسر کشوراین مراحل را از نزدیک و با توجه ویژه دنبال خواهد کرد. ثمره مثبت این مراحل، حسن نیت بسیار ایجاد خواهد کرد.»

توانایی ارتش در پاکسازی مناطق کلیدی دره سوات و سایر مناطق از جنگجویان طالبان از سوی دولتمردان اسلام آباد و واشنگتن مورد ستایش بسیار قرار گرفته است.

با وجود این که ارتش می گوید تا زمانی که رهبران ارشد طالبان در دره سوات کشته و یا اسیر نشده اند، جنگ ادامه خواهد یافت. اما مقامات پاکستان نسبت به تضعیف موضع طالبان ابراز اعتماد و اطمینان کرده اند.

از سویی دیگر طالبان ثابت کرده اند هنوز برای حمله به شهرهای بزرگ توانایی دارند.

شنبه شب که لشکر دیر علیا، حمله علیه طالبان را آغاز کرد، یک بمب گذار انتحاری که به مقر پلیس دراسلام آباد نفوذ کرده بود، دو مامور پلیس را به قتل رساند.

XS
SM
MD
LG