لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۱۷

سناتورهای آمریکایی راه های رابطه و تنش زدایی با ایران را بررسی کردند


کمیته روابط خارجی سنای آمریکا منافع و مضرات مذاکره با ایران را بررسی کرد. پیشنهادی که از سوی کشورهای موسوم به ۵+۱، شش کشور قدرتمند جهان از جمله آمریکا ارایه شده است. نکات مورد بحث در کمیته روابط خارجی از جمله شامل برنامه هسته ای ایران بود. جان کری سناتور آمریکایی در این جلسه گفت ایالات متحده به مطرح کردن ایده تغییر حکومت در ایران تمایلی ندارد و در عوض به دنبال ایجاد رابطه با این کشور است.
کرولین پرسوتی گزارشگر صدای آمریکا گزارش می دهد:

اینجا یک تاسیسات تبدیل اورانیوم است. جمهوری اسلامی ایران می گوید برنامه غنی سازی اورانیوم را با اهداف صلح آمیز انجام می دهد. آمریکا و دیگر کشورهای جهان به برنامه اتمی جمهوری اسلامی مشکوک اند و می گویند تهران به دنبال تولید سلاح هسته ای است. این هشدار را رابرت مورگنتاو دادستان سابق نیویورک به کمیته روابط خارجی سنا ارایه کرد و گفت: «دیر شده است و ما در این بازی وقت زیادی برای متوقف کردن توسعه موشک های دوربرد و سلاح های هسته ای در ایران نداریم.»

باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا برعکس سلف خود، جرج بوش می گوید خواستار شروعی جدید با ایران است و پیشنهاد مذاکره با ایران را ارایه کرده است. جان کری با تکرار این موضع و گفت اولویت آمریکا تنش زدایی و رابطه با ایران است و هیچ گونه مقابله با ایران بر دیگر راه ها برتری ندارد. اما اگر سیاست تنش زدایی و ایجاد رابطه شکست بخورد، چه می شود؟ نیکولاس برنز معاون سابق وزارت خارجه آمریکا پیشنهاد تشدید تحریم ها علیه ایران و گزینه نظامی علیه این کشور را مطرح کرد و گفت: «شرکای ما در این زمینه، به ویژه دو کشور با نفوذ روسیه و چین پیش تر تعهد کردند که در صورت شکست مذاکرات، برای اعمال تحریم های بسیار شدید علیه ایران به ما بپیوندند و کار عاقلانه درنظر داشتن گزینه تهدید به استفاده از زور است.»

محمود احمدی نژاد، رییس جمهوری اسلامی ایران، می گوید بدون پیش شرط حاضر به مذاکره با آمریکا نیست. نیکولاس برنز می گوید آمریکا باید صبور باشد: «آمریکا و ایران سی سال رابطه ای نداشتند. از دولت کارتر تا الآن و دولت باراک اوباما، آمریکا هیچ گونه بحث جدی یا معنی داری با دولت های مختلف ایران نداشته است. در این میان هیچ گونه درک متقابلی وجود ندارد و طرفین یکدیگر را به دید حریف می نگرند. در نتیجه این یک موقعیت مملو از خطر برای هر دو کشور است. من ایران را خطری به واقع جدی برای آمریکا به حساب می آورم. شکی نیست که جمهوری اسلامی ایران به دنبال تولید سلاح اتمی است.»

هرچند سناتور کری گفت ایالات متحده به دنبال تغییر رژیم در ایران نیست اما کارشناسان معتقدند این اتفاق ممکن است در انتخابات خرداد پیش رو در ایران رخ دهد.

سناتور تد کافمن می گوید: «فکر می کنید در ماه ژوئن (خرداد) چه اتفاقی خواهد افتاد؟

نیکولاس برنز معاون سابق وزارت خارجه آمریکا در این زمینه گفت: «احمدی نژاد آنقدر که می خواهد محبوبیت ندارد. سیاست های اقتصادی او در داخل ایران شکست خورده و طبقه متوسط در ایران زندگی سختی دارند. این که ما این مساله را در حوزه های رای گیری در ایران خواهیم دید یا نه پرسشی بی پاسخ است.»

XS
SM
MD
LG