لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۰۲

آمادگی کنگره آمريکا برای رأی نهائی بر سر طرح رونق اقتصادی


مذاکره کنندگان در مجلس نمایندگان و سنای ایالات متحده بر سر طرح هفتصد و هشتاد و نه میلیارد دلاری ترمیم اقتصادی به توافق رسیده اند. اتفاق نظر در هر دو مجلس بر سر یکی کردن مصوبه های دو مجلس راه را برای رای گیری نهایی کنگره در روز جمعه هموار کرده است. پرزیدنت باراک اوباما ضمن استقبال از سرعت عمل قانونگذاران در حصول توافق در بیانیه ای عنوان کرد این طرح به حفظ یا ایجاد سه میلیون و پانصد هزار فرصت شغلی می انجامد.

انتظار می رود دو مجلس کنگره به فاصله کوتاهی فردا توافق بدست آمده را به رای بگذارند تا روز دوشنبه برای امضای پرزیدنت اوباما آماده باشد. اما، بر خلاف انتظار پرزیدنت اوباما مبنی بر تصویب لایحه ای دو حزبی غیر از سه سناتور میانه رو جمهوریخواه هیچ قانونگذاری از حزب اپوزیسیون نشانه ای از تمایل به حمایت از طرح ترمیم اقتصادی نشان نداده است. امروز ری لحود، وزیر جمهوریخواه راه و ترابری دولت اوباما، قانونگذار پیشین ایالت ایلینوی، به میان هم حزبی هایش در مجلس نمایندگان می رود تا جمهوریخواهان مردد را به حمایت از طرح مجاب کند.

توافق سریع کنگره ایالات متحده بر سر بزرگترین مداخله ی حکومت در اقتصاد آمریکا در تاریخ این کشور را تحلیلگران یک پیروزی بزرگ اما، تلخ و شیرین برای پرزیدنت اوباما تعبیر کرده اند.

هنوز تا رای گیری نهایی بر سر طرح عظیم اقتصادی در کنگره فرصت هست و رئیس جمهور برای عمل به وعده ی همکاری دو حزبی اش از پا ننشسته است.

پرزیدنت اوباما امروز به کارخانه کاترپیلار، تولیدکننده ماشین آلات سنگین در پیوریا ایلینوی، می رود که پس از اعلام خبر بیکار شدن زودهنگام بیست هزار تن از کارکنانش در ماه گذشته به تازگی دو هزار و پانصد تن را روانه خانه کرد.

پرزیدنت اوباما دیروز طی بازدید از یک پروژه نیمه تمام عمرانی در ویرجینیا گفت مدیران کاترپیلار در پی تصویب سریع طرح اقتصادی می توانند گروهی از افرادی را که اخیرا بیکار شدند به کار بازگردانند.

در توافق نهایی بدست آمده میان دموکرات ها و جمهوریخواهان ارزش طرح ترمیم اقتصادی تقریبا آنطور که رئیس جمهور از ابتدا خواسته بود هفتصد و هشتاد و نه میلیارد دلار است و ترکیبی از سی و شش درصد معافیت های مالیاتی و شصت و چهار درصد هزینه در پروژه های زیرساختی عمرانی، انرژی های تجدیدپذیر، توسعه ی آموزشی، و خدمات بهداشتی است.

کاخ سفید برای حفظ حمایت سه جمهوریخواه حامی طرح مجبور شد امتیازهایی بدهد.

سناتور جمهوریخواه ارلن اسپکتر که حمایت او و دو هم حزبی میانه روش، در میان انتقادات هم حزبی هایش، راه را برای توافق هموار کرد معتقد است دادن رای مثبت به این طرح با توجه به کسری عظیم بودجه کشور بسیار دشوار اما، ضروری است.

توافق پس از یک ماراتون سیاسی بیست و چهار ساعته میان مجلس نمایندگان و مجلس سنا بدست آمد.

ننسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان، سرانجام موفق شد لیبرال ها و محافظه کاران مجلس نمایندگان را زیر چتر اتحاد حزب نگاه دارد تا توافق حاصله بسرعت به رای گذاشته شود.

برای کنترل بزرگی طرح ترمیم اقتصادی که از موارد انتقاد جمهوریخواهان و گروهی از محافظه کاران دموکرات بود رئیس جمهور موافقت کرد معافیت های مالیاتی اش برای افراد از پانصد دلار به چهارصد دلار و برای خانواده ها از هزار دلار به هشتصد دلار کاهش یابد. همچنین میان سنا و مجلس نمایندگان مصالحه ای صورت گرفت تا کمک ها به دولت ها ایالتی به پنجاه و چهار میلیارد دلار محدود شود. پیشتر مجلس نمایندگان هفتاد و نه میلیارد و سنا سی و نه میلیارد دلار در نظر گرفته بود.

جان بینر، رهبر اقلیت جمهوریخواه مجلس نمایندگان، از محتوای توافق بدست آمده ابراز تاسف کرد. بیشتر جمهوریخواهان معتقدند طرح ترمیم اقتصادی یک ضرورت است اما، طرح فعلی از تمرکز کافی برخوردار نیست و اتلاف سرمایه مالیات دهنده ی آمریکایی خواهد بود.

کارشناسان می گویند حال که پرزیدنت اوباما با سرعتی قابل توجه اداره بحران اقتصادی را در دست گرفته آینده ریاست جمهوری اش به موفقیت یا شکست طرح اقتصادی اش گره خورده است. رئیس جمهوری خود صراحتا گفت میزان قضاوت عملکرد او طرح اقتصادی اش است و اگر موفق نباشد مردم رهبری دیگر را انتخاب می کنند.

همزمان کنگره در حال بررسی تاثیرات بحران اقتصادی بر سیاست خارجی آمریکاست.

دیروز سناتور جان کری، رئیس دموکرات کمیته روابط خارجی سنا، نخستین میزگرد را برای بررسی این مهم با دعوت از کارشناسان برجسته امور اطلاعاتی، دیپلماتیک و اقتصادی، برگزار کرد. کارشناسان و قانونگذاران تقریبا اتفاق نظر داشتند که بحران اقتصادی نباید آمریکا را از رسیدگی به چالش هایی چون ایران و بسیاری از دیگر تهدیدها منحرف کند. به باور کارشناسان در نتیجه بحران اقتصادی جهانی دولت های متحد آمریکا در اروپا و دیگر نقاط جهان احتمالا تضعیف شده و دشمنان غرب و حکومت های خودکامه جسورتر خواهند شد.

کارشناسان به قانونگذاران گفتند دموکراسی های نه چندان ریشه دار با خطر گسترش تروریسم روبرو خواهند بود و بالارفتن شمار بیکاران در خاورمیانه امکان جذب جوانان به افراط گرایی را افزایش می دهد. توصیه شرکت کنندگان در میزگرد به کنگره این بود که کمک های خارجی آمریکا کاهش نیابد.

در عین حال کنگره صحنه ی چند تحول مهم است. دیروز دفتر سناتور کری از سفر هفته ی آینده ی او به دمشق برای ملاقات با بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، خبر داد. دفتر رئیس کمیته ی روابط خارجی اعلام کرده دولت اوباما و وزارت خارجه در جریان این سفر قرار گرفته اند.

سناتور کری پیشتر سال دو هزار و شش طی ملاقاتی با بشار اسد نگرانی های کنگره را نسبت به عبور تسلیحات، پول، و تروریست ها به عراق منعکس کرده بود. سناتور ارلن اسپکتر هم از جمله جمهوریخواهانی بود که با وجود مخالفت دولت بوش از سوریه دیدن کرد. آخرین سفر یک مقام بلندپایه ی کنگره به سوریه به سال دو هزار و هفت و دیدار ننسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان، با بشار اسد باز می گردد.

دفتر سناتور کری می گوید توقف در اسرائیل بخشی از این سفر است و سناتور کری در راس یک هیات از کنگره به خاورمیانه می رود.

بشار اسد پس از پیروزی پرزیدنت اوباما در مصاحبه ای از آمادگی برای مذاکرات بدون پیش شرط با آمریکا خبر داده بود.

پیش از جنگ بیست و دو روزه در غزه، سوریه و اسرائیل با میانجیگری ترکیه سه دور گفتگوهای غیررسمی صلح برگزار کردند. مذاکرات پس از اعتراض دمشق به عملیات نظامی اسرائیل در نوار غزه متوقف شد.

در همین حال، کمیته ی اطلاعات سنا که امروز میزبان دنیس بلیر، رئیس اطلاعات ملی، است دیروز با تائید صلاحیت لیان پانتا، رئیس پیشنهادی سی آی ای، روند رای اعتماد او را به کل سنا ارجاع کرد.

سنا همچنین با نود و سه رای موافق در برابر چهار رای مخالف به ویلیام لین، قائم مقام وزارت دفاع، رای اعتماد داد.

در همین حال امروز در دو نشست جداگانه در کمیته ی امور خارجی و نیروهای مسلح مجلس نمایندگان آخرین تحولات در غزه و استراتژی دولت اوباما در افغانستان و عراق مورد بررسی قرار می گیرد.

XS
SM
MD
LG