لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۳۰

حمله عراق به ایران در سی و یکم شهریور - ۳


هنوز گروگان ها آزاد نشده اند، اما نقاشی های روی دیوار سفارت سابق آمریکا در تهران همچنان بر جای خود باقی است. این نوشته ها و نقاشی ها گاه تصویر پرنده هائی است که زیر آن عنوان " لانه جاسوسی" نوشته شده است و گاه شعارهائی مانند" آمریکای ناتوان".

حمله عراق به ایران در سی و یکم شهریور ماه سال ۱۳۵۹ خورشیدی

حدود یک سال و نیم از حمله عراقی ها نگذشته بود که معادله جنگ بهم خورد و ایرانی ها، عراقی ها را تا داخل خاک آنان دنبال کرده و جنگ را در آنجا ادامه دادند. جنگی که تبدیل به یک جنگ فرسایشی شد.

با این همه، گروگانگیری دیپلومات های آمریکائی از جنبه های مختلف برای ایران موفقیت آمیز نبود. ایران، حمایت جامعه بین المللی را در دوران جنگ عراق با ایران از دست داد. در ایران اما... سیاستمداران چپ گرائی مانند موسوی خوئینی ها و بهزاد نبوی موقعیت محکم تری پیدا کردند. در حالی که کسانی که بدرستی یا به غلط گفته میشد با آمریکا روابط دوستانه ای دارند، از قدرت برکنار شدند.

حمله صدام حسین به ایران که ابتدا با بمباردمان فرودگاه مهرآباد شروع شد و سپس به جنوب ایران یعنی به منطقه خوزستان کشانده شد، در عین حال فرصتی به حکومت تازه بر قدرت نشسته جمهوری اسلامی ایران داد تا بتواند نارسائی ها را از چشم مردم دور نگاه بدارد. علاوه بر آن، مسئله دفاع از کشور در برابر دشمن خارجی یعنی عراق، دشمنی که به خاک میهن حمله کرده است؛ همه را در هر سطح و موقعیت سنی یا اجتماعی متوجه دفاع از وطن کرد.

در گروه کسانی که در جبهه جنگ خدمت نمیکردند، زنان و مردانی دیده میشدند که برای کمک و خدمت به سربازان تا پشت جبهه نیز رفته بودند. انان افرادی بودند که شبها تا دیر وقت به پخت و پز برای سربازان مشغول بودند.

اندیشیدن به دفاع از مام میهن، مجالی برای مردم در آنچه در درون نظام میگذشت؛ باقی نمیگذارد.

در دوران این جنگ ۸ ساله که هرگز آمار دقیقی از تلفات یا زخمی ها داده نشد؛ ایران دچار میلیاردها دلار خسارت شد. از سوی دیگر عراق که خود را در گیر یک جنگ فرسایشی یافته بود، میخواست خود را از آن رها کند. اما نظام جمهوری اسلامی ایران حاضر به مصالحه نبود.

چهاردهم تیرماه سال ۱۳۶۷ خورشیدی، هدف قراردادن هواپیمای ایران ایر

گفته میشود در آن روزها آمریکا وسایلی از جمله تعدادی هلیکوپتر و اطلاعات ماهواره ای در اختیار عراق قرار داد و همین کمک ها و سپس هدف قرار دادن هواپیمای ایران ایر از داخل ناو هواپیمابر USS Vincennes که در آبهای خلیج فارس بود و سقوط هواپیما، باعث شد که احساسات ضد آمریکائی در ایران بیشتر بر انگیخته شود. آمریکا هدف قرار دادن این هواپیما را یک اشتباه قلمداد کرد، هر چند که این مسئله از سوی ایران پذیرفته نشد.

پس از وقوع انقلاب و روی کار آمدن جمهوری اسلامی ایران، نظام بر این تلاش داشت که احساسات مردم را علیه آمریکا که پیش از انقلاب با ایران روابط بسیار نزدیکی داشت؛ برانگیزاند.

پس از آن که هواپیمای ایران ایر مورد اصابت موشک قرار گرفته و سقوط کرد، ایران قطعنامه شماره ۵۹۸ شورای امنیت سازمان ملل متحد را پذیرفت. قطعنامه ای که خواهان آتش بس جنگ ایران و عراق بود. هر چند که این قطعنامه از سوی هر دو طرف – یعنی ایران و عراق – رد شد، اما نهایتاً مبنای آتش بسی شد که چندی بعد شکل گرفت.
در این قطعنامه آمده بود که شورای امنیت سازمان ملل متحد نگران آنست که اختلاف ها در آینده در سطح گسترده تری ادامه یابد و بر این عقیده است که یک توافق پایدار، شرافتمندانه، عادلانه و جامع باید بین ایران و عراق برقرار شود.
اما زمانی این آتش بس از سوی ایران پذیرفته شد که دیگر مجالی برای ادعای خسارت و غرامت باقی نمانده بود یا از سوی مقامات رهبری ایران، جدی گرفته نشد. شاید اگر تلاشی هم در این باره صورت میگرفت، نتیجه ای برای ایران نداشت.

طی هشت سال جنگ ایران و عراق، صدها هزار جوان ایرانی کشته شدند، صدها هزار نفر دیگر معلول به خاک وطن بازگشتند و میلیاردها دلار خسارت بر شانه مردم سنگینی کرد.

در آن روزها گفته میشد که ایران تحت فشار فراوان مجبور به پذیرش آتش بس شده است. یکی از آن فشارها، سقوط هواپیمای ایران ایر بود.

هواپیمای پرواز شماره ۶۵۵ ایران ایر از بندر عباس با ۲۹۰ مسافر عازم دوبی بود که از سوی ناو آمریکائی "وینسن" در آبهای خلیج فارس هدف قرار گرفت و سقوط کرد.

XS
SM
MD
LG