لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۳۹

گزارش سیاسی: چالش دولت اوباما در گفتگوهای آمریکا و کره شمالی   


جولی تالبوت، خبرنگار صدای آمریکا، واشنگتن

یکی از چالش های اصلی دولت اوباما چگونگی از سر گیری مذاکرات آمریکا با کره شمالی و متقاعد کردن این کشور برای بر چیدن برنامه هسته ای پیونگ یانگ خواهد بود.

سه مقام بلند پایه پیشین دولت ایالات متحده در گفتگو با خبرنگار ارشد صدای آمریکا در مورد بلند پروازی های هسته ای کره شمالی به گفتگو نشسته اند.

دولت بوش از ماه اوت سال ۲۰۰۳ در تلاش بوده است تا کره شمالی را متقاعد کند توانایی های خود در ساخت سلاح هسته ای را نابود کند.

این تلاش ها از طریق گفتگو های موسوم به مذاکرات شش جانبه ژاپن، ایالات متحده، چین، روسیه، کره جنوبی و کره شمالی صورت گرفته است.

کارشناسان بر این باورند این مذاکرات مقطعی نتایج مثبتی از جمله موافقت نامه ماه فوریه سال ۲۰۰۷ را در بر داشته است که بر اساس آن کره شمالی موافقت کرد تا برنامه هسته ای خود، از جمله سلاح های اتمی را برچیند.

اما در عین حال کارشناسان اذعان می کنند که از آن زمان تاکنون پیشرفت چندانی صورت نگرفته است.

ماه گذشته آخرین دور مذاکرات با شکست روبرو شد.

همزمان با سرپیچی کره شمالی از صدور مجوز برای بازرسی های بیشتر از تاسیسات این کشور، استفان هدلی، مشاور امنیت ملی کاخ سفید اخیرا در سخنرانی مرکز مطالعات بین المللی و راهبردی در واشنگتن گفت از سر گیری مذاکرات با کره شمالی یکی از چالش های اصلی باراک اوباما پس از به قدرت رسیدن او در ۲۰ ژانویه خواهد بود.

هدلی در این مورد گفته است :« کره شمالی بار دیگر تلاش خواهد کرد تا با ایجاد تفرقه بین شش کشور مذاکره کننده، واکنش دولت جدید ایالات متحده را به بوته آزمایش بگذارد. ما پیش از این نیز شاهد چنین عملکردی از سوی پیونگ یانگ بوده ایم. و زمانی که این تلاش ها با شکست مواجه شوند، کره شمالی باید موافقت نامه بازرسی تاسیسات هسته ای را بپذیرد تا به این ترتیب بتوانیم توقف فعالیت ها و در نهایت برچیده شدن کامل توانایی های هسته ای این کشور را مورد تحقیق قرار دهیم.»

جیمز شلزینگر، وزیر دفاع پیشین آمریکا (۷۵-۱۹۷۳) می گوید :« چین بهترین مسیر دستیابی به موافقت نامه با کره شمالی ست. فقط چین کارآیی لازم برای دستیابی به راهکاری برای معضل برنامه هسته ای کره شمالی را در اختیار دارد.
پکن در گذشته نیز از رفتار کره شمالی ابراز انزجار کرده و از اهرم های قدرت و نفوذ خود بهره جسته بود. هنوز مشخص نیست پیونگ یانگ چه هدفی را دنبال می کند. ممکن است پیونگ یانگ اعتقاد داشته باشد که زمان پایان دادن به مذاکرات با دولت بوش فرا رسیده و دولتمردان این کشور تصمیم گرفته اند تا به موافقت نامه های بهتری با دولت اوباما دست یابند. به نظر من این احتمال وجود دارد و درستی آن ظرف چند ماه آینده مشخص خواهد شد.»

ژنرال برنت اشکوکرافت، مشاور امنیت پیشین (۷۷-۱۹۷۴ و ۹۰- ۱۹۸۹ و فرمانده بازنشسته نیروی هوایی) مصرانه از دولت اوباما می خواهد تا در گفتگو با کره شمالی صبر پیشه کند.

وی می گوید :« صبوری و تداوم مسیری که در آن قرار داریم چاره رویکرد ما با کره شمالی ست. مذاکره با کره شمالی یک چالش جدی ست اما به باور من، کریس هیل، مذاکره کننده ایالات متحده، نقش بسیار مثبتی در این امر داشته است و فکر می کنم دولت اوباما باید مسیر گذشته را ادامه دهد چراکه ما مسیر طولانی را سپری کرده ایم. من نسبت به چشم انداز این گفتگو ها بسیار خوش بینم.»

لارنس ایگل برگر، وزیر امور خارجه پیشین (۱۹۹۲) ، در صورت شکست تلاش های دیپلوماتیک، از اتخاذ اقدامات سخت گیرانه تر علیه کره شمالی حمایت می کند.

وی می گوید :« کره شمالی باید در انزوای کامل بین المللی قرار گیرد و تا حدی منزوی شود که دیگر قدرت مانور نداشته باشد. شاید آن زمان متقاعد شود نه تنها کلیه سلاح های هسته ای خود را نابود کند، بلکه ساخت آنها را نیز به طور کامل متوقف کند. به نظر من احتمال چنین امری بسیار بعید است و این گزینه نیز وجود دارد که پس از گذشت مدت زمانی، آمریکا برای تخریب کلیه تاسیسات هسته ای که حداقل ما از وجود آنها با خبریم، به این کشور حمله کند. احتمالا تاسیساتی هم هستند که ما از وجود آنها بی خبریم. من اینجا از تهاجم نظامی صحبت نمی کنم اما شخصا با حمله هوایی به کره شمالی مشکلی ندارم.»

جیمز شلزینگر و ژنرال برنت اشکوکرافت با هر گونه اقدام نظامی مخالفند و معتقدند چنین اقدامی، به نارضایتی چین که یکی از مهره های اصلی و با نفوذ مذاکرات شش جانبه است منجر خواهد شد.

باراک اوباما خواستار دیپلماسی پایا، مستقیم و جسورانه با کره شمالی شده است.

اوباما، خلع سلاح هسته ایی کره شمالی را یکی از بزرگترین چالش های پیش روی جامعه بین الملل نامیده است.

XS
SM
MD
LG