لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۴ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۱۳

گزارش تحلیلی : نقش رییس جمهوری آینده ایالات متحده  برروابط  سیاسی  و اقتصادی آمریکا و کانادا


دولت و مردم کانادا انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را با دقت و علاقه پیگری می کنند.

آمریکا بزرگترین شریک تجاری کانادا است.

تغییر ساختار سیاسی ایالات متحده و تکیه زدن یک رییس جمهوری دموکرات و یا جمهوری خواه بر مسند قدرت در کاخ سفید، بر اقتصاد و سیاست کانادا تاثیر مستقیم خواهد داشت.

طی چند سال گذشته، توجه ویژه به مسایل امنیتی مرزهای گسترده و مشترک کانادا و آمریکا و پیامدهای آن پس از حوادث تروریستی یازدهم سپتامبر در اولویت اصلی دولتمردان اتاوا و واشنگتن بوده است.

تصمیم کانادا در عدم شرکت در ائتلاف جنگ در عراق به رهبری ایالات متحده و انتقادهای دولتمردان واشنگتن از سیاست های دولت لیبرال پیشین از سیاست های امنیتی و مرزی در اتاوا، روابط دو کشور را در شرایط حساس و دشواری قرار داده بود.

از زمان به قدرت رسیدن دولت محافظه کار و اقلیت درکانادا، اتاوا در تلاش بوده تا بار دیگر روابط سیاسی و اقتصادی خود را با همسایه قدرتمند جنوبی ترمیم کند.

گرچه ماه گذشته، بار دیگر دولت محافظه کار و اقلیت در اتاوا به قدرت رسید اما به نظرمی رسد اقدام هفته گذشته استفان هارپر، نخست وزیر کانادا در ترمیم کابینه و گزینش وزاری جدید به هدف اتخاذ سیاست نزدیکی بیشتر با ایالات متحده و با توجه ویژه به احتمال پیروزی باراک اوباما، نامزد دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا صورت گرفته تا توازن و تعادل سیاسی و اقتصادی روابط دوجانبه حفظ شود.

دیدگاه های مختلف و گاه جنجال برانگیز نامزدهای انتخاباتی دموکرات و جمهوری خواه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، بویژه در انتخابات مرحله مقدماتی و مطرح کردن ایده بازبینی پیمان موافقت نامه تجاری آمریکای شمالی در کانادا نیز خبرساز شده بود.
منافع اقتصادی کانادا تا حد زیادی به مفاد قراردادهای نفتا بستگی دارد.

تصمیم رییس جمهوری آینده ایالات متحده به بازبینی مفاد قراردادهای مشترک معادلات بازگانی گسترده و گاه پیچیده دو کشور را تغییر خواهد داد.

گرچه پیامد های اقتصادی تغییر درساختار سیاسی ایالات متحده، بویژه در دورانی که آمریکا با رکود اقتصادی مواجه شده است، به طور عمده بر بر اقتصاد کانادا تاثیر خواهد گذاشت، اما در عین حال بر مناسبات سیاسی اتاوا با واشنگتن نیز تغییراتی ایجاد خواهد کرد.

حضور آمریکا در عراق و افغانستان، نقش ماموریت نظامی کانادا در افغانستان، مواجهه با برنامه هسته ای ایران و نیز مذاکرات صلح اعراب و اسراییل از جمله مسائل سیاست خارجی مشترک دو کشور هستند که تشکیل ائتلافی قدرتمند بین اتاوا و واشنگتن بستگی به رییس جمهوری آینده ایالات متحده خواهد داشت.

تغییرات جوی و گرمایش زمین نیز از دیگر نگرانی های مشترک دو کشور خواهد بود.

کانادا که از ثروت عظیم نفت و گاز و معادن برخوردار است، بزرگترین صادر کننده انرژی، نفت و گاز به آمریکا قلمداد می شود.

برخی صاحبنظران سیاسی بر این باورند یک رییس جمهوری دموکرات، معضل کنونی کمبود انرژی آمریکا را با رویکرد به همسایه شمالی حل و فصل خواهد کرد.

در نهایت تاثیر نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بر سیاست و اقتصاد کانادا پایا و بلند مدت خواهد بود.

XS
SM
MD
LG