لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۱۱

آمريکا حساب دولت و مردم ايران را جدا ميداند


يک مقام ارشد آمريکائی ميگويد آمريکا در پيگيری پرونده اتمی تهران حساب مردم را از دولت جدا ميداند و دنبال تحريم هائی نيست که به مردم ايران آسيب برساند.

Gordon Gray معاون مدير کل وزارت خارجه آمريکا در امور خاورميانه که در مصاحبه ای اختصاصی با آوی داويدی مجری برنامه تلويزيونی "نگاهی فراتر" بخش فارسی صدای آمريکا صحبت ميکرد، همچنين در واکنش به پيروزی حماس در انتخابات پارلمانی فلسطينی ها گفت آمريکا آثار اين انتخابات را، برغم مشکلاتی که برای روند صلح بوجود آورده است، از ديدگاه گسترش و تعميم دموکراسی در منطقه پيگيری ميکند.

ترجمه مشروح مصاحبه از اين قرار است :

سوال: پیروزی حماس، تشکيلاتی که آمریکا و اسرائیل آن را یک سازمان تروریستی می شناسند، چه تاثیری بر آینده مذاکرات صلح اسرائیل و فلسطینی ها خواهد داشت؟

پاسخ: بنظر من این رویداد بطور کلی مسئله را بسیار پیچیده خواهد کرد. همانطور که وزیر امور خارجه آمریکا در گرد همایی شهر داووس ِ سویس، و در موارد دیگر، گفته است روشن است که فلسطینی ها برای تغيير و تحول رأی داده اند، و این حق و اختیار آنها است. در عین حال خانم رایس معتقد است، و من هم با او همعقیده هستم، که همه فکر میکنند، فلسطینی ها آرزوی زندگی در صلح و صفا را در سر دارند، و چالشی که اینک دولت جدید با آن روبروست این است که آیا حماس میتواند راه وروش خود را تغییر دهد؟ آیا حماس میتواند آمال و آرزوهای مردم فلسطینی را برای بوجود آوردن شرايطی برآورده سازد که زندگی صلح آمیز در دو کشور تحقق يابد ؟ شکی نیست اگر حماس، اسراییل و حق موجودیت آن را به رسمیت نشناسد، تصور اینکه بتواند برای صلحی موفقیت آمیز مذاکره کند، که به آرمان وجود دو دولت مجزای اسراییل و فلسطین منجر شود، مشکل خواهد بود.

سوال: با توجه به پيروزی های انتخاباتی حماس در پارلمان فلسطينی ها، حزب الله در لبنان، اخوان المسلمین در مصر، و احمدی نژاد در ایران، آیا فکر میکنید که باید شاهد افزایش افراط گرایی اسلامی در خاور میانه باشیم؟ و در اینصورت، آیا این افزایش واکنشی است به سیاست جدید آمریکا برای پیشبرد دموکراسی در منطقه؟

پاسخ: من فکر میکنم در اینجا دو پدیده هست که باید به آنها توجه کنیم. یک پدیده خوب این است که انتخابات انجام میشود. همزمان با انتخاباتی که انجام شده است ، مثل انتخابات لبنان، یا سه انتخاباتی که در عراق انجام شد، ما شاهد پیشرفت دموکراسی در جاهای دیگر نيز بوده ایم. مثلا در کویت به زنان حق رأی داده شد، و ما در آنجا می بینیم که نسبت به گذشته به مجلس ملی آن کشور نقش بیشتری در تعیین رهبری کشور داده شده است. بنابر این بنظر من یک پدیده خوب، گسترش دموکراسی بوده است؛ که بسیار مهم است. پدیده دیگری که شاهد آن هستيم ، و خانم رایس هم به آن اشاره کردند، این است که در بعضی از این موارد، اگر نه همه آنها، مردم برای ایجاد تغيير تحول رأی داده اند. گاهی اوقات که مردم از فرصت مشارکت کامل در امور برخوردار نيستند، سراغ دادن رأی برای تغییر و تحول ميروند و این بخشی از دموکراسی است.

سوال: دو پرسش دیگر در زمینه تحولات اخیر در باره برنامه اتمی ایران دارم. آیا فکر می کنید که هيات مديره آژانس بین المللی انرژی اتمی در اجلاس فوق العاده دو هفته بعد خود تصمیم به ارجاع پرونده تهران به شورای امنیت را اتخاذ خواهد کرد؟

پاسخ: بله. من اينطورفکر میکنم. پیش بینی ما این است که آرای لازم وجود دارد و انتظار ما این است که در این آرا تغییری داده نخواهد شد چون که مدارکی روشن و کافی وجود دارد.

سئوال: یکی از راههایی که پیش پای شورای امنیت قرار دارد می تواند وضع و اِعمال تحریمهای اقتصادی علیه ایران باشد. بنظر شما این تحریمها تا چه حد مردم ایران را، به جای رژیم ایران، زير فشار قرارخواهد داد؟

پاسخ: تردیدی نیست که ما باید ببینیم شورای امنیت چه تصمیمی میگیرد. ما نمیخواهیم در این مورد پیش داوری کنیم. ولی من تصور میکنم شما نکته بسیارمهمی را مطرح کرده اید؛ یعنی بین رژیم ایران و سوء رفتار آن، و مردم ایران فرق و تمایز قائل شد . ما باید کاملا دقت کنیم که مردم ایران بدانند ما با آنها مشکلی نداریم. مشکل ما با راه بسیار بدی است که رژیم ایران برگزیده است. برای مثال، باید بگویم وزیر امور خارجه آمریکا در بیش از یک مورد گفته است که ما خواستار شرکت بازیکنان فوتبال ایران در مسابقات جام جهانی هستيم و تحریمهایی را برقرار نخواهیم کرد که به مردم ایران آسیب برساند.

سئوال: آیا بنظر شما تحولاتی که رخ ميدهد می تواند بر آرزوهای مردم ایران برای دسترسی به آزادی، حقوق بشر و دموکراسی اثر بگذارد؟

پاسخ: قطعاً. این دقیقاً همان چیزی است که از آن حمایت میکنیم . همانطور که خانم رایس گفتند، مردم برای تغيير و تحول در انتخابات شرکت میکنند. مردم آرزوی صلح در سر دارند، و من فکر میکنم این آرزوئی است که جنبه ای جهانی پیدا کرده است.

XS
SM
MD
LG