لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۰۷

نگاهی به ماجرای ملوانان آمریکایی در دو مقاله متفاوت


تصویر منتشر شده در رسانه های ایرانی از لحظه بازداشت ده ملوان ارتش آمریما در آب های خلیج فارس - ۲۲ دی ۱۳۹۴
تصویر منتشر شده در رسانه های ایرانی از لحظه بازداشت ده ملوان ارتش آمریما در آب های خلیج فارس - ۲۲ دی ۱۳۹۴

چکیده مقاله گلن گرینوالد در وبسایت اینترسپت

خبر ساعاتی پیش از سخنرانی سالانه رییس جمهوری آمریکا در برابر نشست مشترک کنگره منتشر شد؛ دو شناور نیروی دریایی آمریکا "در خلیج فارس" توسط ایران "توقیف شده" و ده ملوان آمریکایی "بازداشت" شده اند. دولت ایران در واکنشی سریع گفت، این شناورها بدون اجازه وارد آب‌های ایران شده بودند و زمان بازداشت در داخل حریم دریایی ایران بودند. دولت آمریکا هم به نظر می رسید به این مساله اذعان داشت.

نیازی به توضیح نیست که هر کشوری حق گشت زنی و دفاع از مرزهای آبی خود و توقیف شناورهای نظامی دیگر کشورها که بدون اجازه وارد آن محدوده شوند را دارد. در واقع از نگاه کاخ سفید عمل ایران "اقدامی خصمانه نبود" و ایران هم اطمینان داده بود که ملوان ها به سرعت آزاد خواهند شد. صبح روز بعد همانطور که وعده داده شده بود، ایران پس از یقین از این که ورود به مرز آبی ایران تصادفی بوده و آمریکا عذرخواهی کرده و قول داده در آینده چنین تخلفی صورت نگیرد، ملوان‌های آمریکایی را آزاد کرد.

با این وجود، بیشتر رسانه های آمریکا به این مسائل سطحی نگاه کرده یا بی توجهی کردند و چهره های رسانه ای خبری با سپر کردن سینه هایشان اقدام ایران را خصمانه خواندند. آنها از این گفتند که ملوان‌های ما "گروگان" گرفته شده اند و این نشان می دهد که آنها تا چه حد غیرقابل اعتماد هستند.

شماری از گزارشگران و تحلیلگران شناخته شده در شبکه‌های سی ان ان، ام اس ان بی سی، و روزنامه نیویورک تایمز حتی تا آنجا پیش رفتند که گفتند اقدام خصمانه رژیم ایران از سوی آمریکا بی پاسخ می ماند؛ برای ایران خط و نشان کشیدند که از سیصد روز باقیمانده ریاست جمهوری اوباما لذت ببرد که پس از آن با وضع متفاوتی روبرو خواهد شد؛ بحث قوانین حفاظت از زندانیان جنگ موسوم به کنوانسیون ژنو را وسط کشیدند، و این اقدام را به بحران گروگانگیری سفارت ایران تشبیه کردند.

تصور کنید که وضعیت معکوس بود و دو قایق ایرانی بدون اجازه وارد حریم دریایی آمریکا شده بودند. آن وقت چهره های رسانه ای طی چند دقیقه اعلان جنگ می کردند.

علت این امر این تصور حاکم سیاسی و رسانه‌ای در آمریکا است که ایالات متحده مالک تمام دنیا است و ارتش آن حق دارد به هر جا می خواهد – حتی داخل مرز آبی ایران – سر بکشد و هر کس که مقاومت کند دست به اقدام "تخاصمی" شرورانه زده است.

رسانه های آمریکایی در حالی ایالات متحده را قربانی تخاصم ایران نشان می دهند که ایران کمتر از سه درصد آمریکا بودجه نظامی دارد، متحدان آمریکا در منطقه اسراییل و عربستان سعودی بیش از پنج برابر ایران برای ارتش خود هزینه می کنند، و طی پانزده سال گذشته نیروهای آمریکا در عراق، افغانستان و در پایگاه هایی در منطقه ایران را از هر سو احاطه کرده اند.

با وجود این رویکرد حاکم بر رسانه های جریان اصلی در آمریکا، ژورنالیست های مستقل این امکان را دارند نظر خود را به طور آزادانه بیان کنند.

بله، واقعه ملوانان در ایران به خوبی به انجام رسید. اما هنوز درس های نگران کننده ای وجود دارد

چکیده مقاله مکس فیشر در وبسایت وکس

در پشت ماجرای بازداشت و آزادی ملوان های آمریکایی نشانه هایی از شکاف عمیق در میان جناح های قدرت در ایران دیده می شود. این واقعه به روشنی به سود میانه روها و به چیرگی دیپلماسی بر تنش تمام شد اما این تمام مساله نیست.

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران با توجه به انتخابات مجلس خبرگان و شورای اسلامی در اسفند ماه و تنش فزاینده در منطقه با کشورهای خلیج فارس در اقدامات تحریک آمیزی چون بازداشت ملوانان آمریکایی امتیازهای سیاسی داخلی می بیند.

ولی چرا سپاه به جای دامن زدن به تنش، ملوانان آمریکایی را به سرعت آزاد کرد؟ شاید به خاطر این حرف جناح میانه رو در حال حاضر برد بیشتری دارد. البته روشن نیست چه کسی دستور آزادی ملوان ها را صادر کرده است.

درست است که این واقعه نشانگر رابطه سازنده و سالم میانه روهای ایران با آمریکا است، اما ماجرا می توانست به سادگی به نتیجه ای کاملا متفاوت منجر شود.

این احتمال دست کم قابل طرح است که تندروها در سپاه و دیگر بخش های حکومت ایران از این حادثه و تنش با آمریکا برای تضعیف میانه روها و سنجش احتمال رو در رویی با آمریکا استفاده کرده باشند. مهم است که این را به خاطر داشته باشیم فارغ از این که روابط آمریکا با جناح میانه رو در ایران چقدر گرم شود، خطر جدی از سوی تندروها از بین نمی رود.

این خطری است که خوشبختانه این بار از آن پرهیز شد، ولی در جایی که منافع ایران و آمریکا همدیگر را قطع کنند، دوباره ظاهر خواهد شد. در اتفاقات مشابهی همیشه این امکان وجود دارد که جناح میانه رو یا تندرو بر یکدیگر غلبه کنند و مسیر تحولات را در دست خود گرفته و ماجرا را به سمت مورد نظر خود بکشند.

* برگردان فارسی این مقاله ها تنها برای آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آنها الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

XS
SM
MD
LG