لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۵۰

کاخ سفید: طرح نظارت بر توافق با ایران در صورت تصویب وتو خواهد شد


عس آرشیوی از جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید
عس آرشیوی از جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید

سخنگوی کاخ سفید روز پنجشنبه و در واکنش به تصویب طرح اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران در یک کمیته سنا، با بیان این که این طرح «سابقه زیانباری» را ایجاد می‌کند و بر گفتگوهای جاری هسته‌ای ایران و قدرت‌های جهانی «تاثیر منفی» می‌گذارد، هشدار داد که در صورت تصویب نهایی، رییس جمهوری آن را وتو خواهد کرد.

پس از چند روز کشمکش میان کاخ سفید و نمایندگان دموکرات‌ و جمهوریخواه کنگره، کمیته بانکی سنا روز پنجشنبه طرح موسوم به «قانون ایران عاری از سلاح اتمی»، که توسط سناتور لیندزی گراهام و سناتور باب کورکر ارائه شده بود، را تصویب کرد.

این طرح، که بر اساس آن هرگونه توافق جامع هسته‌ای با ایران را منوط به تصویب کنگره می‌کند، با ۱۸ رای موافق در مقابل ۴ رای مخالف در این کمیته به تصویب رسید، که بر مبنای آن و در صورت تصویب نهایی، اگر گفتگوهای هسته‌ای جاری با ایران به شکست بیانجامد، تحریم‌های سخت تری علیه تهران اعمال خواهد شد.

تنها ۴ سناتور دموکرات، شراد براون، جک رید، جف مرکلی و الیزابت وارن به این طرح رای منفی دادند و ۶ سناتور دموکرات دیگر به جمهوریخواهان پیوستند و به آن رای مثبت دادند.

سناتور باب کورکر رییس کمیته روابط خارجی سنا نیر که خود طراح طرح لزوم ارجاع هر توافق نهایی با ایران به کنگره است، و در نشست کمیته بانکی حضور داشت به بیشتر متمم‌های الحاقی این طرح رای منفی داد.

باراک اوباما پیشتر هشدار داده بود که هرگونه تحریم جدید علیه ایران در طول مذاکرات جاری با آن کشور را وتو خواهد کرد و در آخرین مورد، در روز سه‌شنبه ۳۰ دی ماه و در ششمین سخنرانی سالانه خود در نشست مشترک نمایندگان کنگره، تاکید کرد «در صورتی که در این برهه زمانی کنگره تحریم‌های جدیدی را تصویب کند، چنین کاری متضمن شکست مذاکرات، دور ساختن آمریکا از همپیمانانش و از سرگیری برنامه هسته‌ای ایران، خواهد شد.»

رئیس جمهوری آمریکا در ادامه تصویب تحریم جدید علیه ایران در طول مذاکرات را امری «بی معنی» خواند و گفت «بنابر این من هر تحریم جدیدی که پیشرفت های بدست آمده را تهدید کند وتو خواهم کرد.»

ایران و شش قدرت جهانی از اواسط سال ۱۳۹۲ و پس از یک رکود چند ساله گفتگوها بر سر برنامه هسته‌ای ایران را از سر گرفتند و بر مبنای توافق موقتی به سوم آذر ماه همان سال به آن دست یافتند، متعهد شده‌اند تا ماه مارس سال جاری میلادی (فروردین ۱۳۹۴) به یک توافق سیاسی دست یابند و تا ۳۰ ژوئن (۹ تیر ماه) نیز جزئیات آن را به ثبت برسانند.

ایالات متحده و همپیمانان آن تردیدهای جدی درباره صلح‌آمیز بودن ماهیت برنامه هسته‌ای ایران دارند و می گویند ایران در پوشش یک برنامه صلح‌آمیز، درصدد دستیابی به توانایی ساخت سلاح هسته‌ای است. ادعایی که ایران آن را بارها رد کرده است.

XS
SM
MD
LG