جان کری وزیر خارجه آمریکا در پاسخ به منتقدان تفاهم هستهای لوزان گفت، ایران بدون لغو تحریمها هم به فعالیتهای خود در منطقه ادامه میدهد، فقط با کیفیت پائینتر.
به گفته جان برنان بیش از دو سال طول کشید تا حسن روحانی بتواند آیتالله خامنهای را متقاعد کند «شش سال تحریم لطمات جدی زده» و آینده اقتصادی نظام را به مخاطره انداخته است.
آیتالله خامنهای در توضیح دلیل موضع گیری نکردن خود در این چند روز گفت، «جایی برای موضع گیری وجود ندارد،» زیرا هنوز کاری انجام نگرفته و هیچ موضوع الزام آوری بوجود نیامده است.
معاون وزیر خارجه آمریکا گفت ما در مورد روندی به توافق رسيدهايم که بر اساس آن آژانس بين المللی انرژی اتمی هر زمان که لازم بداند میتواند از تاسیسات ايران بازرسی کند.
بر اساس نتایج این نظرسنجی – که نشان دهنده شکاف عمیقی در حزب جمهورخواه در این زمینه است – حدود ۳۰ درصد مخالف توافق هستند و ۴۰ نیز درصد گفتهاند که مطمئن نیستند.
به نظر میرسد که سه سناتور دیگر دموکرات که حمایت خود از طرح بررسی توافق اتمی با ایران را اعلام کرده بودند، در مورد زمان رایگیری روی طرح مشترک کورکر-مناندز دچار تردید شدهاند.
از آنجا که ارنست مونیز توانسته در تفاهم با ایران، مصالحههای فنی را بگنجاند، مواردی که علیرغم این که خیلی سخاوتمندانه است، اما در عمل کارآیی زیادی برای طرف مقابل ندارد.
به عقیده هنری کیسینجر و جرج شولتز، دو وزیر خارجه سابق آمریکا، کلید موفقیت توافق جامع هستهای با ایران، بستگی به میزان کارآمدی راستی آزمایی و نحوه اجرای آن توافق دارد.
رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، با بیان این که تفاهم سیاسی لوزان احتمالا «واقعبینانهترین» توافقی است که میتوانست صورت بگیرد، برخی انتقادهای مطرح شده علیه آن را «غیرصادقانه» خواند و گفت از امتیازهایی که ایران در این تفاهم داده است «شگقتزده» شده است.
یک هفته از زمانی که آقای اوباما چهارچوب تفاهم با ایران را اعلام کرد می گذرد، ولی برخی ناظران هنوز در مورد اهمیت آن سردرگم اند. باراک اوباما می گوید این تفاهم می تواند شرایط را به کل دگرگون کند. اماپارامترهای اعلام شده ی چهارچوب تفاهم ابهام هایی دارد. به راستی ما کجای ماجرا قرار داریم؟
نیویورک تایمز چارچوب تفاهم نامه لوزان را بهترین راه حل کارآمد وعملی برای برنامه اتمی ایران دانسته است و پولیتیکو از افزایش حمایت های دو حزبی سناتورها از طرح باب کورکر، سناتور جمهوری خواه نوشته است.
رهبر اکثریت جمهوریخواه سنا ضمن انتقاد از چارچوب تفاهم هستهای با ایران، گفت دولت باید توضیح دهد چرا یک توافق موقت باید فشار بر یک حامی عمده تروریسم در جهان را کاهش دهد.
پرسش این است که توافق احتمالی با ایران اگر اجرا شود، چه معنایی برای خاور میانه خواهد داشت؟ پاسخ به این پرسش دشوار است؛ اما در کل، باید به امنتر منطقه بیانجامد.
این عضو دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا ضمن استقبال از مذاکرات جاری اتمی گفت اگر ایران به حبس افراد بیگناه برای اهداف سیاسی ادامه دهد، دشوار است توافق هستهای را جدی گرفت.
رئیس جمهوری ایالات متحده در مصاحبه با ان.پی.آر گفت این خواسته که ما توافق با ایران برای اثبات آن که به دنبال سلاح هستهای نمیرود را مشروط کنیم به شناسایی اسرائیل، مثل آن است که بگوییم تا زمانی که ماهیت حکومت ایران کاملا تغییر نکند، هیچ توافقی را امضا نخواهیم کرد.
در حالیکه فرمانده سپاه پاسداران ایران هم به جمع حامیان تفاهم لوزان پیوسته، روز سه شنبه تعدادی از دانشجویان و طلبه های بسیجی در مقابل مجلس شورای اسلامی ایران تجمع کردند. همزمان جلسه غیر علنی مجلس با حضور وزیر امورخارجه ایران برگزار شد.
شورای وزیران عربستان ابراز امیدواری کرده است مرحله بعدی مذاکرات به امضای توافقی لازم الاجرا و بادوام بیانجامد که به ثبات و امنیت منطقه و جهان استحکام ببخشد.
رئیس مجلس شورای اسلامی ایران با تاکید بر اینکه «بیانیه لوزان نشانه خوبی برای حل مسئله هستهای است» گفت مجلس از حرکت تیم مذاکرهکننده حمایت میکند.
وزیر اطلاعات اسرائیل روز دوشنبه پیشنهاداتی برای بهتر کردن تفاهم حاصل شده در لوزان سوئیس با ایران ارائه کرد. این پیشنهادات که به نقل از وزیر اطلاعات اسرائیل منتشر شد در پاسخ به مصاحبه رئیس جمهوری آمریکا با نیویورک تایمز است که یکشنبه به چاپ رسید.
رئیس جمهوری آمریکا در مصاحبه با نیویورک تایمز به منتقدان روند فعلی مذاکرات اتمی با ایران اطمینان داد که اگر تهران در نهایت فریبکاری کند، او همه گزینه ها را روی میز نگه می دارد. آقای اوباما در گفتگو با توماس فریدمن تاکید کرد که آمریکا پشتیبان اسرائیل است.
حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران روز یکشنبه بار دیگر از تفاهم لوزان دفاع کرد. اما این تفاهم در اولین جلسه علنی مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۹۴با واکنش های متفاوتی مواجه شد. در همین حال، جواد ظریف روز یکشنبه گفت نمایندگان با او برخوردی جدی داشتند.
وزیر انرژی آمریکا روز یکشنبه در گفت و گو با یک شبکه آمریکایی درباره چارچوب توافق جامع اتمی با ایران گفت: «ما محدودیت های ۱۰ ساله، ۱۵ ساله، ۲۵ ساله و دائمی داریم بنابراین این یک برنامه دراز مدت است.»
لیندزی گرام، یک سناتور جمهوریخواه روز یکشنبه گفت توافق پیشنهادی با ایران یک «توافق بد» است، اما این بهترین توافقی است که دولت اوباما می تواند به آن برسد چرا که به گفته این سناتور، «ایرانی ها از او نمی ترسند و به او احترام نمی گذارند.»
دفتر نخست وزيری اسرائيل در گزارشی تحليلی به نقد جزئيات مندرج در تفاهمنامه هستهای ايران پرداخته است. از سوی دیگر، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل روز یکشنبه با حضور در برنامه های خبری تلویزیون آمریکا، توافق هسته ای اخیر در لوزان را بار دیگر یک «توافق بد» توصیف کرد.
رئیس جمهوری آمریکا در سخنرانی هفتگی خود گفت که به عنوان فرمانده کل قوای آمریکا گزینه دیپلماتیک را برای رسیدن به یک پیمان جامع با ایران پذیرفته است.
یک تحلیلگر سیاست های هسته ای گفت که توافق در واقع نگرانی های منتقدان از جمله اعضای کنگره و برخی از متحدان آمریکا را کاهش خواهد داد.
کوری شیک: به دلایل زیاد میتوان بدبین بود. اما دست کم پنج دلیل برای حمایت از این قرارداد مقدماتی وجود دارد
جزئیات اجرایی مهم هنوز مورد مذاکره است. طرفین اعلام کردهاند بر اساس این پارامترها، جهت دستیابی به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) تا پایان ماه ژوئن، کار خواهند کرد.
متحدان آمریکا میگویند این توافق، پیش درآمد توافق جامعی است که جهان را از صلح آمیز بودن برنامه اتمی ایران مطمئن می کند.
به گفته رئیس جمهوری ایران، تهران میخواهد روابط سرد خود با برخی کشورها را بهبود ببخشد، و اگر با کشوری روابط خصمانه و تنشآلود دارد، آن تنشها و خصومتها پایان پذیرد.
گروهی از شهروندان تهرانی پس از اعلام تفاهم لوزان مقابل ساختمان وزارت خارجه گرد آمدند تا با استقبال از ظریف و تیم همراهش، حمایت خود را از مذاکره کنندگان ایران را نشان دهند.
در گفتگوهای جداگانه باراک اوباما، با رئیس جمهوری فرانسه، نخست وزیر بریتانیا و صدر اعظم آلمان، بر این نکته تأکید شد که تا در مورد همه چیز توافق نشود، روند جاری هنوز نهایی نشده است؛ با این حال طرفین اذعان کردند که نتیجه گفتگوهای لوزان به نوبه خود «پیشرفت قابل ملاحظهای» است.
وزیر خارجه آمریکا با بیان این که به یک «مرحله تاریخی» رسیدهایم، افزود دیپلماسی بهترین راه بود. وی شجاعت اوباما را در پیگیری دیپلماسی در پرونده اتمی ایران، برغم مخالفت ها، ستود.
رئیس جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا گفت پارامترهای حاضر برای رسیدن به توافق نهایی، از اهداف اولیه کاخ سفید فاصله زیادی دارد و بار دیگر خواستار نظارت بر توافق اتمی با ایران شد.
بر اساس این بیانیه، محدویتهای مشخصی در بازه زمانی مشخص بر برنامه هستهای ایران اعمال خواهد شد و در مقابل، تحریمهای مربوط به فعالیتهای اتمی ایران لغو خواهند شد.
رئیس جمهوری آمریکا گفت اگر این تفاهم به توافق تبدیل شود، جهان امنتر خواهد شد. پیش از او، جان کری وزیر خارجه آمریکا شجاعت باراک اوباما در پیگیری دیپلماسی در پرونده هستهای ایران را ستود و گفت دیپلماسی بهترین راه بود. آلن ایر هم به صدای آمریکا گفت امروز یک «گام بزرگ تاریخی» برداشته شد.
بارگذاری بیشتر