احمد خاتمی، عضو هیات رئیسه مجلس خبرگان رهبری اعلام کرد که حسن روحانی رئیس جمهوری، دعوت هیات رئیسه خبرگان برای سخنرانی در اجلاس پیش روی این مجلس درباره وضعیت اقتصادی را نپذیرفته است.
احمد خاتمی روز دوشنبه ۵ شهریور به خبرنگاران گفت که در اجلاس آینده مجلس خبرگان که ۱۳ شهریور آغاز می شود، موضوع «رفع مشکلات اقتصادی و معیشت مردم» در دستور کار است.
او با بیان اینکه اعضای خبرگان در پی مچگیری نیستند بلکه میخواهند موضوعات روز کشور از سوی مسئولین روشن شود، گفت که روسای قوای مقننه و قضائیه دعوت مجلس خبرگان را پذیرفته اند.
اگر چه مجلس خبرگان وظیفه تعیین رهبر و نظارت بر عملکرد رهبری را دارد، اما احمد خاتمی گفته است که رهبر جمهوری اسلامی «مطالبهگری» را هم جزو وظایف این مجلس قرار داده است.
وظیفه مجلس خبرگان رهبری نظارت بر رهبره نه رئیس جمهور، پس این مجلس باید از رهبر دعوت می کرد که در اجلاسیه اش درباره وضعیت اقتصادی کشور گزارش می داد نه رئیس جمهور. https://t.co/BPwezCaZlN
— Ehsan Mehrabi (@EhsanMehrabi7) August 27, 2018
دعوت از رئیس جمهوری ایران برای حضور در مجلس خبرگان در حالی است که خبرگزاری رسمی دولت، ایرنا، اعلام کرد که آقای روحانی روز سه شنبه برای پاسخ به سوال نمایندگان در صحن علنی مجلس شورای اسلامی حاضر خواهد شد.
احمد خاتمی گفته رهبر«برای خبرگان فراتر از این وظیفه را در نظر داشتند و مطالبهگری را هم جز وظایف این مجلس قرار دادند و فرمودند که علاوه بر بیانیه، قطعنامه هم صادر کنید».وظیفه خبرگان انتخاب/ نظارت بر رهبر است. اما رهبر به خبرگان «فرموده» برید «مطالبهگری» کنید و قطعنامه بدید
— Arash Bahmani (@ArashBahmani) August 27, 2018
طرح سوال نمایندگان مجلس از رئیس جمهوری درباره وضعیت اقتصادی، ماه گذشته از سوی هیات رئیسه اعلام وصول شد.
به گفته رئیس مجلس، طرح سوال از رئیس جمهوری ایران در پنج محور «عدم موفقیت دولت در کنترل قاچاق کالا و ارز، استمرار تحریمهای بانکی، عدم اقدام شایسته دولت درباره کاهش نرخ بیکاری، رکود اقتصادی شدید چند ساله و افزایش شتابان نرخ ارز خارجی و کاهش شدید ارزش پول ملی» ارائه شد.
طبق قانون، اگر نمایندگان مجلس از پاسخ های رئیس جمهوری ایران قانع نشوند می توانند طرح استیضاح رئیس جمهوری را ارائه دهند که باید به امضای یک سوم نمایندگان برسد. یکی دیگر از اختیارت مجلس درباره رئیس جمهوری نیز طرح عدم کفایت رئیس جمهوری است که تصویب آن به رای دو سوم نمایندگان نیاز دارد.
بحران های اقتصادی از جمله رکود واحدهای تولیدی و افزایش بیکاری موجب اعتراض های مردمی و صنفی در مناطق مختلف کشور شده است. همزمان، با اعلام خروج آمریکا از برجام توسط پرزیدنت ترامپ، روند افزایش نرخ ارز شدت گرفته و نرخ دلار طی کمتر از ۹ ماه در ایران سه برابر شده است.
مجلس در فاصله اعلام وصول طرح سوال از رئیس جمهوری تا روز حضور آقای روحانی در مجلس، وزرای کار و رفاه اجتماعی، و اقتصاد و دارایی را استیضاح، و از کار برکنار کرد.