لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۱۷

نتیجه یک پژوهش جدید می‌گوید واکسن سینوفارم در نیمی از سالمندان پادتن ایجاد نکرده است


نگرانی‌هایی در مورد اثربخشی پایین واکسن سینوفارم در افراد مسن مطرح شده است
نگرانی‌هایی در مورد اثربخشی پایین واکسن سینوفارم در افراد مسن مطرح شده است

یک پژوهش جدید در مجارستان نشان داده است که واکسن چینی سینوفارم ایمنی ضعیفی در افراد مسن ایجاد می‌کند.

به گزارش خبرگزاری «آسوشیتدپرس»، نویسندگان این پژوهش عنوان کرده‌اند که تا پایان ماه ژوئن بیش از یک میلیون نفر در مجارستان، که بیش از نیمی از آنها سالمند بودند، واکسن چینی سینوفارم دریافت کرده بودند.

بررسی نمونه خون گرفته شده از ۴۵۰ نفر حداقل دو هفته پس از تزریق دز دوم، نشان داد که ۹۰ درصد از افراد زیر ۵۰ سال آنتی بادی خنثی‌کننده تولید کردند، اما این میزان، با افزایش سن کاهش پیدا کرد به طوری که ۲۴ درصد از افراد ۶۰ سال و ۵۰ درصد از افراد بالای ۸۰ سال هیچ آنتی بادی خنثی‌کننده‌ای نداشتند.

  • کاستی‌های مطالعه

این مطالعه توسط دو پژوهشگر مجارستانی در اینترنت منتشر شده است. اما هنوز توسط سایر دانشمندان بررسی نشده است.

این گونه مطالعات بنا به عرف باید توسط چند پژوهشگر دیگر نیز بررسی شوند، به ابهامات موجود پاسخ داده شود، و در نهایت نتایج آن در نشریه‌ای علمی منتشر شود.

برخی از پژوهشگران این ایده را مطرح کرده‌اند که میزان آنتی‌بادی خنثی‌کننده نمی‌تواند تنها معیار برای سنجش اثربخشی باشد و باید نقش سلول‌های ایمنی موسوم به «لنفوسیت تی» را نیز مد نظر گرفت که آنتی‌بادی تولید نمی‌کنند

بر خلاف سلول‌های موسوم به «بی» که پادتن،‌ یا آنتی‌بادی، تولید می‌کنند، سلول‌های «تی» نقش حافظه درازمدت سیستم ایمنی را بازی می‌کنند.

در حالی که پادتن‌ها توانایی ویروس کرونا را برای ورود به سلول‌های انسان مسدود می‌کنند، سلول‌های «تی» می‌توانند با حمله و از بین بردن سلول‌های آلوده به ویروس، محافظت گسترده تری ایجاد کنند.

بیشتر قسمت‌های سیستم ایمنی بدن با افزایش سن رو به وخامت می‌روند. این بدان معنا است که واکنش سلول‌های پاسخ‌دهنده کندتر شده و یا با کارآیی کمتری انجام می شود. با افزایش سن عملکرد سلولهای «تی» و «بی» سیستم ایمنی و در نتیجه تعادل ایمنی بدن تغییر می کند. با بالا رفتن سن، سلولهای کمتری تولید می‌شوند که قادر به تشخیص و مقابله با عفونت‌های جدید کووید-۱۹ و یا واکسن‌ها نیستند.

بنابراین، برای اندازه‌گیری اثربخشی واکسن به ویژه در مورد افراد مسن معمولا به میزان آنتی‌بادی تولیدشده توسط واکسن مراجعه کرد.

در عین حال نویسندگان این مقاله تأکید کرده‌اند که ایجاد یک رابطه مستقیم بین خطر ابتلا به ویروس، بستری شدن در بیمارستان، یا مرگ با سطح پادتن تولید شده پس از واکسیناسیون بسیار دشوار است.

  • آن چه پیشتر در مورد اثربخشی سینوفارم عنوان شده بود

هر چند واکسن سینوفارم توسط سازمان بهداشت جهانی تأیید شده است اما مشاوران راهبردی این سازمان همان زمان نیز به ابهامات مطرح شده در گروه بالای ۶۰ سال و افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای اشاره کردند و به دلیل شمار اندک داوطلبان و نداشتن گروه کنترل، گفتند نمی‌توانند کارآیی و عوارض جانبی وخیم آن را با اطمینان ارزیابی کنند.

مشاوران راهبردی سازمان بهداشت جهانی در گزارش خود عنوان کردند که واکسن از لحاظ ایمنی و اثربخشی در افرادی که بیماری‌های زمینه‌ای دارند به میزان لازم آزمایش نشده است.

از طرفی کشور آفریقایی سیشل که بیشتر واکسن سینوفارم چین را تزریق کرده بود با خیز ناگهانی موارد ابتلا به کرونا روبرو شد و این ، زنگ خطر را برای کارشناسان بهداشتی به صدا درآورد.

امارات متحده عربی و بحرین که به صورت گسترده از این واکسن استفاده کرده‌اند در ماه مه گفتند که به دلیل نگرانی از اثربخشی پایین واکسن سینوفارم، دز سوم را ارائه خواهند کرد.

بحرین همچنین توصیه کرده است که افراد بالای ۵۰ سال و برخی از افراد آسیب پذیر، واکسن فایزر را به عنوان دز تقویتی دریافت کنند.

به طور کلی، کارشناسان بهداشتی به مردم توصیه می‌کنند در صورت نداشتن حق انتخاب، واکسنی که در اختیارشان هستند را بزنند تا به کاهش شیوع ویروس کرونا کمک شود.

XS
SM
MD
LG