در آستانه هفتم آبان، روز کورش، گزارش ها حاکی از تلاش نیروی انتظامی برای جلوگیری از برگزاری هرگونه مراسم و حضور مردم در پاسارگاد است.
برخی تصاویر و خبرهایی که دوشنبه ۶ آبان در شبکه های اجتماعی منتشر شده است، نشان می دهد که ماموران زیادی در مسیر جاده های منتهی به پاسارگاد حضور دارند و ایستهای بازرسی در این مسیر مستقر شده است.
از سوی دیگر، برخی از فعالان مدنی نیز اعلام کردند که پلیس آنها را در رابطه با روز کورش احضار کرد.
محمد حسین آقاسی، وکیل دادگستری روز دوشنبه با انتشار توئیتی اعلام کرد که او و تعدادی دیگر از شهروندان ناچار شده اند به پلیس تعهد دهند که در هیچ مراسمی مربوط به روز گرامیداشت کورش شرکت نکنند. آقای آقاسی این اقدام را «نفی مفاخر ملی» دانسته است.
پلیس امنیت روز یکشنبه تلفنی دعوت کردکه به پایگاه آنان مراجعه کنم.در پایگاه باافراد دیگری مواجه شدم که مانندمن دعوت شده بودند.سپس وارداتاقی می شدیم که باید کتبامتعهدشویم ازحضور درمراسم روز کورش کبیردر پاسارگاد(که من تاکنون افتخار حضور هم نداشتم ) خود داری کنیم!! نفی مفاخرملی. pic.twitter.com/hpxaZV27Ql
— محمد حسين آقاسي MOHAMAD H AGHASI (@Mhaghasi1) October 28, 2019
بهمن امویی، روزنامه نگار، نیز در توئیتر نوشت که پلیس امنیت تلفنی او را احضار کرده است تا درباره گفتههای خود در مورد کورش توضیح دهد.
او نوشت که از رفتن به پلیس امنیت خودداری کرده است و اضافه کرد: «به نظر می رسد این روزها، ایرانیها، دست کم در پنج نهاد و سازمان پرونده دارند و از آنجا رصد و ردیابی میشوند. وزارت اطلاعات، اطلاعات سپاه، پلیس امنیت، بسیج و قوه قضائیه.»
از پلیس امنیت تماس گرفتند که روز دوشنبه برای پاره ای توضیحات به کلانتری جنت آباد بیا. پرسیدم چرا؟ گفت: گزارش شده شما در باره کورش حرفی، مطلبی و یا پیامی داده ای. انتظار داشت تا تلفن زد بروم و دست به سینه جلویش بنشینم. 1
— Bahman Amouee (@BahmanAmouee) October 27, 2019
مقامهای ایران در سال های گذشته نیز در آستانه روز کورش جادههای منتهی به پاسارگاد در استان فارس را می بستند. خبرگزاری قوه قضائیه سال ۹۶ اعلام کرده بود که نیروهای بسیج قرار بوده است همزمان در آن منطقه رزمایش برگزار کنند.
این برخوردها پس از آن رخ داد که سال ۹۵ هزاران نفر به مناسبت روز کورش در پاسارگاد مقابل آرامگاه او گرد آمدند. این گردهمایی در نهایت به سردادن شعارهایی علیه حکومت انجامید.
سال گذشته برایان هوک، مسئول امور ایران در وزارت خارجه آمریکا، با اشاره به برخورد امنیتی با مراسم بزرگداشت کوروش کبیر گفت: «این کاملا مناسب و بجا است که مردم ایران بخواهند آن میراث را گرامی بدارند. کوروش بسیار بیشتر از این رژیم، منعکس کننده مردم ایران است.»

هفتم آبان، که به عنوان روز ورود کورش به بابل شناخته میشود، به طور غیررسمی روز کورش نام گرفته است، هرچند این مناسبت در هیچ تقویمی ثبت نشده است.
با این حال، در سالهای اخیر در این روز جمعیت زیادی در اطراف آرامگاه او در پاسارگاد گردهم آمدند. تجمع سال ۱۳۹۵ که به هزاران نفر رسید حساسیت حکومت و روحانیون سنتی را برانگیخت.
هزاران نفر در ۷ آبان که از سوی مردم روز کوروش کبیر نامیده شده، در پاسارگاد حاضر شدند و گفتند «ایران وطن ماست، کوروش پدر ماست». pic.twitter.com/Yup652jLhQ
— VOA Farsi (@VOAIran) October 29, 2016
در فیلمهایی که همان زمان برای صدای آمریکا ارسال شد، حاضران شعار میدادند: «ایران وطن ماست، کوروش پدر ماست».