لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۲۸

مجلس نمایندگان آمریکا به لغو قانون مجوز جنگ عراق رای داد


ساختمان کنگره ایالات متحده در شهر واشنگتن. (آرشیو)
ساختمان کنگره ایالات متحده در شهر واشنگتن. (آرشیو)

مجلس نمایندگان ایالات متحده روز پنجشنبه ۱۷ ژوئن به لغو مجوز صادر شده در سال ۲۰۰۲ برای جنگ عراق رای داد. قانون‌گذاران این اقدام را نخستین گام در تلاشی گسترده‌تر برای کاهش دادن قدرت و اختیارات جنگی رئیس جمهوری آمریکا خوانده‌اند.

مجلس نمایندگان آمریکا با ۲۶۸ رای موافق در برابر ۱۶۱ رای مخالف به طرح لغو قانون «مجوز استفاده از نیروی نظامی سال ۲۰۰۲» رأی داد. موافقان لغو این قانون، که تقریباً ۲۰ سال قدمت دارد، چنین استدلال می‌کنند که قانون مذکور اکنون دیگر منسوخ ‌شده است و ضرورتی ندارد.

این مجوز که در آغاز توسط كنگره برای ورود ارتش آمریكا به جنگ با رژیم صدام حسین، رئیس جمهوری سابق عراق، تصویب شده بود، در سال‌های اخیر هر از گاه برای توجیه قانونی بودن سایر درگیری‌های نظامی مورد استفاده قرار گرفته است.

باربارا لی، نماینده دموکرات از ایالت کالیفرنیا، روز پنجشنبه گفت که لغو این قانون می‌تواند «از ورود کشور ما به درگیری‌های بلندمدت» بر اساس این قانون منسوخ جلوگیری کند.

چارلز شومر، رهبر اکثریت دموکرات مجلس سنا، حمایت خود را از لغو این مجوز اعلام کرده و قول داده است که آن را تا پایان سال جاری در سنا به رای بگذارد.

کاخ سفید نیز این هفته با انتشار بیانیه‌ای ضمن اعلام پشتیبانی خود از این طرح، گفت که ایالات متحده درگیر هیچ‌گونه فعالیت نظامی مستمری که صرفا متکی به قانون مذکور باشد نیست و لغو این قانون احتمالا «کمترین تأثیر را در عملیات نظامی کنونی» خواهد داشت.

با این حال، جمهوری‌خواهان می‌گویند که لغو این قانون می‌تواند به مأموریت‌های ضد تروریستی ایالات متحده آسیب برساند.

دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین آمریکا،‌ از این قانون به عنوان یکی از استدلال‌های ارائه شده برای توجیه قانونی حمله‌ پهپادی منجر به کشته‌شدن قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین نیروی قدس سپاه پاسداران، در بغداد در سال ۲۰۲۰، استفاده کرده بود.

مایکل مکال، نماینده جمهوری‌خواه از ایالت تگزاس و عضو ارشد کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، رای‌گیری روز پنجشنبه برای لغو این قانون را به مثابه «یک تلاش سیاسی دیگر برای خنثی‌سازی یکی از برجسته‌‌ترین موفقیت‌های ضد تروریستی» دونالد ترامپ دانست.

پس از آن که رئیس جمهوری آمریکا در ماه فوریه دستور حمله هوایی به شبه نظامیان مورد حمایت ایران در سوریه را در تلافی حملات شبه نظامیان به پرسنل ایالات متحده در عراق صادر کرد، تلاش‌ها برای لغو این قانون از سر گرفته شد.

با این حال انتظار می‌رود که حصول توافق برای یافتن جایگزینی برای این قانون، همچنان دور از دسترس باشد. هر دو حزب توافق دارند که این قانون دیگر منسوخ شده است، اما تلاش‌های گذشته کنگره برای جایگزینی این قانون به دلیل اختلافات حزبی بر سر جزئیات آن - از جمله محدودیت در زمان، جغرافیا، و انواع نیرو - متوقف شده بود.

از سوی دیگر، دولت جو بایدن اعلام کرده که مایل است با کنگره در زمینه دستیابی به یک مجوز جنگ محدودتر همکاری کند، هرچند هنوز هم جزئیات آن محل اختلاف نظر است.

کاخ سفید این هفته با انتشار بیانیه‌ای تاکید کرد که دولت تلاش می‌کند اطمینان یابد که کنگره «از اثرات این اقدام و تهدیدهای فراروی نیروها، پرسنل، و منافع آمریکا در سراسر جهان» درک درست و کاملی دارد. این بیانیه همزمان حفظ اختیارات مشخص برای مقابله با تهدیدهای موجود علیه منافع ملی ایالات متحده از طریق اقدامات نظامی قاطع و موثر را «بسیار حیاتی» دانسته است.

XS
SM
MD
LG