لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۲۳

پروفایل نامزدها: سعید جلیلی/انصراف داد


سعید جلیلی، ۵۵ ساله، متولد مشهد
سعید جلیلی، ۵۵ ساله، متولد مشهد

سعید جلیلی دو روز مانده به انتخابات انصراف داد.

صدای آمریکا در آستانه سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در ایران، نگاهی به زندگی و سوابق نامزدهای این انتخابات دارد:

سعید جلیلی، چهره محافظه‌کار ایرانی، پیشتر به عنوان فردی نزدیک به طیف مصباح یزدی شناخته می‌شد. جلیلی بیش از سه دهه پیش وارد وزارت خارجه شد و در مقطعی به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی، نماینده جمهوری اسلامی در مذاکرات هسته‌ای را بر عهده داشت. در زیر نگاهی به سوابق و کارنامه او شده است:

زندگی شخصی

سعید جلیلی در ۱۵ شهریور ۱۳۴۴ در مشهد به دنیا آمد. پدرش محمدحسن جلیلی معلم اهل بیرجند و مادرش (نامش مشخص نیست) اهل اردبیل است.

سعید جلیلی در سال ۱۳۷۱ با فاطمه سجادی، پزشک عمومی، ازدواج کرد. آنها یک پسر به نام سجاد دارند.

جلیلی تحصیلات مدرسه را در مشهد گذراند و از دانشگاه امام صادق دکترای علوم سیاسی گرفت (در سال ۱۳۸۱.) او در همان دانشگاه «دیپلماسی پیامبر» تدریس می‌کند. او همچنین در دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف نیز تدریس کرده است.

سعید جلیلی در دوران دبیرستان و دانشگاه در زمان جنگ ایران و عراق بارها در جبهه حضور یافت.

سوابق

سعید جلیلی که از نزدیکان طیف آیت‌الله مصباح یزدی است، در دوران دبیرستان و دانشگاه در زمان جنگ ایران و عراق بارها در جبهه حضور یافت.

سعید جلیلی که از نزدیکان طیف آیت‌الله مصباح یزدی است که سال پیش درگذشت. مصباح یزدی پدر معنوی جبهه پایداری بود که یک طیف از اصولگرایان تندرو محسوب می‌شوند.
سعید جلیلی که از نزدیکان طیف آیت‌الله مصباح یزدی است که سال پیش درگذشت. مصباح یزدی پدر معنوی جبهه پایداری بود که یک طیف از اصولگرایان تندرو محسوب می‌شوند.

در عملیات کربلای ۵ در سال ۱۳۶۵، زمانی که دیده‌بان تیپ ۲۱ امام رضا خراسان بود، زخمی شد و نهایتا یک پایش را از دست داد. بعد از آن در قسمت تدارکات لشکر حضور داشت.

جلیلی از سال ۱۳۶۸ وارد وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران شد. او در سال ۱۳۷۰ به ریاست اداره بازرسی وزارتخانه رسید و تا سال ۱۳۷۵ در این سمت ماند. سپس تا سال ۱۳۷۶ معاون اداره اول آمریکا در وزارت خارجه ایران بود. در دوره ریاست‌جمهوری خاتمی به عنوان مدیر بررسی‌های جاری دفتر رهبری انتخاب شد و با روی کار آمدن دولت محمود احمدی‌نژاد در سال ۱۳۸۴ به عنوان معاون اروپا و آمریکا به وزارت خارجه بازگشت.

او به همراه علی لاریجانی، دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی، در برخی از مذاکرات انجام شده با خاویر سولانا شرکت کرد.

سعید جلیلی از سال ۱۳۸۶ تا ۹۲ دبیر شورای عالی امنیت ملی و نماینده رهبر در این شورا، و رئیس گروه مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران با کشورهای غربی بود.

در دوران مسئولیت او سه قطعنامه در شورای امنیت سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی ایران (سال‌های ۸۶ تا ۸۹) تصویب شد که بر اساس آنها ایران به عنوان یک کشور مخل و تهدیدکننده صلح و امنیت جهانی شناخته شد.

سعید جلیلی (چپ) و ابراهیم رئیسی هر دو مشهدی هستند. غیر از این‌ دو، قالیباف رئیس مجلس و همچنین آیت الله خامنه‌ای نیز اهل مشهد هستند که به قدرت رسیدند.
سعید جلیلی (چپ) و ابراهیم رئیسی هر دو مشهدی هستند. غیر از این‌ دو، قالیباف رئیس مجلس و همچنین آیت الله خامنه‌ای نیز اهل مشهد هستند که به قدرت رسیدند.

ویلیام برنز، رئیس فعلی سازمان سیا که در زمان دولت اوباما مذاکرات با ایران را پیش می‌برد، در کتاب خود از ملاقاتش با سعید جلیلی در مذاکرات پنج به علاوه یک نوشته‌ است. او درباره یکی از نخستین دیدارها نوشت که جلیلی یک سخنرانی ۴۰ دقیقه‌ای ایراد کرد که حاوی «فلسفه بافی» درباره فرهنگ و تاریخ ایران بود. آقای برنز همچنین نوشته است که جلیلی اظهاراتش را با تحویل دادن یک «Non-Paper» (یک توافقنامه دیپلماتیک غیررسمی) به پایان رساند. هرچند بالای نسخه انگلیسی آن به اشتباه نوشته شده بود «None paper» [برگه‌ای از هیچ] که البته توصیفی درست از محتویات آن بود.

سابقه نامزدی در انتخابات

سعید جلیلی در رقابت‌های انتخاباتی سال ۱۳۹۲ با شعار «حیات طیبه» پا به صحنه گذاشت و با چهار میلیون رای (۸ درصد آرای شرکت کنندگان در انتخابات)، سوم شد.

آقای جلیلی یکی از هفت کاندیدای تایید صلاحیت شده برای انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ است.

XS
SM
MD
LG