لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۰۲

بازتاب گسترده «حمله سایبری» سه‌شنبه؛ صف‌های طولانی در پمپ بنزین‌ها و «بنزین ۸هزار تومانی»


مردم در صف بنزین، با حضور نیروی انتظامی. برگرفته از شبکه‌های اجتماعی
مردم در صف بنزین، با حضور نیروی انتظامی. برگرفته از شبکه‌های اجتماعی

گزارش‌ها از ایران نشان می‌دهد در پی حمله سایبری و هک سامانه کارت سوخت، صف‌های طولانی در بسیاری از جایگاه‌های عرضه سوخت در ایران شکل گرفته است. برخی دیگر از گزارش ها حاکی از در راه ماندن خودروها به دلیل اتمام سوخت است.

این رویداد علاوه بر رسانه‌های داخلی، در سطح بین‌المللی نیز بازتاب داشته و واکنش‌های گسترده‌ای را در میان کاربران ایرانی شبکه‌های اجتماعی برانگیخته است.

در کنفرانس خبری بعد از ظهر سه‌شنبه وزارت خارجه آمریکا ند پرایس، سخنگوی این وزارتخانه، در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران با این مضمون که آیا «آمریکا به نوعی در حمله سایبری ادعایی دولت ایران دخالت داشته است و یا از وقوع آن باخبر بوده یا نه» و «آیا این نوعی هشدار به ایران برای بازگشت به میز مذاکره بود» گفت: «ما در این زمینه که مسیر دیپلماتیک همچنان باز است، کاملا شفاف بوده‌ایم.»

آقای پرایس افزود که آمریکا و شرکایش در پنج به علاوه یک «بر این باوریم که دپیلماسی کارآمدترین ابزار به شمار می‌رود تا مطمئن شویم که ایران، به شکل قابل راستی‌آزمایی و دائمی، از دست یافتن به سلاح هسته‌ای باز داشته شده است. اما برای بخش نخست پرسش شما پاسخی ندارم.»

سامانه کارت سوخت در جایگاه‌های عرضه سوخت در ایران روز سه‌شنبه چهارم آبان دچار اختلال شد و از کار افتاد. خبرگزاری ایسنا در ابتدا دلیل اختلال را «حمله‌ سایبری» عنوان کرد، اما بعد از مدتی با حذف این عبارت ادعا کرد مشکل پیش آمده در جایگاه‌های عرضه سوخت، دلایل فنی داشته است.

ابوالحسن فیروزآبادی، رئیس «مرکز ملی فضای مجازی»، با حضور در یکی از برنامه‌های صداوسیمای دولتی ایران اعلام کرد اختلال در شبکه توزیع بنزین ناشی از «حمله سایبری» و «احتمالا توسط یک کشور خارجی» بوده است، اما «زود است» که نام آن کشور را اعلام کنند. او این حمله را مشابه حمله چندی پیش به سامانه قطارهای بین‌شهری ایران دانست.

  • صف‌های طولانی و ازدحام در مقابل پمپ‌بنزین‌ها

ساعاتی بعد خبرگزاری مهر از شکل‌گیری «صفوف طولانی و ازدحام» در مقابل پمپ‌بنزین‌ها خبر داد و اعلام کرد تنها «نیمی از جایگاه‌های عرضه سوخت در استان تهران فعال شده‌اند» و سوخت‌گیری دستی یا «آفلاین» در استان‌ها آغاز شده تا شهروندان امکان استفاده از کارت‌ سوخت را داشته باشند.

این گزارش، به اطلاعیه «مرکز ملی فضای مجازی» اشاره کرد که عنوان کرده وضعیت سوخت‌رسانی «تا ساعاتی دیگر»، «به حالت عادی» برمی‌گردد.

اما جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران، گفته است «به نظر می‌رسد تا اواسط فردا شرایط عادی شود.»

  • کمیسیون انرژی مجلس مأمور پی‌گیری اخلال در توزیع سوخت در ایران شد

ایسنا نیز با اعلام این که کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی مأمور پی‌گیری موضوع شده است، به نقل از فریدون حسن‌وند، رئیس این کمیسیون نوشت «پس از بررسی‌های لازم» درباره اتفاقی که افتاده «اطلاع‌رسانی دقیق» می‌شود.

حسن‌وند احتمال گرانی انواع سوخت را «کذب محض» خواند و گفت مشکل پمپ بنزین‌ها «در ساعات آینده» رفع می‌شود.

  • واکنش‌ رسانه‌های جهان: حمله سایبری پمپ‌بنزین‌های سراسر ایران را از کار انداخت

رسانه‌های بین‌المللی در گزارش‌هایی به حمله سایبری به سامانه کارت سوخت ایران و پیامدهای آن پرداختند.

جروزالم پست با اشاره به این که هکرها در ایران از آیت‌الله خامنه‌ای می‌پرسند بنزین کجاست، نوشت، در حالی که هنوز جزئیات روشن نیست، گمانه‌زنی‌هایی زیادی وجود دارد که حمله ادعا شده از سوی ایالات متحده بوده یا اسرائیل و یا مخالفان داخلی ضد جمهوری اسلامی.

خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشت که خبرنگارانش در ایران شاهد صف‌ خودروها در پمپ‌بنزین‌های تهران بودند، در حالی که پمپ‌بنزین‌ها بسته و پمپ‌ها خاموش بود.

خبرگزاری رویترز نیز گزارشی از حمله سایبری به سامانه کارت سوخت در ایران و اختلال گسترده در پمپ بنزین‌های کشور منتشر کرد.

همچنین شبکه خبری ای‌بی‌سی آمریکا در گزارشی نوشت: «یک حمله سایبری پمپ بنزین‌ها را در سراسر ایران فلج کرده و رانندگان عصبانی را در صف‌های طولانی سرگردان کرده است.»

  • واکنش کاربران در فضای مجازی

تشکیل صف‌های طولانی بنزین از سوی شهروندخبرنگاران نیز گزارش شده است.

کاربری به نام مهدی جهانی، ویدئویی از صف طولانی بنزین در شب چهارم آبان در خیابان شریعتی تهران منتشر کرد.

همچنین برخی کاربران از فروش بنزین به بهای لیتری ۸ هزار تومان به خودروهای در راه مانده خبر دادند.

حساب کاربری ‏رسمی وزارت امور خارجه اسرائیل در توئیتر با عنوان «اسرائیل به فارسی» با انتشار کاریکاتوری به همراه هشتگ «بنزین ما کو»، ارسال سوخت ایران از سوی جمهوری اسلامی به گروه‌های شبه‌نظامی مانند حماس، حزب‌الله، و جهاد اسلامی را به تصویر کشید.

کاربرانی نیز ویدئوهای تازه‌تری از هک بیلبوردهای تبلیغاتی در اصفهان با شعار «خامنه‌ای! بنزین من کو؟» منتشر کردند.

عده‌ای از کاربران، اعتراضات آبان ۹۸ و جان باختن معترضان با شلیک نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی را که آغاز آن با اعتراض به گرانی بنزین همراه بود یادآوری کردند.

فائزه عبدی‌پور، فعال مدنی نوشت: «خامنه‌ای بنزین کو؟ همسنگرانمان که کشتید کو؟»

حسین رزاق نوشت دو سال پس از آبان ٩٨ و بازهم بنزین بحث روز شده؛ «پمپ‌ها کد اختلال می‌دهند و روی بیلبوردهای شهری هک شده «خامنه‌ای بنزین من کو؟» روزی هم می‌رسد که بپرسیم چند نفر را کشتی؟!»

همچنین یک گزارش ویدئویی از باشگاه خبرنگاران جوان از صف طولانی بنزین مورد توجه کاربران توییتر قرار گرفت.

خبرگزاری دانشجویان ایران پیش از ظهر روز سه‌شنبه به وقت محلی خبر «قطع ناگهانی بنزین در جایگاه‌های سوخت تهران و شهرستان‌ها به دلیل حمله سایبری» را منتشر و سپس آن را حذف کرد، و پس از ساعاتی نوشت حمله سایبری به پمپ‌بنزین‌ها در میان نبوده بلکه ایسنا هک شده و در نتیجه این خبر روی خروجی آن منتشر شده است.

XS
SM
MD
LG