وزیر بهداشت دولت پزشکیان تعداد دانشجویان اخراجی بازگشته به تحصیل در وزارت بهداشت و وزارت علوم را «حدود ۳۰۰ نفر» اعلام و ادعا کرد که تعداد کسانی که حکم داشتند هم حدود ۶۰ نفر بودند که تحصیل خود را شروع کردهاند.
محمدرضا ظفرقندی در مصاحبه با خبرگزاری دولتی ایرنا گفته با اصلاح شیوه نامه امکان «ثبت نام موقت» دانشجویان و تحصیل آنها فراهم شد تا پروندههای آنها دوباره در یک بازه زمانی بازنگری شود.
ظفرقندی درباره اساتید نیز گفته که آنهایی که «بازنشستگی اجباری» داشتند و «خودشان هم مایل به بازگشت به دانشگاه بودند را پیگیری کردیم.»
وزیر بهداشت دولت جمهوری اسلامی اما هیچ آماری از اساتید بازگردانده شده به دانشگاه ارائه نداده است تا انتقادات از دولت پزشکیان به خاطر عملیاتی نشدن وعدههای او برای بازگرداندن اساتید اخراجی کماکان پابرجا باشد.
مسعود پزشکیان در مراسم معارفه وزرای سابق و جدید علوم گفته بود که همه اساتیدی که به هر طریقی دانشگاه لغو قرارداد یا اخراج کرده است را بازنگری کنید و دانشجویان را برگردانید.
در همین رابطه سرپرست دانشگاه تربیت مدرس ۲۹ آبان ماه از بازگشت تمامی دانشجویان و «اساتید مشکلدار» این دانشگاه خبر داده و گفته بود که «این بازگشت شامل افرادی که پروندههای قطعی قضایی داشتند، نمیشود.»
با ادامه سیاستهای جمهوری اسلامی در حوزه دانشگاه، نگرانیها نسبت به تشدید بحران فرار مغزها از ایران بیشتر شده و در شرایطی که آمارها از خروج یا تمایل به خروج بخش بزرگی از نیروی کار متخصص از کشور حکایت دارد، حسین سیمایی صراف، وزیر علوم جمهوری اسلامی دوم آذر ماه اذعان کرده بود که در چند سال اخیر «۲۵ درصد از اساتید» مهاجرت کردهاند.
پس از کشته شدن مهسا امینی در بازداشت «گشت ارشاد» و اعتراضات «زن، زندگی، آزادی»، فشار مقامات جمهوری اسلامی بر دانشجویان که در خط مقدم اعتراضات بودند و همچنین بر اساتید حامی آنها افزایش یافت و شمار زیادی از این اساتید تعلیق و اخراج شده و یا مجبور به بازنشستگی شدند.
شماری دیگر از اساتید نیز با آغاز ریاست دولت ابراهیم رئیسی به دلیل همسو نبودن با رؤسای منصوبشده دانشگاهها از تدریس کنار گذاشته شدند.