لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۱۹

گزارش تحليلی: منوچهر متکی از تفليس پايتخت گرجستان بازديد کرد


منوچهر متکی وزير امور خارجه جمهوری اسلامی ايران در تلفيس پايتخت گرجستان با ميخائيل ساکاشويلی رئيس جمهوری آن کشور ملاقات کرد. تحرک نظامی دولت مرکزی تفليس در ۷ اوت برای تحت کنترل درآوردن ايالت جدائی طلب اوستيای جنوبی با تجاوز نظامی همه جانبه روسيه از مرزهای جنوبی آن کشور با گرجستان روبرو شد.

ارتش به نسبت ضعيف گرجستان در جنگی ۵ روزه با نيروهای نظامی بسيار قوی تر روسيه از پا درآمد، و کرملين نيز ۱۸ روز بعد از عبور غير قانونی نيروهای نظامی آن کشور از مرزهای شمالی کشور گرجستان، و در حاليکه هنوز نقاطی استراتژيک از خاک آن کشور را در اختيار داشت، در اقدامی يکجانبه استقلال دو ايالت جدائی طلب اوستيای جنوبی و آبخازِ گرجستان را به رسميت شناخت.

ديدار وزير امور خارجه جمهوری اسلامی ايران از تفليس اولين ديدار يک مقام بلند پايه ايرانی از گرجستان بعد از شروع بحران اخير قفقاز شمرده می شود. وزارت امور خارجه ايران در بيانيه ای در خصوص اين سفر، ضمن اشاره به نقش مثبت تهران در حل و فصل بحران های منطقه ای، بر ادامه روابط «عادي» ميان دو کشور تأکيد کرد.

***

منوچهر متکی وزير امور خارجه جمهوری اسلامی ايران از تفليس پايتخت گرجستان بازديد کرد.

متکی در گذشته سفير اسبق ايران در ترکيه و ژاپن به ترتيب در اواسط دهه ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰بود. او متعاقباً عهده دار چندين پست معاونت وزارت امور خارجه و مناصبی در مجلس شورای اسلامی شد و سرانجام از اوت سال ۲۰۰۵ در کابينه محمود احمدی نژاد سمت وزير امور خارجه جمهوری اسلامی ايران را بعهده گرفت.

منوچهر متکی بعد از ديدار با اکاترين کشِ لاشويلی همتای گرجی ۳۱ ساله خود بدون اشاره به ابعاد گوناگون تجاوز نظامی روسيه به گرجستان در ماه گذشته، بويژه شناسائی يکطرفه استقلال دو استان جدائی خواه آبخاز و اوستيای جنوبی آن کشور گفت:

«هرگونه بحرانی در يک نقطه جغرافيائی نخواهد ماند و کلِ منطقه و حتی خارج از منطقه را متاثر خواهد کرد.»

در همين رابطه، ماتيو برايزا مديرکل وزارت امور خارجه آمريکا در امور اروپا-آسيا، ضمن تأکيد بر روابط دوستانه و عميق و مبتنی بر ارزش ها و منافع استراتژيک مشترک ميان آمريکا و گرجستان، شايعات منتشره در برخی محافل مسکو دائر بر به اصطلاح حق روسيه برای دخالت نظامی مشابه در اوکراين به منظور حفاظت از شهروندان روسی را سياستی متعلق به يکی دو قرن قبل و مربوط به دوران تزار ها دانست.

روز گذشته قرارداد دوستی و همکاری ميان مسکو با آبخاز و اوستيای جنوبی بين رئيس جمهوری روسيه با سرگئی باقابپش و ادوارد کوکايتی، رهبران مسکو نشانده آندو ايالت جدائی طلب گرجستان در کرملين به امضاء رسيد، و در پايان ديميتری مدوِدی يف بر حمايت تمام عيار کرملين از سوخومی و شينوالی تأکيد کرد.

از سوی ديگر، ويليام برنز معاون وزارت امور خارجه ايالات متحده در بياناتی در واشنگتن ضمن انتقاد از تصميم تفليس به بسط نفوذ خود به اوستيای جنوبی، اقدام قانونی اما بی سياستی گرجستان را توجيهی برای تجاوز نظامی روسيه ندانست.

اين مقام آمريکائی همچنين خروج ۷ ميليارد دلار از روسيه آنهم در ۲۴ ساعت اول بعد از عمليات نظامی اخير را، نشانه فرار سرمايه از آن کشور خواند.

۴۱ روز از تجاوز نظامی ارتش توانمند روسيه به گرجستان در پاسخ به تمايل قانونی و معمول دولت مرکزی آن کشور برای تحقق تماميت ارضی خود می گذرد؛ تجاوزی که شکست و هزيمت کاملا قابل انتظار ارتش بسيار ضعيف تر گرجستان و پاره پاره شدن آن کشور را بدنبال داشت.

اما سوای از اثرات منفی سياسی - اقتصادی ميان مدت و بلند مدت برای مسکو، به گفته وزير دارائی آن کشور از ابتدای بحران اخير قفقاز،۱۰ درصد از ارزش روبل روسی به نسبت ساير ارزهای بين المللی کاسته شده است.

XS
SM
MD
LG