لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۱۳:۰۰

بیش از هزار متخصص، هنرمند و فعال مدنی از فعالان زیست محیطی بازداشت شده حمایت کردند


در پی اصرار دستگاه قضایی جمهوری اسلامی بر اتهام «افساد فی الارض» علیه تعدادی از فعالان زیست محیطی بازداشت شده، بیش از هزار متخصص، هنرمند و فعال مدنی با انتشار نامه ای از این بازداشت شدگان حمایت کردند.

در این نامه که خطاب به صادق لاریجانی، رئیس قوه قضائیه ایران نوشته شده و سه شنبه ۲۲ آبان منتشر شده است، امضا کنندگان با اعلام اینکه بازداشت شدگان محیط زیستی «از کارشناسان خوش نام حیات وحش و فعالان محیط زیست کشور هستند»، خواستار دادرسی منصفانه این افراد شدند.

در بخشی از این نامه که با تاکید بر اینکه بازداشت شدگان مورد نظر از خوش سابقه ترین فعالان و کارشناسان محیط زیست هستند، آمده است: «ما شهادت می‌دهیم طی سالها فعالیت حرفه‌ای بازداشت شدگان جز تلاش برای خدمت به میهن و حفاظت از طبیعت این مرز و بوم شاهد هیچ‌گونه فعالیت شبهه انگیزی از سوی آنها نبوده ایم.»

در بین امضا کنندگان نام‌ چهره‌های سرشناس و پیشکسوت محیط زیست، متخصصان دانشگاهی، مدیران، کارشناسان و محیط بانان سازمان حفاظت محیط زیست، هنرمندان و فعالان مدنی حامی محیط زیست دیده می‌شود.

امضاکنندگان نامه خواستار حفظ کرامت انسانی بازداشت شدگان و روند دادرسی شفاف و منصفانه تا رفع تمامی ابهامات موجود، با مراعات حق دفاع، شدند.

ماموران سازمان اطلاعات سپاه، دی و بهمن سال گذشته کاووس سیدامامی و تعدادی از فعالان محیط زیست از جمله نیلوفر بیانی، هومن جوکار، امیرحسین خالقی، سام رجبی، مراد طاهباز، طاهر قدیریان، عبدالرضا کوهپایه و سپیده کاشانی دوست را به اتهام جاسوسی بازداشت کرد.

آقای سیدامامی چندی بعد در زندان جان باخت. مسئولان قضایی علت مرگ او را خودکشی اعلام کردند.

مرگ وی واکنش‌های زیادی را در کانادا و آمریکا در پی داشت و برخی نهادهای حقوق بشری از جمهوری اسلامی انتقاد کردند.

دستگاه قضایی جمهوری اسلامی اتهام بازداشت شدگان را «جاسوسی» اعلام کرد. صدا و سیمای جمهوری اسلامی در گزارشی مدعی شد که آقای سیدامامی، استاد دانشگاه و مدیر موسسه بنیاد حیات وحش میراث پارسیان، و همکاران او با استفاده از دوربین‌‌های عکس‌برداری از یوزپلنگ، اقدام به تصویربرداری از سایت‌های موشکی سپاه کرده و اطلاعات این سایت‌ها را در اختیار سازمان‌های اطلاعاتی خارجی قرار داده‌اند.

رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست اما این اتهام را وارد ندانست و گفت که این دوربین‌ها تنها قادر به تصویربرداری از محدوده ۵۰ متری اطراف خود هستند.

وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی و هیات چهارنفره رئیس جمهوری ایران نیز اتهام جاسوسی به این بازداشت شدگان را وارد ندانسته است اما قوه قضاییه نظر آنها را رد کرده است.

حال دستگاه قضایی اتهام جاسوسی را در مورد چهار تن از بازداشت شدگان به افساد فی‌الارض تغییر داده است. این موضوع انتقاد بسیاری از فعالان مدنی و محیط زیستی را در پی داشت.

هومن جوکار، مدیر ملی پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی و طاهر قدیریان، از برگزیدگان یونسکو در سال ۲۰۰۹ در میان بازداشت شدگان هستند.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG