لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۲۶

معاون مستعفی محیط زیست ایران در خارج سکوت خود را شکست: امنیت نداشتیم


کاوه مدنی، معاون سازمان محیط زیست دو روز پس از انتشار خبر استعفای خود، دلایل این استعفا را فشارهای ناشی از «غیرخودی» بودن در جمهوری اسلامی اعلام کرد.

آقای مدنی که در پی سفر به خارج از کشور استعفا داد، روز چهارشنبه ۲۹ فروردین با انتشار متن استعفای خود به سرکشی غیرقانونی به حریم خصوصی خود توسط نهادهای امنیتی اشاره کرد.

در نامه استعفای آقای مدنی خطاب به رئیس سازمان حفاظت محیط زیست آمده است: «در بدو ورود به ایران، در غیاب هرگونه مجوز قضایی، همه سخت افزارهای شخصی و حساب‌های کاربری من مورد دستبرد قرار گرفت و حریم شخصی و حقوق شهروندی من در همان ابتدای کار نقض شد.»

او با بیان اینکه از سوی برخی «دلواپسان» «غیرخودی» محسوب می‌شود، نوشت: «با گذشت چند ماه از آغاز به کار من حواشی ایجاد شده علیه من نه تنها کمرنگ نشد بلکه عزیزانم را نیز تحت الشعاع قرار داد.»

انتشار خبر خروج از کشور کاوه مدنی چندی پس از آن صورت گرفت که تصاویری خصوصی از او، مربوط به دوران پیش از مسئولیتش در سازمان حفاظت از محیط زیست، در فضای مجازی منتشر شد.

از سوی دیگر، در نخستین واکنش رسمی به خروج آقای مدنی از کشور و استعفای او، عباس جعفری دولت آبادی دادستان کل کشور، روز چهارشنبه بدون اشاره به نام کاوه مدنی، خروج او از کشور را نوعی فرار توصیف کرد و دلیل آنرا پیشرفت در تحقیقات پرونده مربوط به فعالان زیست محیطی متهم به جاسوسی دانست.

آقای مدنی پیشتر نیز در جریان بازداشت تعدادی از فعالان محیط زیست و مرگ کاووس سیدامامی، استاد دانشگاه و یکی از فعالان بازداشت شده، به دستگاه قضایی احضار شده بود. اوایل بهمن ماه، محمود صادقی، نماینده تهران در مجلس اعلام کرد که از رئیس سازمان محیط زیست موضوع بازداشت فعالان زیست محیطی را پرسیده است اما متوجه شده که معاون رئیس سازمان نیز برای مدتی بازداشت بوده است.

آقای مدنی روز سه شنبه در پی انتشار خبر استعفا و در واکنش به کاربرانی که با هشتگ «متهم گریخت» به او اتهاماتی زده بودند، نوشت: «آری، متهم گریخت از سرزمینی که در آن، جاهلان مجازی، علم و دانش و تخصص را پس می زدند و با توهم توطئه در جستجوی محکومی بودند تا همه مشکلات را بر گردن گیرد چرا که آنها خوب دریافته بودند که پیدا کردن مقصر و دشمن و جاسوس، از مسئولیت پذیری و مشارکت در حل مشکلات، بسی آسان تر است.»

استعفای خبرساز

خروج آقای مدنی از کشور و استعفای او از این نظر خبرساز شد که او از معدود نخبگان تحصیلکرده خارج از ایران بود که برای کمک به بهبود وضعیت کشور به ایران بازگشته بود. اما حال استعفای او، در فضای مجازی و توئیتر بازتاب زیادی داشته است:

محمود صادقی، نماینده مجلس شورای اسلامی روز دوشنبه ۲۷ فروردین در پیامی در توئیتر خود با اعلام استعفای کاوه مدنی و خروج او از کشور نوشت: «درس عبرتی برای نخبگان ایرانی مقیم خارج از کشور!»

کاوه مدنی که در آذرماه سال گذشته به عنوان نایب رئیس مجمع ملل محیط زیست جهان انتخاب شد، متولد ۱۳۶۰ در تهران است که بعد از فارغ‌التحصیلی در رشته مهندسی عمران از دانشگاه تبریز به منظور ادامه تحصیل عازم سوئد شد و در رشته منابع آب از دانشگاه لوند در مقطع کارشناسی ارشد فارغ‌التحصیل شد.

او سپس مدرک دکترا را در رشته مهندسی عمران و محیط زیست از دانشگاه کالیفرنیا دریافت کرد و پس از آن دوره پسا دکتری را در رشته اقتصاد و سیاست محیط‌ زیست در همان دانشگاه به پایان رساند.

او همچنین استاد دانشگاه امپریال کالج لندن بوده است. آقای مدنی در سال ۲۰۱۶ به عنوان نخستین محقق و دانشمند جوان ایرانی جایزه برجسته علوم زمین را از اتحادیه اروپایی علوم زمین دریافت کرد.

آقای مدنی پاییز سال گذشته در پی تلاش های دولت برای یافتن راهکار برون رفت کشور از بحران‌های زیست محیطی از جمله خشکسالی، از سوی عیسی کلانتری، رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست به عنوان معاون آموزش و پژوهش آن سازمان دعوت به کار شد و به ایران آمد.

با این حال، بازداشت فعالان محیط زیست از سوی اطلاعات سپاه پاسداران، احضار او از سوی قوه قضائیه، انتشار تصاویر خصوصی او در یک مهمانی در خارج کشور و فشارهای دستگاه‌های امنیتی، چالش‌هایی بود که آقای مدنی در طول چند ماه فعالیت خود در ایران با آن مواجه بود و سرانجام به استعفای او منجر شد.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG