لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۰۹

راهپیمایی هواداران حفظ یکپارچگی بریتانیا در اسکاتلند


تظاهرات گروهی از موافقان و مخالفان استقلال اسکاتلند پیش از سخنرانی اد میلیبند نماینده پارلمان بریتانیا –کیلبراید، ۱۳ شهریور ۱۳۹۳
تظاهرات گروهی از موافقان و مخالفان استقلال اسکاتلند پیش از سخنرانی اد میلیبند نماینده پارلمان بریتانیا –کیلبراید، ۱۳ شهریور ۱۳۹۳

مردم اسکاتلند، روز پنجشنبه در همه پرسی استقلال از بریتانیا یا ادامه اتحاد ۳۰۷ ساله با آن شرکت خواهند کرد. مخالفان می‌گویند استقلال‌طلبان پیامدهای جداشدن از بریتانیا را درنظر نگرفته اند.

در حدود ۱۲.۰۰۰ نفر از یونیونیست‌ها – هواداران یکپارچگی کشور متحد بریتانیای کبیر، روز شنبه در یک راهپیمای پرشور در ادینبورو از ماندن اسکاتلند در پادشاهی متحده بریتانیا حمایت کردند.

به گزارش رویترز، راهپیمایان با کلاه‌ مخصوصی که نماد مردم بریتانیاست، روبان‌های نارنجی که آن هم نشان ویژه سازمان برادری پروتستان‌های کشورهای مشترک المنافع بریتانیاست، همراه با گروه‌های موسیقی، با طبل و نی‌لبک در خیابان‌های محله قدیم ادینبورو به راه افتادند. آن‌ها می‌گفتند همه‌پرسی استقلال اسکاتلند – که پنج روز دیگر برگزار می‌شود، فرهنگ و تاریخ‌شان را تهدید می‌کند. جیم پرنتیس، که از جنوب گلاسکو برای تماشای راهپیمای به ادینبورو رفته بود، گفت: «این تاریخ شماست که از شما گرفته می‌شود. به نوه‌هایتان چه می‌خواهید بگویید؟»

تظاهرات روز شنبه از سوی سازمان برادری پروتستان‌های کشورهای متحد بریتانیا برگزار شده بود. کارزار مخالف با تجزیه بریتانیای کبیر، موسوم به جنبش «باهم بودن بهتر است»، گفته بود راهپیمایی امروز از طرف آنها نبوده.

رأی اسکاتلند به استقلال می‌تواند بریتانیا و ایرلند را هم به بازنگری روابط خود براساس قانون اساسی وادارد – موضوعی که صلح شکننده میان کاتولیک‌ها و پروتستان‌ها را در آن منطقه تهدید می‌کند.

پرچم اتحادیه

با این همه، جو راهپیمایی در شهر قدیم ادینبورو که سابقه‌اش به قرون وسطی برمی‌گردد، بیشتر به جشن و شادی می‌مانست. عده زیادی از مردم پرچم‌ کشور پادشاهی متحده بریتانیا و پرچم اسکاتلند را در دست داشتند که روز آن نوشته شده بود: «به بریتانیایی بودنم افتخار می‌کنم؛ به اسکاتلندی بودنم افتخار می‌کنم.»

از سوی دیگر، هواداران استقلال اسکاتلند می‌گویند وقت آن است که اسکاتلندحاکمیت ارضی و استقلال عمل خود را، فارغ از دولتمردان لندن، کسب کند.

چند روز مانده به همه‌پرسی، نظرسنجی‌ها از شمار تقریباً برابر موافقان و موافقان حکایت دارد.

عواقب سیاسی و اقتصادی استقلال

اما تحلیلگران بر این باورند که جدایی از بریتانیا برای اسکاتلند یک فاجعه اقتصادی در پی خواهد داشت. یک بانک معتبر جهانی ‎گفته رأی دهندگان و سیاستمداران نتوانسته اند پی‌آمدهای منفی جدایی اسکاتلند از بریتانیا را درک کنند. شهر ادینبورو، دومین شهر بزرگ اسکاتلند بعد از گلاسکو، از دو قرن پیش مرکز بانکداری بریتانیای متحد بوده، و هم اکنون یکی از مراکز عمده اقتصادی و بانکداری اروپا به شمار می‌رود. اما رویال بانک و چند بانک عمده دیگر بریتانیا گفته‌اند که در صورت استقلال اسکاتلند، به بریتانیا نقل مکان می‌کنند.

برخی می‌گویند الکس سموند، وزیر اول دولت محلی اسکاتلند فکر کرده با بهره‌برداری از نفت برنت دریای شمال می تواند زندگی مردم را تأمین کند «ولی وقتی ذخایر نفت تمام شود چه؟»

نظر ملکه بریتانیا

دفتر الیزابت دوم ملکه بریتانیا اعلام کرده که به نظر ملکه، استقلال اسکاتلند به مردم اسکاتلند مربوط است، و شخص وی به هیچ وجه قصد ندارد روی رفراندوم مربوط به تاثیر بگذارد. البته در مورد این که ریاست تشریفاتی خانواده سلطنتی بریتانیا بر اسکاتلند ادامه خواهد داشت یا نه اختلاف نظر وجود دارد.

الکس سموند پیشتر گفته بود که اگر در رفراندوم روز ۱۸ سپتامبر استقلال رای بیاورد ملکه الیزابت «بازهم ملکه همه اسکاتلندی‌ها خواهد بود.»

و نظر سنجی‌ روابط عمومی دولت بریتانیا در اوایل ماه سپتامبر حاکی از آن بود که۵۴% مردم اسکاتلند موافق آن هستند که در صورت استقلال هم خانواده سلطنتی ریاست تشریفاتی آن را برعهده داشته باشد. این ناحیه حفظ شود. ۳۹% درصد با این نظر مخالف هستند.

XS
SM
MD
LG