لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۰۸

نیکلا سارکوزی به جهان سیاست بازمی گردد


سارکوزی نوشته است نمی تواند بنشیند و نظاره گر اوضاعی باشد که فرانسه اکنون در آن است، تماشاگر نابودی مباحثه های سیاسی و تداوم شکاف های انحرافی در میان اپوزیسیون باشد.

رئیس جمهوری پیشین فرانسه قصد دارد در مقام رهبر حزب UMP یا «اتحاد برای جنبش مردمی» نخستین گام را به سوی شرکت در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۷ بردارد. او در فیس بوک خود که بیش از یک میلیون دنبال کننده دارد، نوشته است: «من داوطلب ریاست بر خانواده سیاسی ام هستم.»

نوشته سرکاوزی بر فیس بوک نشان دهنده نتیجه ماه ها رایزنی و تامل سارکوزی ۵۹ ساله و محافظه کار است که پس از شکست در انتخابات ریاست جمهوری در سال ۲۰۱۲ اعلام کرده بود که از سیاست کناره گیری می کند.

انتخابات حزب اتحاد برای جنبش مردمی در نوامبر برگزار می شود.

آقای سارکوزی همچنین نوشته است نمی تواند «بنشیند و نظاره گر اوضاعی باشد که فرانسه اکنون در آن است، تماشاگر نابودی مباحثه های سیاسی و تداوم شکاف های انحرافی در میان اپوزیسیون باشد.»

به نوشته گاردین، همان گونه که بر همگان روشن بود که سارکوزی قصد ماند در بیرون گود سیاست را ندارد، اکنون نیز تردیدی وجود ندارد که اگر او به رهبری حزب اتحاد برسد با فرانسوا اولاند در سال ۲۰۱۷ وارد میدان مبارزه خواهدشد.

سارکوزی در پیام طولانی اش که با عنوان «دوستان عزیز» شروع شده می گوید بیرون بودن از دایره ریاست جمهوری به او فرصت داد پس از آن همه سال های پرجنب و جوش تامل کند و «به گذشته بنگرم و به تحلیل کارهایم در دوران ریاست جمهوری بنشینم، از آن ها عبرت بگیرم... بیهودگی برخی احساسات را دریابم و هرگونه حس انتقام جویی وبرخورد و مقابله را به کناری بگذارم».

او می گوید این همه را «سبکبار از قدرت که روابط انسانی را در هم فرومی پیچد» انجام داده است.

او می نویسد به «فرصت بازگشت به زندگی سیاسی که آن را بی تلخ کامی و بی پشیمانی رها کردم» نگاهی تیز و ژرف انداخته است و «درپایان این تاملات عمیق بر آن شدم به مردم فرانسه گزینه سیاسی جدیدی ارائه دهم.»

نوشته نیکلا سارکوزی نقطه پایانی است بر رایزنی های دوسال گذشته درمورد حضور یا عدم حضور او در معرکه سیاست. سارکوزی پیش از شکستش در انتخابات ۲۰۱۲ در برابر فرانسوا اولاند گفته بود اگر ببازد «دیگر هیچ کس خبری از من نخواهد شنید». با این حال سارکوزی پس از ترک الیزه و سکوتی سه ماهه همواره با ایما و اشاره از ترک نکردن عرصه سیاست گفته است.

از آن پس او بانام مستعار «کارت پستال» به صورت تصویری مردم فرانسه را از حال و روز خود و همسرش کارلا برونئی-سارکوزی با خبر کرده و نشان داده است که آن دو بیرون از دنیای سیاست زندگی خوشی دارند و از حرفه «جدید» خود به عنوان خطیبی با دستمزد بسیار گزاف در سراسر جهان خبر داده است. در پشت صحنه نیز با سران کشورها دیدارهایی داشته که از بیم ازدست دادن آن روابط آن ها را درفضای خصوصی نگاه داشته است.

با این حال او اکنون در مرکز یک سلسله تحقیقات قانونی قرار دارد. حسابرسان انتخابات ۲۰۱۲ حساب های کمپین انتخاباتی او را نپذیرفتند و از او خواستند مبلغ ۲۸۶ هزار دلار را که توسط اعضای حزب اتحاد گردآوری شده بود، بازپس دهد.

سال گذشته نیز تحقیقات قضایی درمورد این که سارکوزی از معمر قذافی برای برگزاری کمپین انتخاباتی سال ۲۰۰۷ خود پول گرفته است انجام گرفت. در ماه ژوئیه او برای پاسخ گویی به پلیس در مورد دعاوی مربوط به سوء استفاده از قدرت بازداشت شد.

پس این اقدام نامنتظر، سارکوزی در تلویزیون ظاهر شد. خود را قربانی دشمنی های سیاسی دانست و اتهام ها را «مسخره» خواند. او در تابستان نیز در جریان تحقیقات در مورد درآمد حزب اتحاد مورد تحقیق و تفحص قرار گرفت. حزب اتحاد که پس از شکست انتخاباتی دو سال و نیم پیش سارکوزی، عرصه نزاع های داخلی ست، در ماه نوامبر رهبر جدیدی انتخاب می کند و به داوطلبان ریاست دوماه برای تبلیغات انتخاباتی وقت داده است. احتمال می رود رقیبان سارکوزی الن ژوپه و فرانسوا فییون، دو نخست وزیر پیشین، اگزاویه برتران وزیر پیشین کار و اشتغال و برخی اعضای جوان تر حزب باشند.

تحلیلگران سیاسی در فرانسه می گویند سارکوزی بازگشت خود به قدرت را در سه مرحله «رسمی» خواهد کرد. ابتدا با اعلام آن در فیس بوک، سپس با نوشتن مقاله هایی در روزنامه ها، و در مرحله سوم با حضور بر پرده تلویزیون.

بریس اورت فو، یکی از نزدیک ترین یاران و مشاوران سارکوزی به رادیوی اروپ ۱ گفته است: «بزرگ ترین نگرانی سارکوزی امروز وضعیت کشور است و آنچه دارد به سر هم وطنانش می آید».

فرانسوا اولاند روز پنجشنبه در کنفرانس خبری دو سال یک بارش، بی آن که نامی از سارکوزی بیاورد گفت: «کسانی که دیروز و پریروز حکومت کرده اند حق دارند که فردا و پس فردا هم در فکر حکومت باشند. این قانون دمکراسی ست».

فییون که چندان برای بازگشت نهایی سارکوزی سر و دستار نینداخته، گفته است که بهتر است خونی تازه در رهبری حزب جریان یابد:«بهتر است که این مسئولیت به نسل جدید سپرده شود... تا نهضت ما را رهبری کند و بر چالش های مالی و حقوقی فائق آید.»

پاسکال پرینو، مدیر اندیشکده علوم سیاسی فرانسه می گوید اگر سارکوزی بازگردد باید رفتارش را عوض کند: «و مشکل درست همین جاست.» او به روزنامه له زکو گفت:«فکر می کنم عوض کردن شخصیت کار مشکلی باشد. سارکوزی در سال ۲۰۱۲ باخت. شکست خورد. ولی آن موقع نخواست به عقب بنگرد و شکست خود یا حزبش را تجزیه و تحلیل کند. برای سارکوزی کار مشکلی است که به گذشته بنگرد و بپرسد چرا آن زمان خراب کرد».

واکنش به خبر بازگشت سارکوزی به قدرت مختلف بوده است. کریستیان استروزی، شهردار نیس، که حزب اتحاد را نیز در مجلس نمایندگی می کند، و از دوستان نزدیک سارکوزی است، توییت کرد که: «نیکلا سارکوزی وظیفه را برگزید. در کنار او امیدهای تازه ای برای فرانسه خواهیم داشت.»

با این حال فرانسوا دو روگی، رئیس حزب محیط زیست در مجمع ملی یا پارلمان فرانسه نوشت: «نیکلا سارکوزی برای نجات فرانسه برنمی گردد.. او فرانسه را نابود کرد. او برای نجات حزب اتحاد برنمی گردد... او این حزب را نابود کرد. با اختراع دوباره خودش به عنوان رهبر حزب اتحاد آیا به فکر نجات آبروی حقوقی اش نیست؟»

نظرسنجی اخیری که موسسه ایفوپ فرانسه برای نشریه پاری ماچ انجام داده نشان می دهد که ۶۶درصد رای دهندگان فرانسوی هوادار الن ژوپه و ۴۳ درصد طرفدار سارکوزی هستند. اما در میان اعضای حزب اتحاد هردو آرای تقریبا برابری دارند.

کریستوفر باربیه، دبیر مجله لکسپرس نوشته است: «اگر اکنون کنت مونت کریستو زنده بود، ازهمه بیشتر رای می آورد. فرانسوی ها عاشق داستان های مربوط به بازگشت قهرمانان و بخت را به مبارزه طلبیدن و داستان های انتقام گیری و رو کم کنی هستند. از آدم های یک دنده و پوست کلفت و جانزن و جاخالی کن که تن به شکست نمی دهند، خوششان می آید».

XS
SM
MD
LG