لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۲۸

صحنه قتل و جانسپاری ندا آقا سلطان برنده جایزه جورج پولک، مهم ترین جایزه خبرنگاری جهان برای بهترین فیلم خبری سال شد


صحنه قتل و جانسپاری ندا آقا سلطان برنده جایزه جورج پولک، مهم ترین جایزه خبرنگاری جهان برای بهترین فیلم خبری سال شد
صحنه قتل و جانسپاری ندا آقا سلطان برنده جایزه جورج پولک، مهم ترین جایزه خبرنگاری جهان برای بهترین فیلم خبری سال شد

یکی از معتبرترین جوایز روزنامه نگاری برای بهترین فیلم خبری سال به فیلمی داده شد که فردناشناسی از صحنه قتل و جان سپاری «ندا آقاسلطان» دروقایع اعتراضات پس از انتخابات ماه ژوئن گذشته در ایران گرفته است.

در روز ٣٠ خرداد ١٣٨٨، جهان درچند لحظه کوتاه شاهد صحنه ای بود که یک فرد ناشناس با دوربین تلفن همراه خود از صحنه دلخراش قتل و جانسپاری «ندا آقا سلطان» ثبت کرده بود. صحنه ای کوتاه و تکان دهنده که فردی در آن فریاد می زد:«ندا نترس...ندا نرو». صحنه ای که درعرض چند دقیقه ازشبکه های سراسری خبری جهان بارها و بارها پخش شد و درسایت «یوتیوب» به نمایش گذاشته شد.

بنا برگزارش خبرگزاری آسوشیتد پرس، این نخستین بار است که اهدا کنندگان جوایز «جورج پولاک» یکی از معتبرترین جوایز روزنامه نگاری که هرساله از طرف دانشگاه «لانگ آیلند» در نیویورک به برنده آن اهدا می شود، یک فرد ناشناس و ناشناخته را به عنوان برترین گزارشگر خبری سال برگزیده اند.

جان دارنتون، سرپرست هیئت اهدا کننده جوایز روزنامه نگاری «جورج پولک» در بیانیه ای اعلام کرده است که «صحنه کوتاه مرگ ندا آقا سلطان، ایکی زشهدای جنبش های مردمی داخل ایران ، توسط یک فرد ناشناس فیلم برداری و منتشر شده است اما میلیون ها تن از مردم در سراسر جهان آن را دیده اند و این اثر به تصویری نمادین از مقاومت مردم ایران مبدل شده است». او ضمن این بیانیه به نقش مهمی که شبکه های اجتماعی اینترنتی در زندگی مردم ایفا می کنند اشاره کرده است و امکاناتی که از طریق آن برای مردم عادی مهیا شده است. امکاناتی که اجازه می دهد که یک رهگذر و یک فرد عادی بتواند از طریق آن به این صورت خبررسانی کند. دارلنتون در ادامه این بیانیه می نویسد:«انتشارفیلم کوتاه صحنه جانسپاری «ندا آقاسلطان» ضربه سنگینی برای رژیم جمهوری اسلامی بوده است. این فیلم توانست به جهانیان نشان دهد که رژیم ایران چه رفتارخشونت آمیزی درمقابل مردمی که در یک تجمع مسالمت آمیز شرکت کرده بودند ازخود نشان داده است. رسانه های جمهوری اسلامی همه تلاش خود را به کاربردند تا نشان دهند که این ها همه توطئه بوده است اما موفق نشدند.»

درطول هفته ها و ماه های گذشته از پس از قتل ندا آقاسلطان، مقامات جمهوری اسلامی هرگونه ارتباط با انجام این قتل را تکذیب کردند و دیگران از جمله پزشک ایرانی به نام آرش حجازی، خبرنگاران خارجی، خود تظاهرکنندگان ، رهگذران و حتی نامزد ندا آقا سلطان را به دست داشتن در توطئه قتل او متهم خوانده اند.

دستگاه های دولتی برای اثبات نظریات خود تا جایی پیش رفتند که حتی دست به برگزاری تظاهرات و اجرای چند تئاتر خیابانی علیه متهمان این قتل زدند. این موارد نتایجی جز واکنش های منفی از سوی معترضان و به ویژه بستگان ندا آقا سلطان در پی نداشته است.

فیلم خبری واقعه قتل و جان سپاری ندا آقا سلطان در شرایطی برنده مهم ترین جایزه خبرنگاری آمریکا وجهان می شود که رژیم جمهوری اسلامی محدودیت ها و ممنوعیت های شدیدی در زمینه انتشار و دسترسی مردم ایران به اخبار و تحولات داخلی به اجرا گذاشته است. کار تهیه و انتشار گزارش های خبری و تصویری اعتراضات مردمی در داخل ایران توسط خود مردم با استفاده از تکنولوژی و حتی وسائل ابتدائی پدیده ای جدیدی است درعرصه خبررسانی که نوعی مقابله با سانسور به شمار می رود.

جایزه سالیانه روزنامه نگاری جورج پولک از سال ١٩٤٨ به یاد «دیوید پولک» خبرنگار شبکه خبری سی بی اس که هنگام تهیه خبر از جنگ های داخلی یونان جان خود را از دست داد به برندگان آن در رشته های مختلف روزنامه نگاری اهدا می شود.

برخی از برجسته ترین روزنامه نگاران آمریکایی و خارجی از برندگان این جایزه معتبر آمریکا هستند و امسال نیز «دیوید رودز» گزارشگر روزنامه «نیویورک تایمز» برای نوشتن گزارشی از ماجرای ربوده شدن و اسارت خود توسط طالبان مورد تقدیر قرار گرفت.

XS
SM
MD
LG