لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۵۵

ریچارد نیکسون


ريچارد نيکسون در حال سخنرانی در جريان مبارزات انتخاباتی در اورگون - ماه مه ۱۹۶۸
ريچارد نيکسون در حال سخنرانی در جريان مبارزات انتخاباتی در اورگون - ماه مه ۱۹۶۸

ریچارد نیکسون، بین سالهای ۱۹۶۹ تا ۱۹۷۴ میلادی ریاست جمهوری آمریکا را بر عهده داشت.

این دوران همزمان با ۱۳۴۷ تا ۱۳۵۳ خورشیدی و سالهای پادشاهی محمد رضا پهلوی درایران است.

ریچارد نیکسون، سی و هفتمین رییس جمهوری آمریکا

برقراری صلح و آشتی نخستین هدف رئيس جمهوری ریچارد نیکسون بود. کشور بدلیل اغتشاش و آشوب اعتراضات ضد جنگ ويتنام در شهرها بشدت دچار دودستگی و تفرقه شده بود.

ریچارد نیکسون در دوران ریاست جمهوری اش توانست روابط آمریکا با اتحاد جماهیر شوروی و چین را بهبود بخشد، اما رسوایی واترگیت سبب شد اختلافات تازه ای در کشور بوجود آید که در نهایت منجر به استعفای نیکسون شد.

ریچارد نیکسون بسال ۱۹۱۳ در کالیفرنیا بدنیا آمد. وی شاگرد بسیار ممتاز کالج ویتیر بود و در دانشگاه دوک حقوق خواند. او با پاتریشیا رایان ازدواج کرد و حاصل این ازدواج دو دختر به نامهای پاتریشیا و جولی بود. در دوران جنگ جهانی دوم نیکسون در نیروی دریایی در اقیانوس آرام خدمت می کرد.

پس از خاتمه خدمت سربازی، نیکسون در اواسط دهه ۱۹۴۰ به عضویت مجلس نمایندگان آمریکا درآمد و در سال ۱۹۵۰ به سنای آمریکا راه یافت. دو سال بعد ژنرال آیزنهاور، نیکسون سی و نه ساله را به عنوان معاون خود در انتخابات ریاست جمهوری انتخاب کرد.

نیکسون در سال ۱۹۶۰ به عنوان نامزد جمهوری خواهان در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کرد و با اختلاف اندکی به جان اف کندی باخت. وی بار ديگر در ۱۹۶۸ توسط جمهوری خواهان برای مقام ریاست جمهوری نامزد شد. نیکسون این بار در انتخابات برنده و به عنوان سی و هفتمین رییس جمهوری آمریکا وارد کاخ سفید شد.

ایالات متحده آمریکا در آن زمان ۲۰۳ میلیون و ۳۰۲ هزار و ۳۱ نفر جمعیت داشت.

دستاوردهای دولت نیکسون

برنامه های جامع زیست محیطی، قانون جدید ضد جرایم و جنایات و قانون مالیات از جمله دستاوردهای دولت نیکسون بود.

یکی از مهمترین اتفاقات دوره نیکسون سال ۱۹۶۹ روی داد، زمانیکه فضانوردان آمریکایی برای نخستین بار قدم بر روی کره ماه گذاشتند.

سیاست خارجی

در زمینه سیاست خارجی، نیکسون برای ثبات جهانی تلاش بسیاری کرد. در سال ۱۹۷۲ با سفر به پکن و مسکو از تنشها کاست . حاصل نشست ریچارد نیکسون با لئونید برژنف، رهبر شوروی به تدوین معاهده محدود کردن سلاح های اتمی منجر شد.

در ۱۹۷۴ هنری کیسینجر، وزیر امور خارجه دولت نیکسون، نقش واسطه را در مذاکرات اسراییل و مخالفانش مصر و سوریه بازی کرد.

سفر تاریخی نیکسون به کشور کمونیستی چین مقدمات عادی سازی روابط دو کشور آمریکا و چین را فراهم کرد که سرانجام به عالیترین سطح دیپلماتیک رسید.

ریچارد نیکسون در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۹۷۲ با اختلاف فاحشی جورج مک گاورن، رقیب دموکراتش را شکست داد و به این ترتیب دور دوم ریاست جمهوری نیکسون آغاز شد.

داستان واترگیت

هنوز چند ماه از دور دوم ریاست جمهوری نیکسون نگذشته بود که رسوایی واترگیت پیش آمد. داستان از این قرار بود که در جریان رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری در دفتر کمیته ملی حزب دموکرات در طبقه ششم ساختمان هتل واترگیت شهر واشنگتن دی سی، دستگاه استراق سمع کار گذاشته شده بود.

در تحقیقات مشخص شد که ردپای این جریان به مقامهای کمیته انتخاب مجدد رییس جمهوری باز می گردد. نیکسون هر گونه دخالت در این ماجرا را انکار کرد اما دادگاه از رئيس جمهوری خواست تا نوار های صوتی مکالمات کاخ سفيد را تحویل دهد.

هم زمان با ماجرای واترگیت در نتیجه رسوایی دیگری که در ایالت مریلند پیش آمده بود آگنیو، معاون رییس جمهوری، استعفا داد.

نیکسون قطعا با استیضاح مواجه بود. از همین رو روز هشتم اوت سال ۱۹۷۴ استعفا داد. ریچارد نیکسون تنها رییس جمهوری در تاریخ آمریکا است که با استعفا مقام ریاست جمهوری را ترک کرد.

نیکسون در سالهای آخر عمر چندین کتاب در زمینه تجربیاتش در زندگی شخصی و سیاست خارجی نوشت.

سی و هفتمین رییس جمهوری آمریکا روز ۲۲ آوریل سال ۱۹۹۴ در شهر نیویورک درگذشت.

XS
SM
MD
LG