لینکهای قابل دسترسی

پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۳۴

کنسرت یانی در ایران، شاید نزدیکی تهران و واشنگتن


گزارش خبرگزاری بلومبرگ از احتمال برگزاری کنسرت یانی در ایران و تاثیر آن بر روابط ایران و آمریکا
گزارش خبرگزاری بلومبرگ از احتمال برگزاری کنسرت یانی در ایران و تاثیر آن بر روابط ایران و آمریکا

خبرگزاری آمریکایی بلومبرگ در مقاله‌ای به قلم ایندیرا لاکشمانان به احتمال برگزاری کنسرت یانی، موسیقیدان یونانی تبار آمریکایی، در ایران پرداخت و نوشت آیا او می‌تواند با فائق آمدن بر تحریم‌ها، -چیزی که مذاکره‌کنندگان ایران و آمریکا تاکنون موفق نشده‌اند- یعنی به نزدیکی دو کشور، کمک کند؟

نویسنده مقاله به «دیپلماسی پینگ پنگ» که حدود ۴۰ سال پیش موجب نزدیک شدن بیشتر ایالات متحده و چین شد، اشاره کرده و می‌نویسد اگر یانی و افراد گروه او، به همراه طرفدارانش در ایران، بتوانند بر مشکلات فائق آیند و مقدمات برگزاری کنسرت در آن کشور را فراهم کنند سال آینده میلادی شاهد دیپلماسی «گوش‌نواز» در ایران خواهیم بود.

با این حال پیام موسیقی خنیاگر این نوازنده یونانی‌تبار تنها در صورتی می‌تواند به ایران برسد که او بتواند با چراغ سبز مقام‌های مسئول در تهران و واشنگتن، نخستین هنرمند غربی باشد که پس از انقلاب اسلامی ۱۳۵۷ در ایران کنسرت موسیقی برگزار می‌کند.

در سال‌های گذشته، محافظه‌کاران ایران تلاش‌های هنرمندان غربی را برای اجرا در ایران ناکام گذشته‌اند، اما خبرگزاری مهر روز چهارشنبه ۱۹ آذر ماه از قول حسین نوش‌آبادی سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نوشت اگر درخواست رسمی از جانب یانی دریافت کنیم و قوانین کشور نیز رعایت شوند، وزارت متبوع او با اجرای کنسرت یانی در ایران مخالفتی نخواهد داشت.

با این حال این است یانی تابعیت ایالات متحده را دارد و باید از وزارت خزانه‌داری آمریکا مجوزهای لازم برای اجرای کنسرت در ایران – که از سوی واشنگتن تحت تحریم قرار گرفته – را نیز دریافت کند.

نویسنده بلومبرگ در ادامه به گفتگوی تلفنی خود با وکیل و مدیر برنامه‌های یانی اشاره کرده و می‌نویسد آن ها از تحریم‌ها، ممنوعیت ارسال کالا و خدمات، و همین طور اجرای برنامه در ایران آگاه بوده و در حال آماده کردن درخواست رسمی برای اخذ مجوزی ویژه برای این منظور هستند.

به گفته آن ها، از آن جا که نیت این هنرمند آمریکایی از انجام کنسرت در ایران، غیرسیاسی بوده، آن ها امیدوارند که بتوانند مجوز لازم را از دولت آمریکا بگیرند.

لیزا پریگر، از اعضای یک شرکت حقوقی در نیویورک و واشنگتن که در جریان این موضوع است، می‌گوید «یانی بر این باور است که موسیقی یک زبان بین‌المللی است، از این رو باید در سراسر این کره خاکی در دسترس همگان باشد.»

به گفته این مقام پیشین وزارت بازرگانی آمریکا، «هنگامی که (باراک اوباما) رئیس جمهوری سخت در تلاش است که به نوعی توافق با ایران دست یابد، من فکر می‌کنم چنین تبادل فرهنگی میان دو کشور، شاید موضوعی باشد که دولت نیز با آن موافق باشد.»

به گزارش بلومبرگ، یک مقام وزارت خزانه‌داری ایالات متحده، با این شرط که هویت او فاش نشود، در این زمینه گفته است اگرچه هنرمندان آمریکایی باید درخواست مجوزهای لازم برای اجرای کنسرت در ایران را بکنند، اما با این حال به ضوابطی وجود دارد که اخذ مجوز برای تبادلات فرهنگی را تسهیل می‌کنند.

پیشتر رسانه‌های ایران از احتمال برگزاری کنسرت ژان میشل ژار، موسیقیدان معروف فرانسوی دهه ۷۰ میلادی که آثارش در میان ایرانی‌ها طرفدار زیادی داشت، نیز خبر داده‌اند، هرچند هنوز تاریخی برای آن تعیین نشده است.

یانی و ژان میشل ژار، نخستین هنرمندان غربی نیستند که قصد اجرای برنامه در ایران دارند. در سال ۱۳۸۶ نیز خبر از انجام مقدمات لازم برای برگزاری کنسرت کریس دی برگ، خواننده ایرلندی، منتشر شد که در صورت موفقیت، می‌توانست نخستین هنرمند غربی باشد که پس از انقلاب ۵۷ در ایران به اجرای می‌پرداخت اما هرگز کنسرتی توسط وی برگزار نشد.

XS
SM
MD
LG