لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۵۲

۲۵ نقطه عطف قرن گذشته که آمریکا را تغییر داد


گوشه ای از جشن های روز استقلال آمریکا - ۴ ژوئیه ۲۰۱۶ (۱۴ تیر ماه ۱۳۹۵)
گوشه ای از جشن های روز استقلال آمریکا - ۴ ژوئیه ۲۰۱۶ (۱۴ تیر ماه ۱۳۹۵)

هر سال که ایالات متحده آمریکا خود را برای برگزاری جشن های سالگرد استقلال خود آماده می کند، تشویق مردم به مرور تاریخ کشور نیز امری اجتناب ناپذیر به نظر می رسد.

با این که درک آنچه در چهارم ژوئیه ۱۷۷۶ رخ داد برای هر آمریکایی لازم به نظر می رسد، اما شناخت وقایع عمده و کلیدی در این دوره ۲۴۰ ساله نیز ضروری است.

نشریه تایم سال گذشته میلادی در همین ایام و به مناسبت فرا رسیدن چهارم ژوئیه، از ۲۵ مورخ خواسته بود ۲۵ لحظه یا واقعه مهمی که ایالات متحده را به اینجا رساند، ارسال کنند.

پس از گذشت یک سال، مجله تایم گزارش مفصلی را با عنوان "۲۵ لحظه ای که آمریکا را تغییر داد" در آستانه مراسم امسال منتشر کرد؛ که به صورت فهرست وار در زیر می آید:

۲۵ ژوئن ۱۹۱۰ – قانون ضد برده داری جنسی موسوم به "مان" به تصویب رسید. بر اساس این قانون، قاچاق زنان و دختران به منظور هرگونه استفاده غیراخلاقی ممنوع اعلام شد.

۱۷ دسامبر ۱۹۱۴ – قانون مالیات بر مواد مخدر موسوم به "هریسون" تصویب شد. بر اساس این قانون، بر واردات، تولید، فروش یا توزیع تریاک و مشتقات آن به منظور استفاده مجاز دارویی، مالیات بسته شد.

اواخر ۱۹۱۵، تاریخ دقیق نامشخص – یک تغییر تاریخی همیشه با یک واقعه یا رویداد مهم رخ نمی دهد، بلکه می تواند به واسطه تلاش مردم برای ورود به مفاهیم نوین جهانی هم رقم بخورد. یکی از این موارد، معرفی یک زن جوان سیاهپوست با استفاده از واژه "دوشیزه" در جریان یک کنفرانس توسط کاترین دو پره لمپکین است؛ عنوانی محترمانه برای یک سیاهپوست در جهانی که عموما معتقد به برتری سفیدپوستان بود.

چهارم ژوئن ۱۹۱۷ – وقتی که مردان و بخش اعظم نیروی کار ایالات متحد در جنگ جهانی اول به اروپا اعزام شده بودند، مشکلی جدید در کشور بروز کرد: تامین غذای کافی برای مردم در غیاب کشاورزان. در این زمان بود که ویرجینیا گیلدراسلیو راه حلی به ذهنش رسید و آموزش زنان آمریکایی را در مرکز کشاورزی بدفورد در نیویورک آغاز و طی دو سال، حدود ۲۰ هزار کشاورز زن را برای اعزام به ۴۲ ایالت مختلف آماده کرد.

۱۷ ژانویه ۱۹۲۰ – قانون موسوم به "والستد" در مورد مشروبات الکلی تصویب شد. بر اساس این قانون، نوشیدنی های حاوی بیش از ۵ دهم درصد الکل ممنوع اعلام شدند. موضوعی که باعث شد به چهارمین صنعت بزرگ ایالات متحده آسیب وارد شود و بازار سیاه و قاچاق و جنایات سازمان یافته در این زمینه افزایش یابد.

۱۸ اوت ۱۹۲۰ – متمم نوزدهم قانون اساسی به تصویب رسید. به عقیده برخی مورخان، تصویب این قانون، به مراتب فراتر از اعطای حق رأی به زنان در ایالات متحده بود؛ به این ترتیب که راه را برای پیشرفت و ارتقای جایگاه اجتماعی زنان در آمریکا هموار کرد.

۲۱ مه ۱۹۲۷ – تا پیش از آن که چارلز لیندبرگ پرواز با هواپیما بر فراز اقیانوس اطلس را به اتمام برساند و وارد پاریس شود، ایالات متحده در حوزه هوانوردی از اروپا عقب بود. این موفقیت حتی پیش از احداث شبکه بزرگراهی گسترده در سراسر ایالات متحده، رخ داد. چارلز لیندبرگ همچنین به عنوان نخستین مرد سال مجله تایم انتخاب شد.

۱ آوریل ۱۹۳۰ – در قرن نوزدهم و وقتی که بخش هایی از مکزیک به خاک ایالات متحده الحاق شد، دولت آمریکا مکزیکی ها را در ردیف "نژاد سفید" قرار می‌داد. اما اول آوریل ۱۹۳۰ اداره سرشماری ایالات متحده تصمیم گرفت این طبقه بندی را تغییر دهد و "مکزیکی" را به عنوان یک نژاد جداگانه در نظر بگیرد.

۲۵ ژوئن ۱۹۳۸ – در طول دوران "رکود بزرگ" آمریکا، صندوق پستی روزولت رئیس جمهوری ایالات متحده پر بود از نامه های کارگرانی که می گفتند دستمزد کافی به آنها داده نمی شود و از اهرم قانونی برای درخواست افزایش دستمزد و بهبود شرایط کار برخوردار نیستند. در این زمان بود که قانون استاندارد کار عادلانه تصویب شد. تعیین حداقل دستمزد و پرداخت بیشتر در صورت کار در روزهای تعطیل و از همه مهم تر ممنوعیت کار کودکان، به قانون تبدیل شد.

۱۷ ژوئن ۱۹۴۴ – یک سرباز آمریکایی آفریقایی تبار به نام لروی هنری به اتهام تجاوز به یک زن انگلیسی در بهار ۱۹۴۴، در یک دادگاه نظامی محاکمه شد. وی در ابتدا به اعدام محکوم شد؛ اما انگلیسی ها که عموما از ابعاد تفاوت نژادی در ایالات متحده آگاهی چندانی نداشتند، از این حکم به خشم آمدند و خواستار عفو او شدند. با جهانی شدن این موضوع، ایالات متحده که می خواست رهبری جنگ علیه نژادپرستی آلمان نازی را به عهده بگیرد، فهمید که برای این کار باید از خود شروع کند و در نهایت حکم اعدام این سرباز سیاهپوست را لغو کرد.

۱۰ آوریل ۱۹۴۵ – اولین نمونه پلوتونیم تولیدی در یک سایت سری مرتبط با "پروژه منهتن" در ریچلند ایالت واشنگتن برای آزمایش در یک بمب اتمی جدید، به لوس آلاموس ارسال شد. اما این تنها مقصد این محموله نبود، بلکه در چارجوب پروژه، برای مقاصد پزشکی نیز به چند بیمارستان تحویل داده شد و نخستین تزریق پلوتونیم بر روی انسان در دهم آوریل ۱۹۴۵ انجام گرفت.

۱۵ آوریل ۱۹۴۷ – جکی رابینسون نخستین بازی خود در تیم بروکلین داجرز را در لیگ بیس بال آمریکا انجام داد. این نخستین بار در طول نیم قرن اخیر بود که یک آمریکایی آفریقایی تبار در لیگ حرفه ای بیس بال آمریکا شرکت داشت.

اوت ۱۹۵۶ – پلیس فدرال آمریکا، اف.بی.آی یک برنامه سری ضدجاسوسی را به منظور نظارت بر فعالیت های حزب کمونیست به اجرا گذاشت. اما بلافاصله پس از ناآرامی های تابستان ۱۹۶۷، ادگار هوور توجه خود را به گروه هایی مانند کنفرانس رهبری مسیحی جنوب، کمیته هماهنگی ضدخشونت دانشجویی و حزب پلنگ سیاه – که از دید هوور تهدیدی علیه امنیت ملی آمریکا بودند – معطوف کرد. هر چند ماموریت این برنامه برقراری نظم سیاسی و اجتماعی در ایالات متحده بود، اما حزب پلنگ سیاه، که یک سازمان چپگرای انقلابی سیاهپوستان بود، به دنبال نظمی متفاوت در کشور بود. برنامه ضدجاسوسی اف.بی.آی با این که مسئول بسیاری از حوادث مخرب در تاریخ دولت آمریکا شناخته شد، اما در عین حال زمینه ساز نوعی سازش بین دولت و این گروه ها برای ایجاد دگرگونی در عرصه حقوق مدنی، به ویژه با گروه های طرفدار حقوق سیاهپوستان، شد.

۱۹ فوریه ۱۹۶۳ – چاپ کتاب "عرفان زنانه" نوشته بتی فریدان نشانه ای از چرخش در زندگی آمریکایی بود. چرا که وی این موضوع را در کتاب خود مطرح کرد که زنان سفیدپوستی که در حومه شهرها زندگی می کنند با مشکلی "بدون نام و نشان" مواجه هستند؛ و آن این که این زنان خانه دار، حس می کنند زندگی شان به بطالت می گذرد. در طول ده های بعد که جامعه آمریکا شاهد ورود زنان بیشتری به مراکز آموزشی و بازار کار بود، مشکل مورد اشاره بتی فریدان مفهوم روشن تری پیدا کرد. پدیده ای که – به واسطه افزایش طلاق، زایمان های خارج از ازدواج، رشد استقلال طلبی و ورود زنان به عرضه های سیاسی و قضایی – زندگی آمریکایی را دگرگون کرد.

۳۱ اکتبر ۱۹۶۳ – وقتی پرزیدنت جان اف کندی قانون مراکز منطقه ای درمانی بیماری های روانی را امضا کرد، وی این پیام را داد که آمریکا در زمینه مشکلات و مسائل مربوط به سلامت روان دستخوش تغییر و تحول شده است. در آن زمان بیمارستان های روانی تنها مرکز پذیرش و درمان بیمارانی بودند از مشکلات اعصاب و روان رنج می بردند و حدود نیم یلیون نفر در آمریکا در چنین مراکزی نگهداری می شدند. اما با قانون جدید، بودجه ای معادل ۱۵۰ میلیون دلار برای تاسیس ساخت مراکز منطقه ای و کوچک تر مراقبت های روانی تخصیص یافت.

۳۰ ژانویه ۱۹۷۱ – در دوران پس از جنگ و زمانی که مردم آمریکا برای سفر و گشت و گذار با خودروهای شخصی خود به جاده ها هجوم آورده بودند، میزان آلاینده های سرب در هوا و همچنین در خاک ایالات متحده به شدت افزایش یافت، و اوضاع آنچنان خراب شد که پرزیدنت ریچارد نیکسون آژانس حفاظت محیط زیست را برای رسیدگی به این قبیل مشکلات زیست محیطی تاسیس کرد. یکی از نخستین دستورالعمل های رسمی صادر شده توسط این آژانس، این بود که همه خودورهای آمریکایی باید تا سال ۱۹۷۵ میلادی از بنزین بدون سرب استفاده کنند.

۲۱ اوت ۱۹۷۱ – جرج جکسون، نویسنده و عضو حزب پلنگ سیاه، کشته شد. وی که از فعالان چپگرای آفریقایی تبار بود در ۱۸ سالگی زندانی شد در ۲۹ سالگی، هنگام آنچه اقدام به فرار از زندان گزارش شده است، کشته شد. وی هنگام مرگ ۲۹ سال داشت و در طول حبس نیز به نوشتن کتاب در تحلیل شیوه ها و نارسایی های حبس در آن دوران نوشت. عقاید و نظرات او الهام بخش بسیاری از مردم آمریکا بود.

۱۵ نوامبر ۱۹۷۱ – شرکت اینتل تبلیغات برای ریزپردازنده های جدید خود را آغاز کرد. ریزپردازنده (میکرو پروسسور) قطعهی مهم از رایانه است و ابعاد مدل جدید ۴۰۰۴ اینتل تنها یازده صدم در پانزده صدم اینچ بود که در مقایسه با استانداردهای امروزی هم بزرگ تر بود و هم با پردازش ۶۰ هزار دستورالعمل در ثانیه، عملکرد بسیار کندی داشت؛ امروز ریزپردازنده در هر ثانیه میلیون ها تستورالعمل را پردازش می کنند. اما اینتل ۴۰۰۴ در زمان خودش انقلابی در صنعت رایانه به حساب می آمد.

۲۱ ژوئن ۱۹۷۴ – به دنبال رأی سال ۱۹۵۴ دیوان عالی ایالات متحده در مورد بورد آموزشی مدارس، بسیاری از لیبرال ها و حتی میانه روهای سفیدپوست در شمال، آشکارا تلفیق مدارس (سیاهپوستان و سفیدپوستان) را مشکل جنوب می دانستند. در ژوئن ۱۹۷۴ قاضی فدرال آرتور گریتی جونیور حکم کرد که کمیته مدرسه بوستون بطور عامدانه اقدام به تفکیک نژادی در مدارس عمومی (دولتی) شهر، به ویژه در زمینه اختصاص اتوبوس برای سرویس دانش آموزان، کرده است. بسیاری از جمعیت سفیدپوست شهر با این حکم قاضی مخالفت و برای اجرای آن مقاومت کردند، اما در سال ۱۹۷۵ سنای آمریکا تدابیری برای مبارزه با اینگونه اقدامات خلاف به تصویب رساند.

۲۲ ژوئیه ۱۹۷۷ – یکی از لحظاتی در تاریخ آمریکا سرنوشت ساز بیان شده، هزاران کیلومتر دورتر از خاک ایالات متحده به وقوع پیوست: در چین و هنگامی که دنگ شیائوپینگ در عرصه قدرت سیاسی آن کشور ظهور کرد. وی این پرجمعیت ترین کشور دنیا را به اقتصاد بین المللی پیوند زد؛ اقدامی که تبعات گسترده و گوناگونی در پی داشت. این تصمیم چین موجب نابودی بسیاری از مشاغل تولیدی در ایالات متحده شد. از سوی دیگر تاسیسات و کارحانجات چینی که از سوخت ذغال سنگ استفاده می کردند، نقش بزرگی در تغییرات اقلیمی و تشدید پدیده گرمایش زمین داشتند. تغییرات در صحنه سیاسی هم کم نبود و چرخش پکن از یک حکومت ایدئولوژیک به یک حکومت تمامیت خواه، به پایان جنگ سرد کمک کرد.

۱۵ مه ۱۹۷۸ – تصمیم گیری بین سانتا کلارا پوبلو و مارتینز. طبق قوانین سانتا کلارا پوبلو، کودکان این قبیله بومیان (سرخپوستان) آمریکا که از پدر عضو این قبیله و مادر غیرعضو به دنیا آمده بودند، به عنوان عضوی از قبیله پذیرفته می شدند، اما فرزندان مادر عضو این قبیله و پدر غیرعضو، یک سانتا کلارا پوبلویی محسوب نمی شدند. جولیا مارتینز، یکی از زنان این قبیله بود که با مردی از قبیله ناواجو ازدواج کرد و در چارچوب قانون سال ۱۹۶۸ حقوق مدنی بومیان (سرخپوستان) آمریکا این دعوی حقوقی را مطرح کرد که قوانین داخلی سانتا کلارا پوبلو، حقوق او و دخترش را نقض می کند. در نهایت دیوان عالی در این پرونده، که دعوای حقوق فردی یک شخص و حاکمیت کل قبیله تلقی می شد، وارد شد و رأی به نفع قبیله داد. دعوای حقوقی که تبعات زیادی داشت و باعث پرونده های حقوقی مشابه دیگری از سوی قبایل سرخپوست دیگر مانند "شایان‌" به سرعت با استناد به این حکم رد شوند. به گفته رومن روبیدو، یک وکیل سرخپوست آمریکایی، این اقدام مارتینز، قانون سرخپوستان را ۳۰ سال به عقب برگرداند.

۱۷ مارس ۱۹۸۰ – جیمی کارتر رئیس جمهوری آمریکا قانون پناهجویان را امضا کرد. ایالات متحده کارنامه طولانی در زمینه پذیرش پناهجویانی که به دنبال آزادی هستند دارد. اما تا سال ۱۹۸۰ هیچ سیاست مشخصی در این زمینه وجود نداشت. اما در این سال و با امضاث قانون جدید، این امر دچار تحول شد و ساز و کار متفاوتی پیدا کرد. امروزه جهان پذیرای بیش از ۱۹ میلیون پناهجو است؛ که این رقم چشم گیر را باید مدیون قانون ۱۹۸۰ آمریکا و تاثیر آن بر سایر کشورها در استقبال از پناهجویان دانست.

۴ اکتبر ۱۹۸۲ – مرکز "بتی فورد" افتتاح شد. امروزه با رواج بیشتر مصرف مواد مخدر، ایجاد مراکز ترک اعتیاد و خدمات رسانی به معتادان اهمیت ویژه ای پیدا کرده است. اما در زمان بتی فورد، که خود به مواد افیونی اعتیاد داشت و برای نخستین بار آن را آشکارا و روشن بیان کرد و بحث درباره اعتیاد را در جامعه تغییر داد، وجود چنین مراکزی در آمریکا مرسوم نبود. وی با تغییر دادن نگاه جامعه به مقوله اعتیاد و افتتاح نخستین مرکز درمانی که معتادان بطور داوطلباته به آن مراجعه کنند، نقش اساسی در این زمینه ایفا کرد.

۲ ژانویه ۱۹۸۴ – شیکاگو با اپرا وینفری آشنا شد. اپرا وینفری، که امروزه به عنوان هنرمند و مجری سرشناس تلویزیونی آمریکا مطرح است، برای نخستین بار در سال ۱۹۸۴ وارد شهر شیکاگو در ایالت ایلینوی تا در یک کانال تلویزیونی محلی مشغول به کار شود. در آن زمان اجرای یک برنامه گفت‌وگوی تلویزیونی، توسط یک زن و آن هم یک زن آمریکایی آفریقایی تبار، امری بدیع و جالب بود. در سال ۱۹۸۵ آن برنامه به شوی اپرا وینفری تغییر نام داد و تا امروز یکی از محبوب ترین برنامه های تلویزیونی است و خود خانم وینفری هم یکی از محبوب ترین چهره های ایالات متحده است.

۱۷ ژوئیه ۱۹۸۷ – ساگون پن تبرئه شد. داستان ساگون پن در قالب کلیشه های رایج و متعارف نمی گنجد. هرگز تا پیش از این موردی نبوده که یک مرد جوان سیاهپوست در پرونده قتل یک مامور پلیس تبرئه شود.اما در سال ۱۹۸۶ و در سال ۱۹۸۷، هیئت منصفه دادگاه در دو جلسه جداگانه به اتفاق آرا ساگون پن را – که به شلیک به مامور پلیس اعتراف کرده بود اما آن را دفاع از خود دانسته بود- بی گناه دانستند.

XS
SM
MD
LG