لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۲۶

سیاست محرمانه هواپیماهای بی سرنشین آمریکایی


تلاش هابرای نظم دادن به حملات «پهپادها»
تلاش هابرای نظم دادن به حملات «پهپادها»
روزنامه نیویورک تایمز به نقل از دو مقام دولتی ایالات متحده می نویسد پیشاپیش انتخابات ریاست جمهوری اخیر آمریکا، دولت باراک اوباما با در نظر گرفتن احتمال شکست، چند هفته قبل از رای گیری عملیات هواپیماهای بی سرنشین علیه تروریست ها را تشدید کرد تا رئیس جمهوری جدید استاندارد و روند مشخصی را در این باره تحویل بگیرد.

اهمیت این مسئله پس از ۶ نوامبر (روز انتخابات) کاهش یافت اما با بیش از ۳۰۰ حمله و کشته شدن حدود ۲۵۰۰ نفر در عملیات سیا و ارتش آمریکا از زمان شروع دور اول ریاست جمهوری اوباما، دولت اکنون می کوشد تا جنبه رسمی به ماجرا بدهد و شبهات داخلی را در این زمینه حل و فصل کند.

آقای اوباما و مشاورانش هنوز درباره ادامه کشتن تروریست هائی که امنیت آمریکا را تهدیدمیکنند، از طریق هواپیماهای بدون سرنشین،و یا کمک به دولت های متحد آمریکا برای حمله به دشمنانشان و جلوگیری از حملات آنان،بحث و تبادل نظر می کنند.

با آن که دولت آمریکا به ظاهر سیاست واحدی درمورد استفاده از "پهپاد"ها دارد، اما پشت پرده تنش ها زیاد است. وزارت دفاع و سی آی ای، بر ادامه عملیات هواپیماهای بی سرنشین اصرار دارند و وزارت دادگستری و وزارت خارجه آمریکا و همچنین جان او-برنان، مشاور مبارزه با تروریسم ریاست جمهوری با چنین عملیاتی مخالفند.

از سوی دیگر، توجیه های قضایی دولت آمریکا هنوز کشورهای مخالف را از نظر حقوق بین الملل مجاب نکرده است. تا پیش از ۱۱ سپتامبر 2001، آمریکا قتل هدفمند تروریست ها توسط اسرائیل را محکوم می کرد، و بسیاری از کشورها هنوز با این امر مخالفند.

اما از سال ۲۰۰۲ تاکنون، دو دولت آمریکا اصرار دارند که ایالات متحده در جنگ با القاعده و متحدانش است و قانونا می تواند از خود دفاع کند.

سازمان ملل متحد قرار است سال آینده میلادی مرکزی را برای تحقیق درباره عملیات هواپیماهای بی سرنشین آمریکا افتتاح کند.

تلاش برای تهیه قوانین رسمی قتل های هدفمند تابستان گذشته و پس از آن آغاز شد که اخبار این حملات، که در زمان ریاست جمهوری جرج بوش آغاز شد و توسط باراک اوباما گسترش یافت، از برخی جزئیات درباره نقش رئیس جمهور در تهیه «فهرست ترور» و تایید حملات پرده برداشت. با آن که مقامات امنیت ملی آمریکا می گویند این برنامه قانونی است و رئیس جمهوری و مشاورانش معتقدند که عملیات باید سازماندهی شود، اما قبل از انتخابات با وجود احتمال پیروزی میت رامنی، انجام برخی اقدامات ضروری به نظر می رسید.

یک مقام دولتی که نخواست نامش شود به نیویورک تایمز گفت: «این نگرانی بود که مبادا اختیار از دست ما خارج شود.» با ادامه مذاکرات درباره محدودیت های عملیات پهپاد ها، آقای اوباما نمی خواست این برنامه را به جانشین احتمالی اش تقدیم کند. حالا با پیروزی اوباما در انتخابات از فوریت این برنامه کاسته شده و باراک اوباما تصریح کرده است که روند سازماندهی حملات هواپیماهای بی سرنشین در دست تکمیل است.

علی رغم اظهارات اوباما و همکارانش درباره زیربنای قانونی قتل های هدفمند، برنامه عملیات هواپیماهای بی سرنشین همچنان محرمانه است.

شواهد حاکی از تغییرات اساسی در ماهیت اهداف است. در سال های اول بیشتر حملات، رهبران ارشد القاعده را هدف می گرفت که گمان می شد طرح حمله به آمریکا را در سر دارند. آقای اوباما نیز بعدا گفت که این حملات برای جلوگیری از «توطئه های عملیاتی علیه آمریکا» و مقابله با «شبکه های تروریستی علیه آمریکا» کاربرد دارد.

اما دست کم در دو سال گذشته، بویژه پس از موفقیت سی آی ای در کشتن اسامه بن لادن، بیشتر حملات شبه نظامیانی را نشانه گرفتند که یا با مقامات پاکستان و یا با طالبان در افغانستان می جنگیدند.

برخی حملات آمریکا در یمن شبه نظامیانی را کشت که برای حمله علیه نیروهای نظامی آن کشور آماده می شدند. برخی از آنان درحالی که جلیقه های انفجاری بر تن داشتند کشته شدند.

منتقدان این گونه عملیات می گویند تا وقتی که این شبه نظامیان سوار بر هواپیما عازم نیویورک نباشند تهدید مستقیم علیه آمریکا به شمار نمی روند و آمریکا نباید در لباس نیروی هوایی پاکستان، یمن و یا سومالی ظاهر شود.

از سویی، مسئله حمله علیه افرادی که هویتشان نامشخص است مطرح می شود. باراک اوباما حملات هواپیماهای بی سرنشین را «تلاش هدفمند علیه افرادی که نامشان در فهرست ترور است» توصیف کرده است. اما برای چند سال در پاکستان و یمن، علاوه بر حملات هدفمند علیه تروریست های مشخص، سیا و ارتش آمریکا عملیات هوایی علیه گروه های مظنون و شبه نظامیان نامشخص ترتیب داده اند. چنین حملاتی که مثلا می تواند گروهی از مردان جوان مسلح در یک منطقه تحت کنترل گروه های افراطی را هدف بگیرد، بیشترین اختلاف نظر را در میان مقامات برانگیخته و برخی کارشناسان می پرسند آیا کشتن رزمندگانی که هویتشان نامشخص است، توجیه قانونی دارد؟

در داخل و خارج دولت آمریکا بحث های زیادی درباره این حملات می شود. آنان می گویند مخفی کاری مانع بحث عمومی و بررسی جامع مسئله می شود. کارشناسان میگویند حملات هواپیماهای بی سرنشین در پاکستان و یمن طرفدار ندارد زیرا موجب مرگ غیرنظامیان می شود. آمریکا می گوید درباره شمار غیرنظامیان کشته شده در
حملات مبالغه می شود.

با آن که شماری از کارشناسان به اوباما پیشنهاد می کنند که این عملیات را با جزئیات بیان کند اما به نظر می رسد که این امردر دستور کار دولت آمریکا نیست.

مقامات آگاه می گویند پیش نویس کتاب قانونی مربوط به حملات هواپیماهای بی سرنشین که طی چند ماه گذشته در میان سازمان ها چرخیده، آنقدر محرمانه است که «دست به دست» و نه از طریق ایمیل منتقل می شود.
XS
SM
MD
LG