لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۵۹

دانشگاه ایالتی کالیفرنیا در لس آنجلس، UCLA


دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس University of California, Los Angeles - UCLA در سال ۱۹۱۹ (۱۲۹۸ خورشیدی) تأسیس شده و یکی از دانشگاههای پژوهش عمومی است که در آن ۴،۰۰۰ عضو هیأت علمی کار تدریس نزدیک به ۴۲،۰۰۰ دانشجو را برعهده دارند. ۱۳ دانش آموخته و عضو هیأت علمی دانشگاه ایالتی کالیفرنیا در لس آنجلس موفق به دریافت جایزه نوبل شده اند. از میان ۲۹ چهره سرشناس هالیوود که در این دانشگاه تحصیل کرده و جایزه اسکار را دریافت کرده اند می توان فرانسیس فورد کاپولا، کارگردان فیلم «پدرخوانده» و «اینک آخرالزمان» و تیم رابینز را نام برد. ۶۸ دانشجوی این دانشگاه هم جایزه معتبر اِمی برای برنامه های تلویزیونی را دریافت کرده اند.

وبسایت دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس این نهاد آموزشی و پژوهشی را چنین معرفی می کند: «این دانشگاه یکی از بهترین برنامه های ورزشی در سراسر ایالات متحده را دارد، و از سال ۱۹۲۰ (۱۲۹۹) دانشجویان وزرشکار این دانشگاه در همه رقابت های بازی های المپیک حضور داشته اند. حاصل این حضور ۲۵۰ مدال در رشته های مختلف ورزشی است که نیمی از آنها مدال طلاست. و در زمینه پژوهش های علمی، دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس در حدود ۲،۱۰۰ اختراع را در کارنامه خود دارد و بیش از ۱۰۰ شرکت براساس تکنولوژی ساخت این دانشگاه تأسیس شده اند.»

در فهرست دانش آموختگان شاخص دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس نام وینتون سِرف به چشم می خورد که یکی از بنیانگذاران اینترنت بود و هم اکنون یکی از مدیران ارشد شرکت گوگل است. دو عضو مجلس نمایندگان، یک سناتور و دو فضانورد آمریکایی هم فارغ التحصیل این دانشگاه هستند.

برنامه مطالعات ایرانی (ایرانشناسی) دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس

در وبسایت دانشگاه یو سی ال اِی آمده برنامه مطالعات ایرانی این دانشگاه در سال ۱۳۴۲ در دانشکده فرهنگ و زبان های خاورمیانه (خاورنزدیک) پاگرفت، و یکی از قدیمی ترین دوره های دکترای ایرانشناسی در آمریکاست. این برنامه که به مدد وقف کرسی های آموزشی، بورسیه ها و سلسله سخنرانی ها اجرا می شود، و سالانه صدها نفر در آن ثبت نام شرکت می کنند، بزرگترین و جامع ترین برنامه در نوع خود در سراسر قاره آمریکاست. برنامه مطالعات ایرانی دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس تمامی موضوعات مرتبط با مطالعات ایرانی را در رشته های مختلف، مرزهای زبانشناسی و دوره های تاریخی را دربرمی گیرد. یکی از نقاط قوت چشمگیر این برنامه، تمرکز آن روی زبانشناسی تاریخی و تطبیقی، تاریخ و مذاهب کهن ایران، باستانشناسی، و مطالعه ادبیات کلاسیک و مدرن ایران است. به علاوه، واحدهایی هم در ادبیات یهودی-ایرانی و تاریخ دین بهایی به طور مرتب در این برنامه تدریس می شود.

رحیم شایگان، مدیر برنامه مطالعات ایرانی دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس

دکتر رحیم شایگان دانشیار دانشکده فرهنگ و زبان های خاورمیانه در دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس است. در همین دانشکده بود که کرسی دوره ای «موسی سَبی» برای تدریس مطالعات ایرانی برای نخستین بار (۱۳۸۴- ۱۳۸۸) از طرف خانواده وی به دکتر شایگان اعطا شد.

در وبسایت دانشگاه یو سی ال ای آمده آقای د کتر شایگان مدرک کارشناسی خود را از دانشگاه کولون آلمان و کارشناسی ارشد را از دانشگاه سوربون فرانسه گرفت، و به دنبال آن پژوهش های دوره دکتری را در دانشگاه کوتینگن آلمان آغاز کرد. وی مدرک دکترایش را از دپارتمان فرهنگ و تمدن خاورنزدیک دریافت کرد دکتر رحیم شایگان پیش از پیوستن به دانشکده فرهنگ و زبان های خاورنزدیک دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس، در انجمن پژوهشگران دانشگاه هاروارد به فعالیت های پژوهشی مشغول بود. از میان کتاب هایی که دکتر شایگان تألیف یا ویراستاری کرده می توان به این آثار اشاره کرد: اندیشه سیاسی در دوران مابعدهلنیستی و اواخر دوران باستان در ایران (انتشارات دانشگاه کمبریج، ۱۳۹۰)؛ وجوهی از تاریخ و حماسه در ایران باستان (انتشارات دانشگاه هاروارد،۱۳۹۱)؛ تلمود (شریعت شفاهی یهودیت) در زمینه ایرانی (نویسنده همکار، انتشارات توبینگن ۱۳۸۹)؛ و ایران در فراسوی آمودریا (ویراستار مهمان، بولتن انستیتوی آسیا، ۱۳۹۱) اشاره کرد. دکتر شایگان نشان ها و جوایز علمی بسیاری دریافت کرده که تازه ترین آنها بورس پژوهشی گوگنهایم (۱۳۹۲ - ۱۳۹۳) بود، و آقای شایگان تحت نظارت آن مؤسسه، روی نخستین بخش از مطالعات چندجلدی تاریخ امپراتوری ساسانی کار می کند.

XS
SM
MD
LG