لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۰۴

سختگیریهای تازه سانسور در تئاتر ایران


سختگیریهای تازه سانسور در تئاتر ایران
سختگیریهای تازه سانسور در تئاتر ایران

حسین مسافرآستانه مدیر کل هنرهای نمایشی وزرات ارشاد اسلامی گفته است: از این پس شورای نظارت و ارزشیابی هنرهای نمایشی نظر خود را درباره نمایشها به صورت کتبی اعلام نمی کند تا سندی کتبی از بررسان (ماموران سانسور و بازبینی تئاترها) بدست تئاتریها داده نشود.

این تصمیم جدید وزرات ارشاد در پی تغییر سیدصادق موسوی، رئیس شورای نظارت و ارزشیابی هنرهای نمایشی صورت گرفته است. این تصمیم بازتاب اعتراضات گسترده گروههای نمایشی به ایرادات سخیف و غیرکارشناسانه گروه سانسور بوده است که به صورت کتبی به این گروههای اعلام می شده و در روزنامه ها و وب لاگها بازتاب می یافت.

حسین مسافرآستانه، مدیرکل هنرهای نمایشی وزرات ارشاد اسلامی که این خبر را اعلام کرد در گفتگو با خبرگزاری نیمه رسمی مهر با تهدید گروههای نمایشی گفت: «وقتی هنرمند خیال کند که به هر طریقی مجوز را از شورای نظارات دریافت می کند و بعد مواردی که باید در کار لحاظ شود را انجام ندهد و مسئولیت اجرا نکردن ضوابط تعیین شده را بر گردن شورا بنهد، امر درستی نیست.»

وی اعمال نظر سلیقه ای شمار اندک اعضای شورای نظارت که مسئولیت بازبینی و سانسور همه آثار نمایشی از تمام سبکها و گونه ها را تایید کرد؛ اما تاکید کرد: وظیفه آنان انطباق ضوابط شورای نظارت با اجراهاست» و آن را یک «حُسن» دانست.

به گفته کاروزران تئاتر ایران، عدم اعلام کتبی دلایل رد اثر یا حذف بخشهایی از نمایش یا تغییر آن از سوی شورای سانسور راه را برای بررسان و ماموران سانسور باز می گذارد تا به راحتی منکر «فرمایشات» خود شوند. یکی از کارگردانان باسابقه تئاتر گفت: شفاهی کردن نظرات برای صدور مجوز نمایش راه را بازگذاشته تا هرزمان و در هر موقعیتی که باشد حتا شب نمایش، دستور توقف و تعطیلی آن را صادر کنند. اما مدیر هنرهای نمایشی می گوید: «عده ای گمان می کنند [نظرات شورای سانسور] سندی ست علیه کارشناسان نظارت و ارزشیابی؛ در صورتی که [نظرات شورا] می تواند به همان اندازه بر علیه هنرمند ثبت شود.»

به گفته منتقدان و کاروزران نمایش، شورای نظارت کاری جز ممیزی ندارد. اما سیدصادق موسوی رئیس تازه برکنارشده شورای نظارت و ارزشیابی (شورای سانسور) درباره مجوز نگرفتن آثار نمایشی برخی از نمایشنامه نویسان مطرح تئاتر ایران در گفتگو با خبرگزاری مهر گفته بود: هیچ کدام از ممیزی‌هایی که در متون نمایشنامه نویسان مختلف و شناخته شده تئاتر انجام می‌شود نشأت گرفته از سلیقه اعضای نظارت و ارزشیابی نیست زیرا اجرای برخی آثار طی سال گذشته که انتقادهایی به مصالح مملکتی داشتند، نشان دهنده فضای باز برای بروز و ظهور انتقادهای مختلف است. از این رو آن دسته از متون که مجوز دریافت نمی‌کنند بر اساس مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی است.

نصراله قادری، رئیس کانون ملی منتقدان ایران و نمایشنامه نویس و کارگردان تئاتر می گوید: «ممیزی‌ براین اساس ناعادلانه و غیر کارشناسانه ‌است. مسئولان تئاتری تصور می‌کنند که قیم وصاحب آثار هستند و مثل بعضی از تهیه‌کننده‌های سینما رفتار می‌کنند که فیلم‌ها را متعلق به خود می‌دانند.»

اکبر زنجانپور کارگردان و بازیگر مطرح تئاتر ایران می‌گوید: «مسئولان باید جوابگوی اجرا شدن یا نشدن آثارنمایشی باشند. انرژی و عمر هنرمندان نباید با این سهولت به هدر برود.»

این در حالی ست که براساس صورت جلسه نشست 457 مورخ 26 بهمن ماه 1378 شورای عالی انقلاب فرهنگی به ریاست سیدمحمد خاتمی سیاستهای هنرهای نمایشی را تصویب کرد که براساس ماده 2 آن: دولت موظف است شرایط مادی ومعنوی لازم را برای تولید نمایش و ایجاد مکانهای نمایشی در‌سراسر کشور فراهم آورد و حمایت لازم را برای گسترش و اعتلای هنر تئاتر انجام دهد.

XS
SM
MD
LG