لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۴۰

در جنايت های جنگی سومالی چه کسی را بايد مقصر شناخت؟


در جنايت های جنگی سومالی چه کسی را بايد مقصر شناخت؟
در جنايت های جنگی سومالی چه کسی را بايد مقصر شناخت؟

ديده بان حقوق بشر در یک گزارش، تمامی گروه هايی را که در برخوردهای سومالی شرکت دارند به قانون شکنی و کشتن غيرنظاميان متهم کرده است. بر اساس اين گزارش نيروهای دولتی سومالی، شورشيان اسلامگرای الشباب و صلحبانان مستقر در آن کشور متهم به تيراندازی به غير نظاميان هستند.

نيلا گوشال، پژوهشگر بخش آفريقای ديده بان حقوق بشر، می گويد: تمامی دست اندرکاران در برخوردهای مسلحانه سومالی به شدت از قوانين جنگی تخلف کرده اند که اين خود به گسترش فاجعه انسانی در اين کشور کمک می کند.

گزارش ديده بان حقوق بشر با عنوان «در جنايت های جنگی چه کسی را بايد مقصر شناخت» روز دوشنبه منتشر شد.

دوازده ميليون نفر در شاخ آفريقا از خشکسالی رنج می برند و نزديک به ۴ ميليون سوماليايی در جنوب آن کشور که تحت سلطه الشباب است در خطر قحطی هستند زيرا الشباب اجازه نمی دهد کمک های بين المللی به آن ها برسد و در نتيجه صد ها هزار نفر روستاهای خود را به منظور دريافت آذوقه ترک می کنند.

دولت سومالی اتهام های ديده بان حقوق بشر را رد کرده است و گروه اسلامگرای الشباب را به ارتکاب بيشتر جنايت های جنگی متهم می کند. شورشيان اسلامگرای الشباب با الهام از القاعده دو دهه است که با دولت سومالی در جنگند و قربانيان اين جنگ غيرنظاميان سومالی هستند.

در همين حال سازمان ملل متحد هشدار داده است، بدن هزاران نفر از کودکان قحطی زده سومالی در مقابل بيماری و با بسيار ضعيف است. در حال حاضر ده ها نفر از اين کودکان بر اثر ابتلا به بيماری وبا در حال مرگ هستند.

سازمان ملل متحد در هشدار روز سه شنبه خود در زمينه گسترش سريع بيماری وبا در سومالی که معمولا از آب آلوده ناشی می شود، اعلام کرد، با توجه به تعداد مبتلايان به وبا، می توان گفت اين بيماری در سومالی به مرحله همه گير رسيده است.

در حال حاضر کارکنان بيمارستان بنادير در موگاديشو، پايتخت سومالی با موج بيمارانی مواجه اند که از علایمی شبيه به بيماری وبا شکايت می کنند.

دکتر عبدالله ابوکار می گويد: شيوع وبا از ماه گذشته شروع شده و ما در روز به طور متوسط بين ۵۰ تا ۸۰ نفر را می بينيم که مبتلا به وبا هستند.

تا حال، فقط در يکی از بيمارستان های موگاديشو، دست کم ۱۸۱ نفر بر اثر ابتلا به وبا جان خود را از دست داده اند، که نيمی از آنان کودکان زير دو سال بوده اند.

در حال حاضر، هنوز ميليون ها نفر از مردم سومالی با گرسنگی مفرط روبرو هستند و بر اساس آمارهای موجود سازمان ملل متحد، تا کنون بيش از ۲۹ هزار کودک زير ۵ سال از گرسنگی جان باخته اند.

اقدام های گروه شبه نظامی الشباب نيز در زمينه جلوگيری از رسيدن کمک های بين المللی به مناطق تحت کنترل خود، عرصه را بر مردم آن مناطق به مراتب تنگ تر کرده است.

تنها در دوماه گذشته، حدود ۲۲۰ هزار نفر به موگاديشو، کنيا و اتيوپی فرار کرده اند.

با اين وجود سازمان ملل متحد امداد رسانی به شهروندان کنيا را که در خشکسالی و قحطی به سر می برند، آغاز کرده است.

هراس از آن می رود که جنگ در سومالی و خشکسالی در ساير کشورهای شاخ آفريقا از جمله در کنيا، اتيوپی، جيبوتی و اريتره موجب مرگ ده ها هزار تن شده باشد.

به گفته سازمان ملل متحد بيش از دوازده ميليون نفر در شاخ آفريقا نيازمند دريافت آذوقه و ساير خدماتی هستند که مستلزم بودجه ای بيش از يک ميليارد دلار است.

شمال غرب کنيا به ويژه يکی از بدترين خشکسالی های اخير را تجربه می کند. مزارع خشک شده و حيوانات از بی آبی مرده اند. خانواده ها برای يافتن آذوقه از روستايی به روستای ديگر کوچ می کنند و اين مصيبت همه گير به ويژه برای کودکان مرگبار است. سو تغذيه که در کودکان ديده می شود موجب بسياری از بيماری های عفونی و گاه مرگ آنان می شود.

مصيبت اخير شاخ آفريقا سازمان های امدادرسانی بين المللی را بر آن داشته که بر ميزان کمک خود بيافزايند و هر چه سريع تر آذوقه، دارو و ساير کالاهای ضروری را به اين مناطق ارسال کنند.

با رسيدن کمک های سازمان های امدادرسانی به نايروبی در حال حاضر يک سوم اين خانواده ها کمک دريافت می کنند و نيمی از آنان می توانند روزی يک وعده غذا بخورند. با وجود تمامی اين کمک ها، به نظر نمی رسد مصيبت خشکسالی و قحطی شاخ آفريقا به زودی پايان گيرد.

XS
SM
MD
LG