لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۰۰

موزیسین سنگالی با موسیقی به جنگ مالاریا می رود


'
'

یوسو اندور، ستاره موسیقی سنگال، با طرح و ایجاد برنامه ای شبیه به «آمریکن آیدل» American Idol در پایتخت این کشور، داکار، ضمن یافتن استعدادهای تازه به جنگ بیماری مالاریا، کشنده ترین مرضی که هم وطنانش را تهدید می کند رفته است.

یوسو اندور از زمان برگزاری کنسرت زنده «آفریقا مالاریا را عقب می زند» در سال ٢٠٠۵ تا کنون تمام وقت و انرژی خود را در اختیار مبارزه با این بیماری مهلک گذاشته است و یکی از بزرگ ترین فعالان پیشگیری از شیوع این مرض به شمار می رود.

در ماه ژوئن سال گذشته، اندور با همراهی سازمان ملی برنامه ریزی برای کنترل مالاریا و سازمان آمریکایی کمک به جلوگیری از مالاریا به نام «مالاریا نو مور» Malaria No More کمپین تازه ای را به نام «شیکس سیبوروو» را که معنی آن جنگ با مالاریاست، آغاز کرده است.

این کمپین از چند بخش مختلف تشکیل شده و کار خود را با پخش بیش از دو میلیون پشه بند در سراسر کشور سنگال آغاز کرده است. یکی از بخش های دیگر این کمپین، مسابقه آهنگسازی است.

ورود به مسابقه آهنگسازی برای اهالی سنگال از هر سن و سال و با هر پیشینه ای آزاد و امکان پذیر بوده است و به این صورت در همان مراحل اولیه بیش از ٧٠٠ ترانه برای شرکت در این مسابقه ارسال شدند.

ده نفرآهنگساز و ترانه سرایی که به مراحل نهایی این مسابقات رسیدند فرصتی یافتند تا در کلوپ شبانه «اندور» در «داکار» دست به اجرای برنامه هایی بزنند. این فینالیست ها همراه با هنرمندان محلی معروفی چون «ویویانا»، «سلیمان فی»، «کارلو دی» و «دیرد ماکسیم» در یک کنسرت مشترک به اجرای برنامه پرداختند.

اندورمی گوید: «موسیقی یک زبان است. شاید بتوان گفت اولین زبانی است که نوع بشر با آن آشنا شده و ما با استفاده از این زبان پیامی درباره اثرات غیر قابل جبران مالاریا بر زندگی آنها می فرستیم چرا که می بینیم بسیاری از این مردم خیلی از مسائل را نمی دانند و در نتیجه اهمیت زیادی هم به این مرض کشنده نمی دهند.»

اما از وقتی که اندور طرح موسیقی خود را به راه انداخته به نظر می رسد مردم آگاهی بیشتری در رابطه با مالاریا و خطرات ناشی از ابتلا به آن پیدا کرده اند و امروزه بیش از همیشه از پشه بندهای خود استفاده می کند.

درسنگال، مالاریا بزرگ ترین علت مرگ در کودکان زیر پنج سال است. و بنا بر گزارش های اداره بهداشت سنگال، بیش از نیمی از موارد مرگ و میر در کودکان از هر سن و سال به علت ابتلا به بیماری مالاریا است.

در حالی که فقط پنج سال به پایان دوره هدف ریشه کن کردن مالاریا در آفریقا در هزاره اخیر باقی مانده است، سنگال توانسته است به پیشرفت های شایانی در این راه دست پیدا کند.

دکتر «پاپه موسی تیور»، رئیس برنامه مبارزه با مالاریا در سطح کشور سنگال، معتقد است که این کشور در حال حاضر به اهداف خود در راه پایان دادن به بیماری مالاریا دست یافته است. او می گوید از سال ٢٠٠٠ تا کنون مقامات اداره بهداشت این کشور کوشیده اند تا دست کم ۵٠ درصد از موارد مرگ از مرض مالاریا را از بین ببرند ولی آمار نشان می دهد که این تعداد به ٨۵ درصد رسیده است.

استفاده از موسیقی برای رساندن یک پیام اجتماعی به مردم در قاره آفریقا بی نهایت موثر است.

دکتر تیور می گوید شاید بتوان گفت که «ریتم موسیقی» در خون مردم آفریقا وجود دارد و به همین جهت هم رساندن پیام به آن ها از طریق موسیقی خیلی امکان پذیرتر و از نظر آنان دلپذیرتر است.

وقتی ستاره موسیقی با محبوبیت یوسو اندور، صدا و موسیقی خود را به مسئله مهمی چون مبارزه با مالاریا اختصاص می دهد ما می دانیم که در جنگ علیه این بیماری مهلک پیروز خواهیم شد.

فینالیست های مسابقه آهنگسازی که به همت اندور برگزار می شود افرادی بین سنین ٢٣ تا ٣٨ ساله هستند. این ترانه ها از سبک و شیوه های مختلف از «رپ» و «رگه» گرفته تا «سالسا» و «امبالاکس»(نوعی موسیقی آفریقایی) برخوردارند. زبان اشعار این ترانه ها نیز از همین تنوع برخوردار است.

یکی از دو زنی که به مراحل پایانی (فینال) این مسابقات رسیدند «ایرما گونسالوا» است. به عقیده این زن ٢٧ ساله آهنگساز و ترانه سرا، یک هنرمند فقط صاحب صدایی زیبا نیست بلکه معنای کلام او و حرفی که در ترانه خود می زند نیز به همان مقداراهمیت دارد: «یک فرد فقط به خاطر اینکه صدای خوبی دارد و آلبوم تازه ای به بازار داده است نباید مورد توجه قرار بگیرد. هنرمند واقعی کسی است که علاوه بر این محاسن، حرفی هم برای گفتن داشته باشد.»

ستاره موسیقی سنگال، اندورمعتقد است اهمیت کمپینی که او برای مبارزه با مالاریا ترتیب داده این است که در آن مردم منطقه خود در تلاش هستند تا این بیماری دامنگیررا ریشه کن کنند: «وقتی سفید پوستان از کشورهای دیگر به این منطقه می آیند تا برای از بین بردن مالاریا به مردم محلی کمک کنند یک فاصله ای به وجود می آید و این مسئله که مردم دیگر از خارج از این کشور آمده اند تا مشکل ما را حل کنند همه چیزهای دیگر را تحت الشعاع قرار می دهد اما وقتی این حرکت محلی و ملی می شود معنی دیگری پیدا می کند. من معتقدم زمانی که مردم محلی حرف یکدیگر را بشنوند و به آن اهمیت بدهند ما قادر خواهیم بود تغییرات اساسی در تمام زمینه ها به وجود بیاوریم. ما بین خودمان بیشتر قادریم با استفاده از کلماتی که می دانیم تاثیر بیشتری روی مردم منطقه دارد تغییرات اساسی در زندگی بچه ها و شرایط اقتصادی کشور خود به وجود بیاوریم.»

شایعات و اطلاعات غلطی که به طور سنتی درباره ابتلا به مرض مالاریا در آفریقا وجود دارد تنها می تواند از راه آموزش و آگاهی تغییرپیدا کند.

دکتر تیور می گوید: «پیش از این ها در آفریقا اگر کسی مبتلا به مرض مالاریا می شد آن را نتیجه بدخواهی های همسایه دیوار به دیوار می دانستند که با جمبل و جادو آنان را به این مرض مبتلا کرده است. گاه این گناه را برگردن دشمنان خود و خانواده خود می گذاشتند و به این صورت مالاریا موجب نزاع و درگیری های اجتماعی می شد. بعضی ها اعتقاد داشتند که خوردن میوه «انبه» سبز، دلیل اصلی ابتلا به مالاریاست. گاه آفتاب را مقصر می شناختند و بسیاری باورهای غیرمنطقی دیگراز این قبیل وجود داشت. به همین دلیل پیام های آگاهی دهنده در این مورد بی نهایت اهمیت دارد. خوشبختانه بسیاری از مردم امروز بیشتر با چگونگی شیوع بیماری مالاریا آشنا شده اند.»

کمپین یوسو اندورهم چنین امیدواراست تا بتواند انگیزه ای باشد برای فعالیت های مشابه در کشورهای آفریقایی دیگری که می کوشند با امراض مهلک و کشنده مبارزه کنند.

از نظر اقتصادی بیماری مالاریا در مدت ١۵ سال گذشته بیش از ٣ میلیارد دلار خسارت برای کشور سنگال به همراه داشته است. دکتر تیور، مالاریا را دشمنی می خواند که جلوی پیشرفت های اساسی کشورش را گرفته است.

با این همه یک ماهیگیر ٣۶ ساله به نام «جیبری دیوپ» توانست برنده بهترین ترانه ضد مالاریای کمپین یوسو اندور شود. این ترانه با هم صدایی اندور اجرا و ضبط خواهد شد و ماهیگیر سنگالی به همراه ستارگان موسیقی کشور خود، هفته آینده در شهر پاریس دست به اجرای یک کنسرت بزرگ خواهد زد.

XS
SM
MD
LG